Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2024

Το Ιράν λέει ότι θα μπορούσε να τερματίσει την απαγόρευση κατοχής πυρηνικών όπλων εάν του επιβληθούν εκ νέου κυρώσεις

Η συζήτηση για τα πυρηνικά εντός του Ιράν είναι πιθανό να στρέψει τη χώρα προς την κατοχή των δικών της όπλων εάν η Δύση προχωρήσει με την απειλή να επιβάλει εκ νέου όλες τις κυρώσεις του ΟΗΕ, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν.

Ο Seyed Abbas Araghchi είπε σε συνέντευξή του ότι το Ιράν έχει  ήδη την ικανότητα και τη γνώση να δημιουργήσει πυρηνικά όπλα, αλλά είπε ότι δεν αποτελούν μέρος της στρατηγικής ασφαλείας του. Είπε επίσης ότι η Τεχεράνη είναι έτοιμη να συνεχίσει να προμηθεύει όπλα στη Χεζμπολάχ στον Λίβανο.

Η Δύση δηλώνει  ιδιαίτερα ανήσυχη  από την προειδοποίηση αυτή  του Seyed Abbas Araghchi αναφορικά  με την εκ νέου επιβολή κυρώσεων, οι οποίες άρθηκαν όταν το Ιράν υπέγραψε τη συμφωνία του 2015 που αποσκοπούσε στον περιορισμό των πυρηνικών του δραστηριοτήτων. Ο Seyed Abbas Araghchi εκτόξευσε τις απειλές του στη Λισαβόνα πριν από μια συνάντηση μεταξύ Ιρανών και Ευρωπαίων διαπραγματευτών στη Γενεύη την Παρασκευή,  για την οποία παραδέχτηκε ότι ήταν απαισιόδοξος για τη συνάντηση, λέγοντας ότι δεν ήταν σίγουρος ότι το Ιράν μιλούσε στους σωστούς ανθρώπους.

Είπε ότι πιστεύει ότι τα ευρωπαϊκά έθνη -κυρίως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία και η Γαλλία- είχαν τεθεί σε αντιπαράθεση μετά από μια συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου την περασμένη εβδομάδα της πυρηνικής επιθεώρησης του ΟΗΕ, του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ), στην οποία εγκρίθηκε πρόταση μομφής που κατατέθηκε στην Ευρώπη και η οποία υποστήριζε ότι το Ιράν απέτυχε να συνεργαστεί με τους  επιθεωρητές και κατασκεύαζε αποθέματα  ουρανίου που δεν είχαν  ειρηνικό πολιτικό σκοπό.

Ο Araghchi ισχυρίστηκε ότι ο γενικός διευθυντής του ΔΟΑΕ, Rafael Grossi, είχε υποσχεθεί να αποτρέψει αυτή την πρόταση μομφής αφού το Ιράν προσφέρθηκε να περιορίσει τον εμπλουτισμό ουρανίου του στο 60% καθαρότητας, καθώς και να επιτρέψει σε τέσσερις πυρηνικούς επιθεωρητές να επισκεφθούν τις πυρηνικές του εγκαταστάσεις. «Απέτυχε γιατί οι Ευρωπαίοι είχαν προαποφασίσει  την πορεία της αντιπαράθεσης», είπε.

Ο Araghchi ανέφερε ότι το Ιράν παραμένει εντός των ορίων της συνθήκης μη διάδοσης των πυρηνικών όπλων και εξακολουθεί να επιδιώκει συνεργασία. «Δεν έχουμε καμία πρόθεση να προχωρήσουμε περισσότερο από το 60% προς το παρόν και αυτή είναι η αποφασιστικότητά μας αυτή τη στιγμή», είπε. «Θα ήθελα να τονίσω ξανά ότι επιλέξαμε τη γραμμή συνεργασίας για να καταλήξουμε σε μια αξιοπρεπή επίλυση αυτού του προβλήματος».

Ωστόσο, είπε ότι η δέσμευση του Ιράν με τη Δύση στο πυρηνικό της πρόγραμμα δεν είναι εγγυημένη. «Υπάρχει μια συζήτηση αυτή τη στιγμή στο Ιράν ότι ίσως ήταν μια λάθος πολιτική. Γιατί; Γιατί απέδειξε ότι κάναμε ό,τι ήθελαν και όταν ήρθε η σειρά τους να άρουν τις κυρώσεις, στην πράξη, αυτό δεν έγινε. Άρα ίσως κάτι δεν πάει καλά στην πολιτική μας. Μπορώ λοιπόν να σας πω, πολύ ειλικρινά, ότι υπάρχει αυτή η συζήτηση σε εξέλιξη στο Ιράν, και κυρίως μεταξύ των ελίτ –ακόμη και μεταξύ των απλών ανθρώπων– αν πρέπει να αλλάξουμε αυτή την πολιτική ή όχι, αν πρέπει να αλλάξουμε το πυρηνικό μας δόγμα, όπως κάποιοι λένε, ή όχι, γιατί έχει αποδειχθεί ανεπαρκές στην πράξη».

Είπε ότι εάν οι ευρωπαϊκές χώρες επέβαλαν εκ νέου κυρώσεις στο Ιράν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ «τότε [θα] έχουν πείσει τους πάντες στο Ιράν ότι, ναι, το δόγμα σας ήταν λάθος».

Και πρόσθεσε: «Αν συμβεί αυτό, νομίζω ότι όλοι θα πειστούν ότι έχουμε πάει σε λάθος κατεύθυνση, επομένως πρέπει να αλλάξουμε κατεύθυνση. Οπότε πιστεύω ότι αν συμβεί το αυτό θα έχουμε  κρίση».

Ωστόσο είπε ότι προς το παρόν η φετβά  (απόφαση) κατά της κατοχής πυρηνικών όπλων θα μπορούσε να ακυρωθεί μόνο από τον ανώτατο ηγέτη. «Τα πυρηνικά όπλα δεν έχουν θέση στους υπολογισμούς ασφαλείας μας», είπε.

Είπε επίσης ότι το Ιράν δεν προμήθευσε βαλλιστικούς πυραύλους στη Ρωσία, αλλά ότι είναι θεμιτό για την Τεχεράνη να έχει στενή στρατιωτική συνεργασία με τη Μόσχα, παρόλο που το Ιράν υποστήριξε την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.

Γνωρίζοντας ότι η προμήθεια μη επανδρωμένων αεροσκαφών και άλλου εξοπλισμού από το Ιράν στη Ρωσία για χρήση στην Ουκρανία έχει δηλητηριάσει τις σχέσεις με την Ευρώπη, ο Araghchi είπε: «Δεν βρίσκονται σε καμία ηθική ή πολιτική θέση να παραπονεθούν για τη συνεργασία μας με τη Ρωσία […] όταν την ίδια στιγμή πουλάνε όπλα, εξελιγμένα όπλα στο Ισραήλ για να σκοτώσουν Παλαιστίνιους», προσθέτοντας πως το Ιράν είναι έτοιμο να συνεχίσει να προμηθεύει όπλα στη Χεζμπολάχ στον Λίβανο, εάν ζητηθεί από την οργάνωση, σημειώνοντας ότι το Ισραήλ συμφώνησε  σε κατάπαυση του πυρός μόνο επειδή δεν μπορούσε να «τελειώσει τη δουλειά».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Χεζμπολάχ είναι ακόμα οπλισμένη και έχει τη δυνατότητα να επιτεθεί στο Ισραήλ. Αλλά το πιο σημαντικό, στην πραγματικότητα έχει εγκαταλείψει τη Χαμάς

Ισραήλ: Θα πλήξουμε κάθε απόπειρα μεταφοράς όπλων από τη Συρία στη Χεζμπολάχ

 



ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

spot_img

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ