Τα Χριστούγεννα, όταν και θα ανέβει στο βουνό, θα λάβει τις τελικές του αποφάσεις ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, για το πρόσωπο που θα προτείνει να είναι ο επόμενος ή η επόμενη Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Οι εισηγήσεις που έχει λάβει είναι πολλές και αντικρουόμενες και συνοδεύονται και από πολιτικές πρωτοβουλίες.
Του ΠΑΝΤΕΛΗ ΠΕΡΙΒΟΛΑΡΗ
Εξηγούμαστε: Ο πρωθυπουργός έχει στα χέρια του εισηγήσεις από τους φιλελεύθερους του Μαξίμου, που του εισηγούνται να προτείνει εκ νέου την Κατερίνα Σακελλαροπούλου για την Προεδρία της Δημοκρατίας και η σημερινή Πρόεδρος να έχει και δεύτερη θητεία. Μία τέτοια επιλογή, ειδικά σε μία εποχή που η νίκη Τραμπ έχει πυροδοτήσει την έκρηξη των πιο δεξιών της Νέας Δημοκρατία, μπορεί να φέρει αντιδράσεις. Ορισμένοι βουλευτές έχουν πει ότι δεν θα την ψηφίσουν λόγω της στάσης της στο θέμα του νόμου για τα ομόφυλα ζευγάρια, και ειδικά για την παρουσία της σε ένα πάρτι που είχε γίνει μετά την ψήφιση του σχετικού νόμου.
Επίσης, αυτοί οι βουλευτές λένε ότι η woke ατζέντα ηττήθηκε στις ΗΠΑ και πως ήρθε η ώρα να ηττηθεί και στην Ελλάδα. Τι θα γίνει, λοιπόν, αν αυτοί οι βουλευτές δεν ψηφίσουν την Κατερίνα Σακελλαροπούλου; Όσοι εισηγούνται την παραμονή της στο Προεδρικό Μέγαρο λένε ότι ο πρωθυπουργός θα πρέπει να «πάρει κεφάλια». Δηλαδή, να διαγράψει όσους δεν ψηφίσουν και να μετατρέψει τη διαδικασία της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας σε ψήφο εμπιστοσύνης για την κυβέρνηση.
Τονίζουν, δε, ότι η κυρία Σακελλαροπούλου θα πάρει ψήφους και από το ΠΑΣΟΚ και από τη Νέα Αριστερά, ίσως και από κάποια κομμάτια του ΣΥΡΙΖΑ, και θα είναι πάλι μία Πρόεδρος με υψηλή κοινοβουλευτική αποδοχή. Αυτή η λύση μπορεί να εγκλωβίσει το ΠΑΣΟΚ στη συναίνεση, αφού το Κίνημα την είχε ψηφίσει την προηγούμενη φορά, και θα είναι δύσκολο τώρα να πει όχι στο πλαίσιο της νέας αντιπολιτευτικής του τακτικής «όχι σε όλα» και «καμία συναίνεση με τη Νέα Δημοκρατία».
Από την παράταξη
Υπάρχουν, όμως, και αυτοί που θεωρούν ότι ο πρωθυπουργός πρέπει να κάνει μία πιο δεξιά στροφή για να ανακόψει τη φόρα της Αφροδίτης Λατινοπούλου, η οποία αυτοπλασάρεται ως η Ελληνίδα Μελόνι, η εκπρόσωπος του τραμπισμού στην Ελλάδα και δημοσκοπικά έχει ξεπεράσει το 5%. Και λένε ότι Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να είναι ένα πρόσωπο προερχόμενο από την παράταξη. Και ως καταλληλότερο προτείνουν τον σημερινό πρόεδρο της Βουλής, Κωνσταντίνο Τασούλα. Σε μια τέτοια περίπτωση, όσοι εισηγούνται αυτή τη λύση σημειώνουν ότι θα πρέπει να συνοδευτεί και με έναν ανασχηματισμό με σαφέστατα συντηρητικά, παραδοσιακά, νεοδημοκρατικά χαρακτηριστικά. Δηλαδή, λιγότερα πρόσωπα προερχόμενα από το ΠΑΣΟΚ και περισσότεροι εκπρόσωποι της λαϊκής Δεξιάς. Μια τέτοια λύση, όμως, θα έχει μόνο τις ψήφους της Νέας Δημοκρατίας, ίσως και της Νίκης, και θα είναι ένας Πρόεδρος με μικρή κοινοβουλευτική αποδοχή.
Ο τρίτος δρόμος
Υπάρχουν, όμως, και εκείνοι που εισηγούνται έναν τρίτο δρόμο. Δηλαδή, να ισορροπήσει ο πρωθυπουργός ανάμεσα σε αυτούς που δεν θέλουν την κυρία Σακελλαροπούλου εκ νέου στο Προεδρικό Μέγαρο και στην ανάγκη ευρύτερης συναίνεσης. Αυτοί προτείνουν άλλα πρόσωπα για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Το ένα πρόσωπο είναι ο σημερινός διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας. Όμως, ο τελευταίος, από ό,τι ακούγεται, θέλει μετά την ολοκλήρωση της θητείας του στην τράπεζα να αποσυρθεί από τα κοινά και δεν «ψήνεται», όπως λέμε λαϊκά, να αναλάβει τον ρόλο του Προέδρου της Δημοκρατίας, που σημαίνει συνεχή ταξίδια στην Ελλάδα και στον κόσμο για να εκπροσωπεί το ελληνικό κράτος. Κάποιοι άλλοι εισηγούνται την περίπτωση του Ευάγγελου Βενιζέλου, πρώην αντιπροέδρου της κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου και πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Όμως, ο κορυφαίος συνταγματολόγος έχει πολιτική άποψη, και με τις δημόσιες τοποθετήσεις, ακόμη και τώρα που δεν είναι ενεργός πολιτικός, αποτελεί έναν διαμορφωτή της κοινής γνώμης. Ο φόβος που υπάρχει είναι αν ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκφράζει και πολιτικές απόψεις, τότε τι θα γίνει;
Ένα ακόμα όνομα που έχει ακουστεί είναι αυτό της Μαρίας Δαμανάκη. Αγωνίστρια του Πολυτεχνείου, στέλεχος της Αριστεράς, πρώην πρόεδρος του Συνασπισμού, που συνεργάστηκε στη συνέχεια με το ΠΑΣΟΚ. Και υπάρχει ένας ακόμα κατάλογος με πρόσωπα που ανήκουν στο Κέντρο, στην Κεντροαριστερά ή και την Αριστερά που θα μπορούσαν να προταθούν για την Προεδρία της Δημοκρατίας.