Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2025

Ανησυχία για τις νέες απειλές Πούτιν: Η Ρωσία στοχεύει το ενεργειακό δίκτυο ενόψει «βαρύ» χειμώνα

Δηλώσεις κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Καζακστάν έκανε ο Βλαντιμίρ Πούτιν, μέσω των οποίων εξαπέλυσε νέες απειλές για επίθεση σε βάρος του Κιέβου με βαλλιστικό πύραυλο.

 Το ολονύχτια χτύπημα της Ρωσίας στην Ουκρανία με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη

Ο Ρώσος πρόεδρος μίλησε λίγες ώρες αφότου η Μόσχα εξαπέλυσε πύραυλο ο οποίο χτύπησε ενεργειακό δίκτυο της Ουκρανίας, αφήνοντας πάνω από 1.000.000 ανθρώπους χωρίς ρεύμα. Ο ίδιος σχολίασε πώς «ήταν μια απάντηση στις συνεχιζόμενες επιθέσεις στο έδαφός μας από πυραύλους Atacms», όπως αναφέρει το BBC. Υπενθυμίζεται ότι η Ουκρανία χρησιμοποίησε πυραύλους Atacms και Storm Shadow, για πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου το 2022, ενώ προηγουμένως έλαβε έγκριση από ΗΠΑ, Γαλλία και Ηνωμένο Βασίλειο, προκειμένου να χτυπήσει το εσωτερικό της Ρωσίας.

Πρόκειται για τη δεύτερη επίθεση εντός του Νοεμβρίου της Ρωσίας στην Ουκρανία, που διήρκησε αρκετές ώρες, με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους που πετούσαν σε όλο το μήκος της χώρας. Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, τα πυρομαχικά διασποράς χρησιμοποιήθηκαν για να πλήξουν πολιτικές και ενεργειακές υποδομές. «Αυτά τα πυρομαχικά διασποράς καθιστούν σημαντικά πιο δύσκολο για τους διασώστες μας και τους εργαζόμενους στον τομέα της ενέργειας να εκκαθαρίσουν τις επιπτώσεις των χτυπημάτων. Σημειώνεται μια πολύ κακή κλιμάκωση της σύγκρουσης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ουκρανός πρόεδρος.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν επισήμανε ότι συνολικά εκτοξεύτηκαν 90 πύραυλοι και 100 μη επανδρωμένα αεροσκάφη, ως «απάντηση» στις επιθέσεις της Ουκρανίας με όπλα που προμήθευσαν οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο. Μάλιστα, μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται και ο «Oreshnik», ο οποίος σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο δεν μπορεί να αναχαιτιστεί και κινείται με πολύ υψηλές ταχύτητες. Επιπλέον, πρόσθεσε ότι η Μόσχα επιλέγει να χτυπήσει στόχους στο Κίεβο, όπου θα μπορούσαν να είναι κέντρα λήψης αποφάσεων.

«Ο Πούτιν με τις δηλώσεις του αποδεικνύει ότι είναι ο μόνος που θέλει να συνεχίσει και να επεκτείνει αυτόν τον πόλεμο», σχολίασε το Υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας.

«Δεν θα επιτρέψουμε στην Ουκρανία να αποκτήσει πυρηνικά όπλα»

Σε συνέχεια των δηλώσεών του, ο Πούτιν ξεκαθάρισε ότι η Ρωσία δεν θα επιτρέψει στην Ουκρανία να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, ενώ σε περίπτωση που κάτι τέτοιο συμβεί, τότε θα χρησιμοποιηθούν όλα τα μέσα καταστροφής που διαθέτει η Μόσχα, αναφέρει το ρωσικό πρακτορείο RIA.

Αυτές οι δηλώσεις πιθανότατα έγιναν μετά το δημοσίευμα των New York Times, όπου δυτικοί αξιωματούχοι πρότειναν να δοθούν πυρηνικά όπλα στην Ουκρανία, πριν αποχωρήσει από τον Λευκό Οίκο ο Τζο Μπάιντεν. Από τη μεριά του, σε αυτό το πλαίσιο ο Ζελένσκι έχει διαμαρτυρηθεί αρκετές φορές, ότι το μνημόνιο της Βουδαπέστης το 1994 άφησε το Κίεβο χωρίς πυρηνικά, τα οποία είχε κληρονομήσει από την ΕΣΣΔ προηγουμένως.

Οι ρωσικές επιθέσεις έπληξαν πολλές πόλεις, μεταξύ αυτών η Οδησσός, το Χάρκοβο και το Λουτσκ, ενώ όσοι πύραυλοι κατευθύνθηκαν προς το Κίεβο αναχαιτίστηκαν, σύμφωνα με την κυβέρνηση της χώρας. Μάλιστα, σύμφωνα με τη στρατιωτική διοίκηση της ουκρανικής πρωτεύουσας, η επίθεση της Ρωσίας διήρκησε πάνω από 9 ώρες. Τουλάχιστον δώδεκα περιοχές υπέστησαν καταστροφές, με τον υπουργός Ενέργειας της Ουκρανίας, Χέρμαν Χαλουστσένκο να τονίζει ότι έγιναν αναγκαίες διακοπές ρεύματος.

Μάλιστα, στο Λβιβ 523.000 σπίτια και επιχειρήσεις είναι χωρίς ρεύμα, με βάση τα όσα δήλωσε ο επικεφαλής της περιοχής, Μαξίμ Κοζίτσκι. Ουσιαστικά, οι διακοπές ηλεκτροδότησης ήταν μονόδρομος για την Ουκρανία, προκειμένου να μην υπερφορτωθεί το δίκτυο της χώρας. Άλλωστε, η θερμοκρασία έχει πέσει πολύ χαμηλά και ήδη έκαναν την εμφάνισή τους οι πρώτες χιονοπτώσεις, χωρίς ακόμα να έχει μπει ο βαρύς χειμώνας.

Από τη μεριά τους, Ουκρανοί αξιωματούχοι προειδοποιούν ότι η Ρωσία συσσωρεύει πυραύλους Κρουζ και βαλλιστικούς, με στόχο να εξαπολύσει συντονισμένες επιθέσεις στο ενεργειακό σύστημα της χώρας. Αν αυτό συμβεί, τότε η Ουκρανία θα βιώσει έναν πολύ δύσκολο χειμώνα, με τη μεγαλύτερη εταιρεία ενέργειας, την DTEK, να σημειώνει ότι οι εγκαταστάσεις της υπέστησαν σημαντικές ζημιές.

Οι επιθέσεις της Ρωσίας στο ενεργειακό σύστημα της Ουκρανίας

Σύμφωνα με την DTEK, από τον Μάρτιο μέχρι και σήμερα η Ρωσία έχει επιτεθεί 11 φορές στις ενεργειακές εγκαταστάσεις, ενώ από το 2022 και έπειτα, ο αριθμός αυτός είναι πολύ μεγαλύτερος (190). Η εταιρεία πρόσθεσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι ΗΠΑ είχαν δώσει 107 εκατ. ευρώ (89 εκατ. λίρες) βοήθεια σε εξοπλισμό για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης.

Πλέον, οι αναλυτές θεωρούν ότι η Ρωσία πιθανότατα θα κάνει συντονισμένες επιθέσεις για να εξαντλήσει το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας της Ουκρανίας ενόψει του χειμώνα. Οι Αρχές της Χερσώνας υπογράμμισαν ότι θα μπορούσαν να μείνουν χωρίς ρεύμα για μέρες.

Άλλωστε, οι Ουκρανοί ετοιμάζονται να βιώσουν άλλον έναν χειμώνα με αυτά τα δεδομένα, την ώρα που ο Ζελένσκι επικοινώνησε με τον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου, Κιρ Στάρμερ, ο οποίος χαρακτήρισε την ολονύχτια επίθεση της Ρωσίας «διεφθαρμένη».

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γνωστός TikToker πήγε στο «Voice» και τρέλανε τους coaches με την ερμηνεία του

Συνελήφθησαν δύο ανήλικοι στο Θησείο για ληστεία

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ