Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2024

Δυσκολεύει το Trump 2.0 τις ειρηνευτικές συνομιλίες Ρωσίας-Ουκρανίας;

Παρόλο που ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ υποσχέθηκε να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία εντός 24 ωρών, υπάρχουν ενδείξεις ότι τελικά  μπορεί να καταλήξει να γίνει εμπόδιο σε αυτό.

Ενώ ο Τραμπ δεν έχει δημοσιοποιήσει κανένα συγκεκριμένο σχέδιο για τον τερματισμό του πολέμου, αυτός και οι στενοί του σύμβουλοι παρουσίασαν μια ευρεία περιγραφή της προσέγγισης της επερχόμενης κυβέρνησης. Η προσέγγιση φαίνεται ότι θα ταράξει τα νερά σε όλα τα μέρη, είτε στην Ουκρανία, στη Ρωσία ή στην Ευρώπη.

Σε έντονη αντίθεση με την προσέγγιση του απερχόμενου προέδρου Τζο Μπάιντεν και μεγάλου μέρους της Ευρώπης, ο Τραμπ δεν επιθυμεί να υποστηρίξει την Ουκρανία μέχρι το τέλος. Αντίθετα, σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει τη στρατιωτική βοήθεια ως μοχλό και να αναγκάσει τις δύο πλευρές σε μια διευθέτηση το νωρίτερο δυνατόν, ανεξάρτητα από το ποιον ευνοεί μια τέτοια διευθέτηση.

Ποιο είναι το σχέδιο του Τραμπ για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία;
Ο Τραμπ έχει δηλώσει ότι θα χρησιμοποιούσε τις προσωπικές του σχέσεις με τον Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν μαζί με μια προσέγγιση του “μαστίγιου και του καρότου” για να τερματίσει τον πόλεμο.

Ο Τραμπ είπε σε συνέντευξή του πέρυσι ότι θα σταματούσε τη στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία εάν ο Ζελένσκι αρνιόταν να έρθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και έλεγε στον Πούτιν ότι θα ενίσχυε  την Ουκρανία με στρατιωτική βοήθεια εάν η Ρωσία αρνούνταν να συμμετάσχει στις συνομιλίες.

«Γνωρίζω τον Ζελένσκι πολύ καλά και τον Πούτιν πολύ καλά – ακόμα καλύτερα. Και είχα καλή σχέση  και με τους δύο. Θα έλεγα στον Ζελένσκι, «όχι άλλη [βοήθεια]. Πρέπει να κάνεις μια συμφωνία». Θα έλεγα στον Πούτιν, «αν δεν κάνεις συμφωνία, θα του δώσουμε πολλά. Θα δώσουμε στην Ουκρανία περισσότερα από όσα πήραν ποτέ, αν χρειαστεί». Έτσι θα ολοκληρώσω τη συμφωνία σε μια μέρα», ανέφερε ο Τραμπ σε συνέντευξή του στο Fox News.

Στον κύκλο του Τραμπ, έχουν υποβληθεί τρία σχέδια για την Ουκρανία, ένα από τον εισερχόμενο απεσταλμένο της Ουκρανίας, Αντιστράτηγο (εν αποστρατεία) Keith Kellogg, τον νέο αντιπρόεδρο JD Vance και τον Richard Grenell, πρώην εν ενεργεία αρχηγό πληροφοριών που θεωρείται βασικός σύμβουλος του Τραμπ για ευρωπαϊκά θέματα, σύμφωνα με το Reuters.

Το σχέδιο του Kellog περιλαμβάνει το πάγωμα των σημερινών γραμμών μάχης και την παροχή περισσότερων αμερικανικών όπλων στην Ουκρανία μόνο εάν συμφωνούσε σε ειρηνευτικές συνομιλίες και προειδοποιούσε τη Ρωσία ότι η βοήθεια προς την Ουκρανία θα αυξανόταν εάν η Ρωσία αρνηθεί να συμμετάσχει στις ειρηνευτικές συνομιλίες, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων.

Το σχέδιο θέτει επίσης σε αναμονή την ένταξη στο ΝΑΤΟ για την Ουκρανία, αλλά προσφέρει εγγυήσεις ασφαλείας των ΗΠΑ.

Ομοίως, ο Βανς ζήτησε να παγώσουν οι γραμμές μάχης και να αφήσει τη Ρωσία να διατηρήσει τα ουκρανικά εδάφη που ελέγχει. Ζήτησε επίσης να απομακρυνθούν από το τραπέζι η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ ή την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) για να εγγυηθεί τη Ρωσία για την ουδετερότητά της.

Ο Γκρένελ ζήτησε τη δημιουργία «αυτόνομων ζωνών» στην ανατολική Ουκρανία και είπε ότι η ένταξη στο ΝΑΤΟ δεν είναι ευνοϊκή.

Η προσέγγιση του Τραμπ ουσιαστικά σημαίνει ρωσική νίκη
Είτε πρόκειται για την προσέγγιση του Τραμπ που σκιαγραφήθηκε στη συνέντευξη στο Fox πέρυσι είτε για προτάσεις που υποβλήθηκαν από τους συμβούλους του, ουσιαστικά όλα ανοίγουν τον δρόμο για τη ρωσική νίκη.

Όλα αυτά τα σχέδια επιτρέπουν στη Ρωσία να διατηρήσει το πάνω χέρι στον πόλεμο και να διατηρήσει εδάφη που έχει κερδίσει. Ταυτόχρονα, τα σχέδια θέτουν εκτός τραπεζιού την ένταξη στο ΝΑΤΟ ή στην ΕΕ, για την οποία αυτά τα μπλοκ καθώς και η Ουκρανία έχουν δεσμευτεί επανειλημμένα τα τελευταία χρόνια. Η συμμετοχή σε αυτά τα μπλοκ παρέχει στην Ουκρανία στρατιωτική και οικονομική δικλίδα ασφάλειας. Η απομάκρυνση αυτών των προτάσεων από το τραπέζι σημαίνει ότι στερείται η Ουκρανία οποιεσδήποτε σταθερές εγγυήσεις ασφαλείας.

Για αυτούς τους λόγους, η Ουκρανία είναι απίθανο να ενθουσιαστεί με την προσέγγιση του Τραμπ, καθώς ουσιαστικά σημαίνει επιβεβαίωση της νίκης της Ρωσίας αντί να καταλήξει σε μια μέση λύση ή μια διευθέτηση που θα είναι ευνοϊκή και για την Ουκρανία.

Η προσέγγιση του Τραμπ παραβιάζει τις μακροχρόνιες διαβεβαιώσεις των ΗΠΑ καθώς από  τη δεκαετία του 1990, οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι δεσμευμένες βάσει συνθήκης να υποστηρίξουν την Ουκρανία απέναντι σε οποιαδήποτε εξωτερική επιθετικότητα.

Η προσέγγιση του Τραμπ να σταματήσει ή να περιορίσει την υποστήριξη στην Ουκρανία κατά της ρωσικής εισβολής θα σήμαινε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες παραβιάζουν τις υποχρεώσεις τους από αυτή τη συνθήκη.

Το 1994, η Ουκρανία υπέγραψε το «Μνημόνιο της Βουδαπέστης» με τη Ρωσία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο. Σύμφωνα με το σύμφωνο, σε αντάλλαγμα για τον πυρηνικό αφοπλισμό της Ουκρανίας, οι υπογράφοντες τη διαβεβαίωσαν ότι κανένα έθνος δεν θα χρησιμοποιούσε βία εναντίον της και αν κάποιος το έκανε, θα είχε  άμεση βοήθεια μέσω του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών (ΣΑΗΕ).

Επιπλέον, η προσέγγιση του Τραμπ συνεπάγεται ότι η Ουκρανία παραχωρεί σημαντικά εδάφη στην Ουκρανία, κάτι που θα παραβίαζε το σύμφωνο της Βουδαπέστης, καθώς το σύμφωνο αναγνώριζε τα όρια και την κυριαρχία της Ουκρανίας.

Τόσο η Ρωσία όσο και η Ευρώπη θα συγκλονιστούν με το σχέδιο του Τραμπ
Παρόλο που η προσέγγιση του Τραμπ ευνοεί τη Ρωσία, το ενδεχόμενο ο Τραμπ να αυξήσει τη βοήθεια προς την Ουκρανία, εάν η Ρωσία δεν συμφωνήσει με τους όρους του, είναι βέβαιο ότι θα την δυσαρεστήσει.

Ωστόσο, μια τέτοια πιθανότητα είναι απίθανη λόγω της μακροχρόνιας φιλικής σχέσης μεταξύ του Τραμπ και της Ρωσίας και της προσέγγισής του με τον Πούτιν.

Με την πρόταση Τραμπ  ο “χαμένος” της υπόθεσης τελικά θα είναι η Ευρώπη. Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει βυθίσει την ήπειρο στη χειρότερη κρίση ασφαλείας από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Σε μια εποχή που χρειάζεται τη μεγαλύτερη υποστήριξη, ο Τραμπ ουσιαστικά ανοίγει το δρόμο για τη νίκη του αντιπάλου.

Εν μέσω ενός τέτοιου σεναρίου, ο αρχηγός του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε προειδοποίησε τον Τραμπ ότι όχι μόνο η Ευρώπη αλλά και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αντιμετωπίσουν επίσης «τρομερές απειλές» εάν η Ουκρανία αναγκαστεί να αποδεχθεί τους όρους της Ρωσίας σε οποιαδήποτε διευθέτηση.

«Δεν μπορούμε να έχουμε μια κατάσταση όπου έχουμε απέναντί μας τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν και τον Ρώσο ηγέτη και τον Σι Τζινπίνγκ και το Ιράν, επειδή καταλήξαμε σε μια συμφωνία που δεν είναι καλή για την Ουκρανία, γιατί μακροπρόθεσμα αυτό θα είναι τρομερή απειλή για την ασφάλεια όχι μόνο για την Ευρώπη αλλά και για τις ΗΠΑ», ανέφερε  ο Ρούτε για τον Τραμπ σε συνέντευξή του στους Financial Times.

Ο Ρούτε σημείωσε περαιτέρω ότι η νίκη της Ρωσίας θα ενθάρρυνε τους συμμάχους της Κίνα, Βόρεια Κορέα και Ιράν στα αντίστοιχα θέατρα του Ινδο-Ειρηνικού και της Δυτικής Ασίας.

Ο Ρούτε είπε ότι είπε στον Τραμπ: «Κοιτάξτε την πυραυλική τεχνολογία που αποστέλλεται τώρα από τη Ρωσία στη Βόρεια Κορέα, η οποία αποτελεί τρομερή απειλή όχι μόνο για τη Νότια Κορέα, την Ιαπωνία, αλλά και για την ηπειρωτική χώρα των ΗΠΑ. Το Ιράν παίρνει χρήματα από τη Ρωσία με αντάλλαγμα, για παράδειγμα, πυραύλους, αλλά και τεχνολογία drone. Και τα χρήματα αυτά χρησιμοποιούνται για τη στήριξη της Χεζμπολάχ και της Χαμάς, αλλά και για την γενίκευση του πολέμου στην περιοχή».

Η Ρωσία, η Κίνα, το Ιράν και η Βόρεια Κορέα συνεργάζονται με τρόπο που διάφορες συγκρούσεις στον κόσμο «συνδέονται όλο και περισσότερο», είπε ο Ρούτε.

«Έτσι το γεγονός ότι το Ιράν, η Βόρεια Κορέα, η Κίνα και η Ρωσία συνεργάζονται τόσο στενά. . . [σημαίνει] πως οι πόλεμοι ανά τον κόσμο συνδέονται μεταξύ τους όλο και περισσότερο και οδηγούμαστε σε έναν τρίτο παγκόσμιο πόλεμο », είπε ο Rutte.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ 

Επίτευξη ειρήνης στην Ουκρανία μόνο εάν η Δύση αποδεχτεί τους όρους του Πούτιν – Ρωσικοί πύραυλοι Κρουζ έπληξαν την Οδησσό

Σολτς: Αιφνιδιαστική επίσκεψη στο Κίεβο – “Η Ουκρανία μπορεί να βασιστεί στη Γερμανία”

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ