Μπλόκο στα λουκέτα της ΑΑΔΕ μέσω της δικαστικής οδού επιχειρούν να βάλουν ιδιοκτήτες πρατηρίων υγρών καυσίμων που εντοπίζονται να πωλούν νοθευμένα καύσιμα.
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα με πρατήριο στον Γέρακα Αττικής. Στα τέλη του περασμένου Μαΐου, ύστερα από πληροφορίες, ειδικό κλιμάκιο πραγματοποίησε δειγματοληψία στο πρατήριο. Τα δείγματα ελέγχθηκαν από τη Χημική Υπηρεσία της ΑΑΔΕ και βρέθηκε ότι το δείγμα πετρελαίου κίνησης ήταν νοθευμένο με πετρέλαιο ναυτιλίας σε ποσοστό 95%. Αμέσως κινητοποιήθηκε ο μηχανισμός και στις 8 Ιουνίου τελωνειακοί ελεγκτές μαζί με αστυνομικούς της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκλήματος σφράγισαν το πρατήριο για δύο χρόνια. Δυο ημέρες μετά το λουκέτο οι ελεγκτές επισκέφθηκαν για επανέλεγχο το πρατήριο και διαπίστωσαν ότι είχαν παραβιαστεί οι σφραγίδες από τρεις αντλίες και δύο δεξαμενές, ενώ είχαν αποκολληθεί οι αυτοκόλλητες πινακίδες που περιέγραφαν την αιτία της σφράγισης. Τοποθετήθηκαν ξανά για δεύτερη φορά νέες σφραγίδες και αυτοκόλλητα, ενώ δόθηκε εντολή για διακοπή προμήθειας καυσίμων από όλες τις εταιρείες εμπορίας και τα διυλιστήρια προς το συγκεκριμένο πρατήριο, ενώ δρομολογήθηκε η υποβολή μηνυτήριας αναφοράς στον αρμόδιο εισαγγελέα.
Ο ιδιοκτήτης του πρατηρίου κινήθηκε δικαστικά και το Τριμελές Πρωτοδικείο Πειραιά εξέδωσε προσωρινή διαταγή αναστολής της απόφασης, δίνοντας το δικαίωμα στο βενζινάδικο να επαναλειτουργήσει αναστέλλοντας τη σφράγιση. Το πρατήριο παρέμεινε ανοιχτό έως τις 2 Οκτωβρίου, όπου μπήκε οριστικό λουκέτο «κατόπιν απορριπτικής απόφασης επί αίτησης αναστολής εκτέλεσης της απόφασης σφράγισης».
Ελεγχοι με ΑΙ
Η ΑΑΔΕ έχει ανεβάσει ταχύτητες και με νέα μεθοδολογία και νέα ψηφιακά εργαλεία εντείνει το πρέσινγκ στα κυκλώματα των λαθραίων και νοθευμένων καυσίμων στέλνοντας το μήνυμα ότι όσοι εντοπίζονται με νοθευμένα καύσιμα ή παραποίηση του συστήματος εισροών – εκροών «έχουν τελειώσει από την αγορά».
Μόνο την τελευταία εβδομάδα τελωνειακοί και φορολογικοί ελεγκτές της ΑΑΔΕ σε συνεργασία με κλιμάκια της ΕΛ.ΑΣ. σφράγισαν 6 πρατήρια καυσίμων.
Οι έλεγχοι δεν γίνονται πλέον στην τύχη, ενώ τα διετή «λουκέτα» θεωρείται ότι έχουν καλύτερα αποτελέσματα από τα πρόστιμα που επιβάλλονται στους παραβάτες, τα οποία μένουν απλήρωτα και «φουσκώνουν» την τεράστια δεξαμενή των ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Με τη βοήθεια ειδικών αλγορίθμων και από ανάλυση κινδύνου οι ελεγκτές στοχεύουν πρατήρια καυσίμων βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων.
Πρώτα εξετάζονται τα στοιχεία αγορών – πωλήσεων των πρατηρίων, όπως φτάνουν από τα συστήματα εισροών – εκροών στα κεντρικά της ΑΑΔΕ, για να διαπιστωθούν ασυνήθιστες κινήσεις που μπορεί να συνδέονται με παράνομες πράξεις ή που να δημιουργούν σοβαρές υπόνοιες για παρεμβάσεις καταδολίευσης του ηλεκτρονικού συστήματος. Αφού επιλεχθούν τα ύποπτα πρατήρια, αρχίζει η διαδικασία παρακολούθησής τους, με παράλληλη εξέταση των δεδομένων που δίνονται από το σύστημα εισροών – εκροών σε πραγματικό χρόνο από τα στελέχη της Αίθουσας Επιχειρήσεων της ΑΑΔΕ.
Στο τελικό στάδιο του ελέγχου γίνεται έφοδος των ελεγκτών της ΑΑΔΕ και των αστυνομικών στα πρατήρια για να διαπιστωθούν οι παραβάσεις και στη συνέχεια να επιβληθεί η διετής σφράγιση και να διακοπεί η τροφοδοσία καυσίμων.
Σφίγγει ο κλοιός
Ο ηλεκτρονικός κλοιός γύρω από τη μαφία των καυσίμων σφίγγει κι άλλο με:
n Ενα ακόμη μέτρο ψηφιακής παρακολούθησης των δεξαμενών των πρατηρίων, το οποίο, όπως εκτιμούν στην ΑΑΔΕ, θα κάνει πρακτικά αδύνατο τον εφοδιασμό πρατηρίων με λαθραία καύσιμα και διαλύτες. Από την 1η Δεκεμβρίου λειτουργεί η νέα ψηφιακή εφαρμογή του Μητρώου Δεξαμενών Πρατηρίων Παροχής Καυσίμων Δημόσιας Χρήσης και Εγκαταστάσεων Πωλητών Πετρελαίου Θέρμανσης.
n Τη λειτουργία μέσα στους πρώτους μήνες του 2025 των ΔΕΟΣ, του νέου σώματος ελεγκτών. Στις Δυνάμεις Ελέγχου Οικονομικών Συναλλαγών εφοριακοί και τελωνειακοί με ειδικές στολές και εξοπλισμό θα αναλαμβάνουν από κοινού δύσκολες αποστολές, μεγάλου φορολογικού και τελωνειακού ενδιαφέροντος. Η νέα δομή θα λειτουργεί ως κεντρικός κόμβος συντονισμού, ενισχύοντας τη συνεργασία και την αποτελεσματικότητα μεταξύ των εξειδικευμένων ελεγκτικών δυνάμεων (εφοριακών και τελωνειακών), επεμβαίνοντας στοχευμένα σε πραγματικό χρόνο. Οι ΔΕΟΣ θα στεγαστούν στο κτίριο όπου σήμερα βρίσκεται η ΥΕΔΕ (Υπηρεσία Ελέγχων Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων) στα Σεπόλια. Στο ίδιο κτίριο θα μεταφερθεί και η Αίθουσα Επιχειρήσεων της ΑΑΔΕ, ώστε να υπάρχει καλύτερος συντονισμός όλων των ελεγκτικών υπηρεσιών, με ανάπτυξη κοινών δράσεων και κοινή οργάνωση ιδίως σε μεγάλες υποθέσεις.