Κυριακή 5 Ιανουαρίου 2025

Ο αρχηγός του HTS, Ahmed al-Sharaa λέει ότι οι αντάρτικες φατρίες που ανέτρεψαν τον Άσαντ θα «διαλυθούν»

Οι αντάρτικες φατρίες της Συρίας θα «διαλυθούν». Αυτό δεσμεύτηκε ο επικεφαλής της ομάδας που ηγήθηκε της ανατροπής του Μπασάρ αλ Άσαντ, Ahmed al-Sharaa, ηγέτης της οργάνωσης Hayat Tahrir al-Sham (HTS) καθώς επιδιώκει να καθησυχάσει τις μειονότητες στο εσωτερικό και στο εξωτερικό ότι οι προσωρινοί ηγέτες της χώρας θα προστατεύσουν όλους τους Σύρους, καθώς και τα κρατικά ιδρύματα.

Ο Ahmed al-Sharaa, που ανέτρεψε τον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ-Άσαντ, είπε ότι όλες οι αντάρτικες φατρίες θα «διαλυθούν και οι μαχητές θα εκπαιδευθούν για να ενταχθούν στις τάξεις του υπουργείου Άμυνας» κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης με μέλη της κοινότητας των Δρούζων.

«Όλοι θα υπόκεινται στο νόμο», πρόσθεσε, σύμφωνα με αναρτήσεις στο κανάλι Telegram. Τόνισε επίσης την ανάγκη για ενότητα στην πολυεθνική και πολυομολογιακή χώρα.

«Η Συρία πρέπει να παραμείνει ενωμένη», είπε. «Πρέπει να υπάρχει ένα κοινωνικό συμβόλαιο μεταξύ του κράτους και όλων των θρησκειών για την εξασφάλιση της κοινωνικής δικαιοσύνης».

Σε μια ξεχωριστή συνάντηση με βρετανική αντιπροσωπεία, ο Sharaa, ο οποίος ήταν γνωστός στο παρελθόν με το ονοματεπώνυμό του Abu Mohammed al-Jolani, είπε επίσης ότι οι διεθνείς κυρώσεις κατά της Δαμασκού πρέπει να αρθούν εάν πρόκειται να επιστρέψουν οι πρόσφυγες που εκτοπίστηκαν από τον πόλεμο.

Μίλησε «για τη σημασία της αποκατάστασης των σχέσεων» με το Λονδίνο και τόνισε «τη σημασία του τερματισμού όλων των κυρώσεων που επιβλήθηκαν στη Συρία, ώστε οι εκτοπισμένοι Σύροι να μπορούν να επιστρέψουν στη χώρα τους».

Μετά την πτώση του Άσαντ την περασμένη εβδομάδα, ευρωπαϊκές χώρες, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Σουηδία και η Νορβηγία, μεταξύ άλλων, δήλωσαν ότι ανέστειλαν τη διεκπεραίωση των αιτήσεων ασύλου από Σύρους, με αφορμή την έλλειψη σαφήνειας για το τι θα ακολουθήσει για τη χώρα.

Οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση είχαν επιβάλει ευρείες κυρώσεις στο καθεστώς Άσαντ, συμπεριλαμβανομένων απαγορεύσεων στις πωλήσεις όπλων στη Συρία και των εισαγωγών πετρελαίου από τη χώρα καθώς και απαγόρευση των επενδύσεων στην πετρελαϊκή βιομηχανία της.

Οι κυρώσεις έπαιξαν ρόλο στην κάθετη πτώση  της οικονομίας της εμπόλεμης χώρας. Ο υπερπληθωρισμός είναι αχαλίνωτος και τουλάχιστον το 70% του πληθυσμού ζει σε συνθήκες φτώχειας .

Η πτώση του Άσαντ άφησε τις δυτικές χώρες με το δίλημμα πώς να αντιμετωπίσουν το HTS, το οποίο έχει τις ρίζες του στην Αλ Κάιντα. Το HTS υποστηρίζει ότι έχει αποκηρύξει τον τζιχαντισμό, ωστόσο έχει κατηγορηθεί για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και παραμένει χαρακτηρισμένο  ως τρομοκρατική ομάδα από τον ΟΗΕ και πολλές δυτικές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ.

Η νέα επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Κάγια Κάλλας, δήλωσε τη Δευτέρα ότι το ευρωπαϊκό μπλοκ θα πρέπει να είναι έτοιμο να χαλαρώσει τις κυρώσεις στη Συρία εάν η νέα ηγεσία της χώρας κάνει «θετικά βήματα» για τη δημιουργία μιας κυβέρνησης χωρίς αποκλεισμούς και τον σεβασμό των δικαιωμάτων των των μειονοτήτων και των γυναικών.

« Δεν θέλουμε να δούμε εξτρεμισμό, καμία ριζοσπαστικοποίηση», είπε η Κάλλας, προσθέτοντας ότι το HTS « λέει τα σωστά πράγματα» μέχρι στιγμής, αλλά θα κριθεί για τις ενέργειές του. Η Κάλλας είπε ότι έστειλε έναν ανώτερο διπλωμάτη για να συναντήσει αξιωματούχους του HTS.

Η απόφαση πολλών ευρωπαϊκών κυβερνήσεων να αναστείλουν την επεξεργασία των αιτήσεων ασύλου απογοήτευσε πολλούς  Σύρους πρόσφυγες, οι οποίοι  φοβούνται να επιστρέψουν στη χώρα γέννησής τους παρά την αλλαγή καθεστώτος και οι οποίοι έχτισαν νέες ζωές στις υιοθετημένες χώρες τους.

Όμως, στη Γερμανία , η οποία δέχθηκε σχεδόν 1 εκατομμύριο πρόσφυγες κατά τη διάρκεια του πολέμου και η οποία είναι τώρα το σπίτι της μεγαλύτερης συριακής διασποράς της Ευρώπης, το αντιπολιτευόμενο κόμμα CDU – που αναμένεται να κερδίσει τις εκλογές στις αρχές του επόμενου έτους – έχει ήδη αρχίσει να ζητά την επιστροφή των Σύριων προσφύγων στην πατρίδα τους.  Οι υποστηρικτές των προσφύγων χαρακτήρισαν την απόφαση για αναστολή της επεξεργασίας των αιτήσεων άδικη και  «σκληρή».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ 

Μπασάρ αλ Άσαντ: Δεν σκέφτηκα ποτέ να εγκαταλείψω τη χώρα

Γερμανία: Έπεσε η κυβέρνηση Σολτς – Τα επόμενα βήματα

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ