Τα κρούσματα ιλαράς αυξήθηκαν περισσότερο από 200% στην περιοχή της Ευρώπης τον τελευταίο χρόνο εν μέσω της παγκόσμιας αύξησης, σύμφωνα με μια νέα ετήσια έκθεση.
Υπήρχαν περισσότερα από 306.000 κρούσματα στην περιοχή, η οποία περιλαμβάνει τμήματα της κεντρικής Ασίας, το 2023, από περίπου 99.700 το 2022.
Η κοινή έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) και των αμερικανικών Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) διαπίστωσε ότι υπήρξαν 10,3 εκατομμύρια κρούσματα ιλαράς παγκοσμίως πέρυσι.
Αυτό αντιπροσώπευε μια αύξηση κατά 20% των κρουσμάτων παγκοσμίως από το 2022, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του ΠΟΥ και του CDC.
Η ιλαρά είναι ένας εξαιρετικά μεταδοτικός ιός, που προσβάλλει κυρίως τα παιδιά, αλλά μπορεί να προληφθεί με δύο δόσεις εμβολίου. Μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές στην υγεία και σε θάνατο.
Η κάλυψη του 95% ή περισσότερο μιας χώρας ή μιας κοινότητας είναι απαραίτητη για την πρόληψη των κρουσμάτων ιλαράς.
Η νέα έκθεση εκτιμά ότι σε παγκόσμιο επίπεδο μόλις το 83% των παιδιών έλαβαν πέρυσι την πρώτη δόση εμβολίου κατά της ιλαράς και μόλις τα τρία τέταρτα έλαβαν τη δεύτερη δόση.
«Η αύξηση των κρουσμάτων οφείλεται στην καθυστέρηση της παγκόσμιας εμβολιαστικής κάλυψης», δήλωσε η Δρ Natasha Crowcroft, ανώτερη τεχνική σύμβουλος για την ιλαρά και την ερυθρά στον ΠΟΥ, σε συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη.
«Κάθε χώρα στον κόσμο έχει πρόσβαση στο εμβόλιο για την ιλαρά, οπότε δεν υπάρχει κανένας λόγος για τον οποίο οποιοδήποτε παιδί θα πρέπει να μολυνθεί από την ασθένεια και κανένα παιδί δεν θα πρέπει να πεθάνει από ιλαρά», πρόσθεσε η ίδια.
Ο εμβολιασμός έχει αποτρέψει 60,3 εκατομμύρια θανάτους από ιλαρά από το 2000, σύμφωνα με την έκθεση, η οποία διαπίστωσε ότι περίπου 22 εκατομμύρια παιδιά έχασαν την πρώτη τους δόση εμβολίου κατά της ιλαράς το 2023.
«Τα περισσότερα από αυτά τα παιδιά ζουν σε χώρες με χαμηλό εισόδημα και σε χώρες με εύθραυστο, επηρεασμένο από συγκρούσεις ή ευάλωτο περιβάλλον, όπου ο κίνδυνος θανάτου από ιλαρά είναι μεγαλύτερος», δήλωσε η Crowcroft.