Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2024

Καμπανάκι Μαγιορκίνη για τον κοκκύτη: «Δραματική αύξηση των κρουσμάτων σε βρέφη και παιδιά» (Βίντεο)

Δραματική είναι η αύξηση των κρουσμάτων κοκκύτη στη χώρα μας το τελευταίο διάστημα με τον ΕΟΔΥ να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και να τονίζει τη σημασία του έγκαιρου εμβολιασμού σε βρέφη και παιδιά, προκειμένου να αποφευχθούν σοβαρές επιπλοκές της νόσου, καθώς ήδη έχουν καταμετρηθεί δύο θάνατοι βρεφών.

Μιλώντας στην εκπομπή «Action Τώρα» του Action 24, ο Γκίκας Μαγιορκίνης έκανε λόγο για τεράστια αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων: «Όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε παγκόσμιο επίπεδο, έχουμε μια δραματική αύξηση. Είναι πάνω από 4.000%. Φέτος, έχουμε περίπου όσα κρούσματα είχαμε την τελευταία 20ετία. Είναι μεγάλος ο αριθμός».

Για τους λόγους που έχουν οδηγήσει σε αυτή την τεράστια αύξηση των κρουσμάτων, ο καθηγητής υγιεινής και επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ ανέφερε: «Μπορεί να γίνεται καλύτερη διάγνωση των περιστατικών που τα προηγούμενα χρόνια διέφευγαν. Αλλά κυρίως φαίνεται ότι υπάρχουν εμβολιαστικά κενά.

Το εμβόλιο του κοκκύτη γίνεται μαζί με της διφθερίτιδας και του τετάνου. Είναι από αυτά τα εμβόλια που ξεκινούν σε μικρή ηλικία. Για την ακρίβεια, τα παιδιά ξεκινούν σε ηλικία δύο μηνών. Μετά κάνουν το εμβόλιο 4 μηνών, 6 μηνών, 15-18 μηνών. Μετά 4-6 ετών. Γίνεται επίσης στην ηλικία των 18 ετών και στη συνέχεια πρέπει να γίνεται ανά δεκαετία».

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης ανέλυσε τα συμπτώματα της νόσου, η οποία μπορεί να διαγνωστεί μόνο με ειδική εξέταση: «Ο μόνος τρόπος να γίνει διάγνωση σε βρεφάκια είναι από ειδικό παιδίατρο.

Ο κοκκύτης ξεκινά σαν ένα απλό κρυολόγημα και μετά από μία εβδομάδα αρχίζει και εγκαθίσταται ένας βήχας, ο οποίος είναι παροξυσμικός. Δηλαδή ξεκινάει κάποιος να βήχει και δεν σταματά για αρκετή ώρα. Δεν μπορεί να αναπνεύσει και μπορεί να αισθανθεί πολύ μεγάλη δυσφορία».

Με τη διάγνωση, «εντός δύο εβδομάδων από την έναρξη του βήχα, θα πρέπει να ξεκινήσει αντιβιοτική θεραπεία», εξηγεί ο Γκίκας Μαγιορκίνης, ο οποίος τονίζει ότι «οι κλασσικές καλλιέργειες που γίνονται από τον φάρυγγα, δεν αναζητούν τον κοκκύτη. Οπότε για να γίνει διάγνωση, θα πρέπει να υπάρχει υποψία από τον παιδίατρο.

Η θεραπεία ωστόσο, δεν μειώνει εντυπωσιακά τα συμπτώματα, αλλά σταματά τη μετάδοση της νόσου». Όπως είπε ο καθηγητής, ειδικά στα βρέφη, οι επιπλοκές μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και στη διασωλήνωσή του.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο «χάρτης» των πληρωμών από τον e-ΕΦΚΑ και τη ΔΥΠΑ για την περίοδο 16 έως 20 Δεκεμβρίου

Επιδότηση laptop και tablet: Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ