Ένα από τα προαπαιτούμενα κατά τη διάρκεια μίας πτήσης είναι να απενεργοποιούμε τα κινητά μας τηλέφωνα ή έστω να ενεργοποιούμε το Flight Mode λόγω των ηλεκτρομαγνητικών παρεμβολών από τις φορητές συσκευές μας.
Ξέρουμε όμως πραγματικά γιατί; Λοιπόν, χάρη σε έναν πιλότο που έχει γίνει viral στο TikTok πλέον γνωρίζουμε τον λόγο που πρέπει να βάζουμε τα κινητά μας σε λειτουργία πτήσης.
Πολύ σημαντικό είναι να βγάλουμε από την άκρη γρήγορα τις «ακραίες» θεωρίες όπως για παράδειγμα ότι το αεροσκάφος θα συντριβεί ξαφνικά εάν κάποιος τολμήσει να απενεργοποιήσει τη λειτουργία αεροπλάνου. Ούτε αυτό πρόκειται να συμβεί ούτε πρόκειται να μπλέξει το σήμα με τα λειτουργικά συστήματα του αεροπλάνου.
Όμως, όπως εξηγεί ο πιλότος, μπορεί να επηρεάσει κάτι πολύ σημαντικό που είναι οι ραδιοεπικοινωνίες μεταξύ των πιλότων και του πύργου ελέγχου.
@perchpoint The more ya know, yanno? #fyp #aviation ♬ original sound – PerchPoint
Ο πιλότος, που έχει όνομα χρήστη «PerchPoint» στο TikTok έχει υπηρετήσει στην αμερικανική αεροπορία και είναι επίσης επαγγελματίας ιπτάμενος από το 2019 προτού προβιβαστεί σε πιλότος πριν από δύο χρόνια. Από τότε αναρτά ειδήσεις και ασυνήθιστα γεγονότα στο TikTok, με ένα πρόσφατο βίντεο που ανέβασε να φτάνει τις 2 εκατομμύρια προβολές στη δημοφιλή πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης.
«Το κουμπί Airplane Mode στο κινητό σας δεν κρύβει κάποια συνωμοσία», λέει ο πιλότος στο TikTok.
Ωστόσο, εάν αρκετοί επιβάτες επιλέξουν να λειτουργήσουν κανονικά τα τηλέφωνά τους, ενδέχεται να υπάρξουν προβλήματα με τα ραδιοκύματα που χρησιμοποιούνται από τα ακουστικά των πιλότων.
«Αν έχετε ένα αεροσκάφος με 70, 80, 150 επιβαίνοντες και τρία ή τέσσερα άτομα επιλέξουν να ανοίξουν τα κινητά τους, αυτά θα προσπαθήσουν να συνδεθούν με έναν ραδιοπύργο για μια εισερχόμενη τηλεφωνική κλήση, κάτι που εκπέμπει ραδιοκύματα», εξήγησε ο κυβερνήτης.
«Υπάρχει η πιθανότητα αυτά τα ραδιοκύματα να επηρεάσουν τις συχνότητες στα ακουστικά που χρησιμοποιούν οι πιλότοι».
«Σαν να έχεις ένα κουνούπι στο αυτί σου»
Ο TikToker μοιράστηκε με τους ακόλουθούς του ένα παράδειγμα όπου τα ακουστικά του είχαν παρεμβολές την ώρα που έπαιρνε το «πράσινο φως» για την κατεύθυνση που έπρεπε να πάρει. Το περιέγραψε σαν να υπήρχε ένα «κουνούπι» στο αυτί του, με αποτέλεσμα να δυσκολεύεται να ακούσει τις οδηγίες.
«Σίγουρα δεν είναι το τέλος του κόσμου, αλλά είναι πολύ ενοχλητικό όταν προσπαθείς να λάβεις οδηγίες και ακούγεται σαν να πετάει μια σφήκα στο αυτί σου», δηλώνει ο πιλότος.
Αλλά και πολλοί άλλοι παράγοντες μπαίνουν στο παιχνίδι. «Όλη η διαδικασία εξαρτάται από πράγματα όπως ο πάροχος τηλεφώνου, η περιοχή που βρίσκεται το αεροσκάφος, το τηλέφωνο που προσπαθεί να πραγματοποιήσει ή να λάβει μια τηλεφωνική κλήση αλλά και το πού κάθεται ο επιβάτης», πρόσθεσε. Όσο πιο κοντά κάθεται ένας επιβάτης στο πιλοτήριο, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα παρεμβολής.
«Πολλές πτήσεις πραγματοποιούνται κάθε μέρα, με χιλιάδες επιβάτες, και είναι λογικό οι αρχές να θέλουν να περιορίσουν όσο το δυνατόν περισσότερο τις πιθανότητες παρεμβολών στις επικοινωνίες των πιλότων».
Τώρα ξέρετε πως την επόμενη φορά που θα σας ζητηθεί να γυρίσετε το κινητό σας σε «Flight Mode» ότι δεν είναι απλώς ένας τυχαίος κανόνας.
Πόθεν Εσχες: Ερχεται τρίμηνη παράταση στις προθεσμίες μετά το “κραχ” στην πλατφόρμα