Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2025

Οι αλλαγές στο σχολικό πρόγραμμα της νέας συριακής κυβέρνησης προκαλούν ανησυχία

Στη Συρία αυξάνεται η ανησυχία ότι οι νέες αρχές υπό την ηγεσία των Ισλαμιστών έχουν ήδη αποφασίσει για αλλαγές στο σχολικό πρόγραμμα σπουδών, χωρίς τη συμβολή της υπόλοιπης κοινωνίας.

Η σελίδα Facebook του υπουργείου Παιδείας της μεταβατικής κυβέρνησης έχει δημοσιεύσει το νέο πρόγραμμα σπουδών για όλες τις ηλικιακές ομάδες, το οποίο θα αποκτήσει μια πιο ισλαμική κλίση, καθώς και θα αφαιρέσει κάθε αναφορά στην εποχή του Άσαντ σε όλα τα μαθήματα.

Η φράση «Υπερασπίζοντας το έθνος» έχει αντικατασταθεί από τη φράση «Υπερασπίζοντας τον Αλλάχ», μεταξύ άλλων αλλαγών.

Ο υπουργός Παιδείας, Nazir al-Qadri, υποβάθμισε την κίνηση, λέγοντας ότι το πρόγραμμα σπουδών είναι ουσιαστικά αμετάβλητο και θα παραμείνει έτσι έως ότου συσταθούν εξειδικευμένες επιτροπές για την επανεξέταση και την αναθεώρησή του.

Άλλες προτεινόμενες αλλαγές περιλαμβάνουν την θεωρία της Εξέλιξης και τη θεωρία της Μεγάλης Έκρηξης που απορρίφθηκαν και οι δύο από τη διδασκαλία της επιστήμης.

Αναφορές στους θεούς που λατρεύονταν στη Συρία πριν από το Ισλάμ, καθώς και εικόνες των αγαλμάτων τους, αφαιρούνται από τα σχολικά εγχειρίδια επίσης.

Η σημασία της μεγάλης ηρωίδας της Συρίας βασίλισσας Ζηνοβίας, που κάποτε κυβέρνησε την Παλμύρα στη ρωμαϊκή εποχή, φαίνεται να έχει υποβαθμιστεί.

Η εποχή του Άσαντ έχει ουσιαστικά αφαιρεθεί από το πρόγραμμα σπουδών, συμπεριλαμβανομένων ποιημάτων που γιορτάζουν τόσο τον Μπασάρ αλ Άσαντ όσο και τον πατέρα του, Χαφέζ, στα μαθήματα αραβικής γλώσσας.

Σε δήλωσή του, ο al-Qadri είπε ότι οι μόνες οδηγίες που έχει εκδώσει αφορούν την αφαίρεση περιεχομένου που περιέγραψε ότι εξυμνούσε το «καθεστώς Άσαντ» και την τοποθέτηση της συριακής επαναστατικής σημαίας σε όλα τα σχολικά βιβλία.

Ο υπουργός είπε επίσης ότι οι «ανακρίβειες» στο πρόγραμμα σπουδών της ισλαμικής εκπαίδευσης έχουν διορθωθεί.

Οι αλλαγές χαιρετίστηκαν από ορισμένους Σύρους, ωστόσο, η κίνηση αυτή έχει προκαλέσει σάλο μεταξύ των αναζωπυρούμενων ακτιβιστών της κοινωνίας των πολιτών, πολλοί από τους οποίους επέστρεψαν στη Συρία για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια.

Φοβούνται ότι είναι ένα σημάδι ότι οι φωνές τους – και οι φωνές των ομάδων και των κοινοτήτων σε όλη τη χώρα – μπορεί να μην εισακούονται καθώς η χώρα αναπτύσσεται υπό τη νέα της ηγεσία.

Ήδη έχουν γίνει εκκλήσεις για διαμαρτυρίες ενόψει της έναρξης της νέας σχολικής περιόδου την Κυριακή.

Οι ακτιβιστές θέλουν να καταστήσουν σαφή την αντίθεσή τους σε οποιεσδήποτε κινήσεις της μεταβατικής κυβέρνησης να επιφέρει αλλαγές στο εκπαιδευτικό σύστημα -ή οποιοδήποτε άλλο κρατικό θεσμό- χωρίς τη συμμετοχή όλων των τμημάτων της συριακής κοινωνίας.

Οι νέες αρχές διαμηνύουν ότι πρόκειται να διοργανώσουν μια Διάσκεψη Εθνικού Διαλόγου και πολλοί  αξιωματούχοι πραγματοποιούν συναντήσεις με πολλές διαφορετικές κοινότητες – από Χριστιανούς έως Κούρδους, μέχρι καλλιτέχνες και διανοούμενους.

Το μήνυμα είναι  ότι θέλουν να δημιουργήσουν μια νέα Συρία με τη συμμετοχή όλων των τμημάτων της κοινωνίας, έτσι ώστε όλοι να έχουν μερίδιο στο μέλλον της χώρας.

Όμως, οι ακτιβιστές πιστεύουν ότι οι μονομερείς αλλαγές στο σχολικό πρόγραμμα υπονομεύουν τέτοιες υποσχέσεις και θέλουν να τοποθετηθούν ευθύς εξαρχής για τις αξίες της ελευθερίας και της ένταξης που κατέστησε πλέον δυνατές η απομάκρυνση του Μπασάρ αλ Άσαντ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο ΥΠΕΞ της de facto κυβέρνησης της Συρίας φθάνει στη Σαουδική Αραβία για την πρώτη του επίσκεψη στο εξωτερικό

Συρία: «Σε 4 χρόνια εκλογές» λέει ο Αλ Σάρα – Τι σχέσεις θα κρατήσει με τη Ρωσία

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ