Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Ν. Δένδιας: Στρατηγικής σημασίας η αμυντική σχέση Ελλάδας–Σερβίας

Η ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής καθώς και οι διμερείς αμυντικές σχέσεις Ελλάδας-Σερβίας τέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν σήμερα, στο Βελιγράδι, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας με τον Σέρβο ομόλογό του Μπράτισλαβ Γκάτσιτς.

Οι αμυντικές σχέσεις, ανέφερε μετά τη συνάντηση ο κ. Δένδιας «έχουν λάβει στρατηγική σημασία μετά τη συμφωνία του 2019». «Συζητήσαμε», προσέθεσε, «το πώς μπορούμε να ισχυροποιήσουμε τις σχέσεις αυτές, το πώς μπορούμε να επωφεληθούμε από την εμπειρία ο ένας του άλλου και το πώς μπορούμε να οργανώσουμε περισσότερες κοινές ασκήσεις στο μέλλον».

Ο κ. Δένδιας δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τη Σερβία «για την παροχή βοήθειας στις πυρκαγιές που αντιμετώπισε η Ελλάδα τον Αύγουστο, καθώς και για την πιο πρόσφατη υποστήριξη με τις πυρκαγιές στην Καβάλα, στο Όρος Παγγαίο».

Ειδικότερα, για τις αμυντικές βιομηχανίες των δύο χωρών, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ξεκαθάρισε πως «θέλουμε να φέρουμε σε επαφή τα αμυντικά μας οικοσυστήματα» και συνέχισε λέγοντας: «Θα ενημερώσω και τον υπουργό κ. Γκάτσιτς σχετικά με τον νέο Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας το οποίο ιδρύσαμε στην Ελλάδα, το ΕΛΚΑΚ».

Ο κ. Δένδιας επανέλαβε «αυτό που είπε πριν λίγους μήνες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ότι η θέση της Ελλάδας σχετικά με το Κόσοβο παραμένει σταθερή. Και ότι η πρόοδος στο διάλογο είναι ο μοναδικός τρόπος να διασφαλίσουμε τη σταθερότητα και την ευημερία στην περιοχή μας».

«Η Ελλάδα, φυσικά, υποστηρίζει την αποστολή της Δύναμης Κοσσυφοπεδίου (KFOR). Συμμετέχουμε στη Δύναμη Κοσσυφοπεδίου, και είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε όσα χρειάζονται για να υποστηρίξουμε τη σταθερότητα στην περιοχή» επισήμανε.

Υπενθύμισε, δε, τη θέση της Ελλάδας σχετικά με τα Δυτικά Βαλκάνια. «Η Ελλάδα», είπε, «υποστηρίζει τη διαρκή ειρήνη και ασφάλεια διαμέσου των καλών γειτονικών σχέσεων, τον σεβασμό στη βασισμένη σε κανόνες διεθνή τάξη και τους βασικούς κανόνες του διεθνούς δικαίου από όλους».

«Πιστεύουμε», συμπλήρωσε, «ότι οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων πρέπει να γίνουν χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και, φυσικά, καλωσορίζουμε τη στρατηγική επιλογή της Σερβίας να θέσει το δρόμο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως προτεραιότητα».

Κατά την έναρξη της σημερινής του επίσκεψης στο Βελιγράδι, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς. Στη συνάντηση η οποία διεξήχθη σε εγκάρδιο κλίμα, συζητήθηκαν οι ισχυροί δεσμοί φιλίας μεταξύ της Ελλάδας και της Σερβίας και η ενίσχυση της διμερούς αμυντικής συνεργασίας.

Από την πλευρά του, ο κ. Βούτσιτς αναφερόμενος στη συνάντηση με τον κ. Δένδια υπογράμμισε ότι συζήτησαν όλα τα θέματα κοινού ενδιαφέροντος στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας.

«Τόνισα», ανέφερε ο κ. Βούτσιτς, «τη σημασία της μακροπρόθεσμης φιλίας και της στρατηγικής εταιρικής σχέσης μεταξύ Σερβίας και Ελλάδας και της συνεχούς συνεργασίας με στόχο τη διατήρηση της σταθερότητας και της ειρήνης στην περιοχή».

Στη συνέχεια, ο κ. Δένδιας συναντήθηκε με τον υπουργό Άμυνας της Σερβίας Μπράτισλαβ Γκάτσιτς.

Στο πλαίσιο των συνομιλιών Ελλάδας-Σερβίας για τη δυνατότητα συνεργασίας των αμυντικών οικοσυστημάτων, ο κ. Δένδιας επισκέφθηκε το Στρατιωτικό Τεχνικό Ινστιτούτο της Σερβίας (VTI), όπου ξεναγήθηκε από τον υφυπουργό Άμυνας της χώρας Δρ. Νέναντ Μιλοράντοβιτς.

Η επίσκεψη στο Βελιγράδι ολοκληρώθηκε με την παράθεση γεύματος στον Έλληνα υπουργό Εθνικής Άμυνας από τον Σέρβο ομόλογό του, στην οικία του στο Βελιγράδι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεόδωρο Β’ συνάντησε ο Κ. Μητσοτάκης

Βορίδης για εκλογές ΗΠΑ: Δεν υπάρχει προτίμηση από την ελληνική κυβέρνηση

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ