Εντείνεται η απόγνωση των κατοίκων της Βαλένθια, όσο προχωράνε οι ώρες. Ο μακάβριος απολογισμός αυξάνεται με τις αρχές να έχουν ανακοινώσει τον θάνατο 158 ανθρώπων.
Καθώς τα νερά υποχωρούν σοροί εντοπίζονται μέσα σε αυτοκίνητα, κάτω από κτίρια και σε υπόγεια. Δεκάδες είναι ακόμα οι αγνοούμενοι με τις έρευνες να συνεχίζονται αλλά τις ελπίδες να λιγοστεύουν.
Πολλοί από τους κατοίκους επιστρέφουν στα σπίτια τους με τσουγκράνες και φτυάρια στα χέρια προσπαθώντας να σώσουν ό,τι μπορούν.
Μία από τις πιο φρικτές στιγμές ήταν αυτή που ανακαλύφθηκαν 7 σοροί γειτόνων που πνίγηκαν σε ένα πάρκινγκ στην περιοχή La Torre της Βαλένθια
Οι επικοινωνίες είναι κομμένες σε μία μεγάλη ακτίνα της περιοχής γεγονός που εντείνει την αγωνία των κατοίκων για συγγενείς και φίλους.
Στον αυτοκινητόδρομο που συνδέει τη Βαλένθια με τη Μαδρίτη, και που η κυκλοφορία έχει διακοπεί, ένας άνδρας βρήκε σε ένα αυτοκίνητο το πτώμα του 83χρονου πατέρα του δύο ημέρες μετά την καταρρακτώδη βροχή.
Συνδράμει ο στρατός
Η κυβέρνηση της Ισπανίας σε συνεργασία με την περιφέρεια της Βαλένθια – που έχει αυξημένες αρμοδιότητες σε σχέση με τις περιφέρειες στην Ελλάδα – ζήτησαν τη συνδρομή του στρατού. Σήμερα ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι αυξάνεται ο αριθμός των στρατιωτών που θα ενταχθούν στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης.
Χωρίς πόσιμο νερό η κατάσταση είναι απελπιστική. Περίπου 366.000 κάτοικοι σε είκοσι δήμους της Βαλένθια εξακολουθούν να μην έχουν παροχή νερού, ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου και τηλεφωνικών υπηρεσιών (το 45% των σταθερών επικοινωνιών και το 30% των κινητών επικοινωνιών έχουν αποκατασταθεί).
Μην μπορώντας να επικοινωνήσουν με αγαπημένους που αγνοούνται ούτε να μετακινηθούν για να τους αναζητήσουν, καθώς οι δρόμοι παραμένουν σε μεγάλο βαθμό κλειστοί και έχουν παραχωρηθεί για τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης, εκατοντάδες χιλιάδες κάτοικοι βρίσκονται σε απόγνωση.
Οι σιδηροδρομικές συνδέσεις έχουν διακοπεί, τόνοι λάσπης έχουν κατακλύσει δρόμους και κατοικίες.
Σε αρκετές περιοχές δεν έβρεξε τις τελευταίες ώρες και οι κάτοικοι χωρίς νερό δεν μπορούν να καθαρίσουν τις ξεραμένες λάσπες.
Η μεγαλύτερη καταστροφή από το 1962
Στην Paiporta, έναν δήμο 25.000 κατοίκων, 45 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους.
Στη Μασανάσα, με 9.500 κατοίκους, 12. Στην Catarroja, με 27.000 κατοίκους, 10.
Στην Torrent, με 47.000 κατοίκους, οκτώ. Στην Πικάνια, με 12.000 κατοίκους, έξι. Στην Utiel, με 11.000 κατοίκους, έξι…
Όλα αυτά είναι προσωρινά στοιχεία. Με τουλάχιστον 158 νεκρούς – 155 στη Βαλένθια, δύο στην Καστίλλη-Λα Μάντσα και έναν στην Ανδαλουσία – είναι ήδη η χειρότερη φυσική καταστροφή στην ιστορία της Ισπανίας αυτόν τον αιώνα.
Πρέπει να πάμε πίσω στο 1962 για να βρούμε τον μεγαλύτερο θανατηφόρο απολογισμό, αυτό των πλημμυρών στο Vallès (Βαρκελώνη), στις οποίες έχασαν τη ζωή τους 600 έως χίλιοι άνθρωποι.
Υπάρχουν εκατοντάδες επιχειρήσεις που καταστράφηκαν. Καταστράφηκαν εγκαταστάσεις και υποδομές.