Ανησυχία προκάλεσε η έξαρση της αναπνευστικής νόσου HMPV ή μεταπνευμονοϊού στη βόρεια Κίνα, ενώ ο ιός έφτασε και στην Ελλάδα, με τα πρώτα κρούσματα να εμφανίζονται σήμερα στη Θεσσαλονίκη.
Ωστόσο, οι ειδικοί εμφανίζονται καθησυχαστικοί, καθώς, όπως επισημαίνουν, πρόκειται για έναν ιό γνωστό στην επιστημονική κοινότητα.
«Δεν είναι κινεζικός ιός, είναι ένας ιός που αν θέλουμε να του δώσουμε ονομασία χώρας, είναι ολλανδικός, γιατί πρωτοπεριγράφηκε το 2001 στην Ολλανδία. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι κυκλοφορεί στην ανθρωπότητα τουλάχιστον 60 χρόνια. Είναι πολύ στενός συγγενής ενός άλλου ιού, του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού. Αυτός είναι ένας ιός που κυκλοφορεί πολλά χρόνια ανάμεσά μας, πλέον έχουμε και εμβόλιο για αυτόν τον ιό» λέει στην εκπομπή ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος
Εξαδάκτυλος: Δεν φαίνεται να προκαλεί κάποιου είδους ανησυχία πουθενά στον κόσμο
Στο θέμα του μεταπνευμονοϊού αναφέρθηκε μιλώντας στο ΕΡΤΝews» ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος
Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά: «Κατ’ αρχάς, το τι ζήσαμε στις 20 Φεβρουαρίου του 2020 δεν έχει καμία σχέση με αυτό που συζητάμε σήμερα, στις 8 Ιανουαρίου του 2024. Βέβαια, οι αναμνήσεις είναι έντονες και δυσάρεστες από το παρελθόν και μοιραία θα δυσκολευτούμε να το βγάλουμε από τη σκέψη των ανθρώπων αυτό που λέμε τώρα. Αλλά η πραγματικότητα είναι ότι το κοινό κρυολόγημα, το συνάχι δηλαδή, προκαλείται από μία σειρά ιών. Είναι κορονοϊοί και είναι και τέτοιου είδους ιοί, πολλοί και διάφοροι και δεν ανιχνεύονται ένας προς έναν. Ούτε φάρμακα, ούτε εμβόλια έχουμε για αυτούς. Ιοί οι οποίοι ξεχωρίζουν είναι ο ιός της γρίπης για τον οποίο και υπάρχει ετήσιος εμβολιασμός.
Τώρα αυτός είναι ένας τέτοιος ιός, δεν φαίνεται να προκαλεί κάποιου είδους ανησυχία πουθενά στον κόσμο. Ούτε η Κίνα δείχνει να έχει κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα. Δεν μας είπε η Κίνα ότι οφείλεται σε αυτό τον ιό. Η Κίνα μάς είπε ότι ανιχνεύει αυτόν τον ιό, αλλά περισσότερο πιθανό είναι οι μαζικές εισαγωγές να προέρχονται από τη γρίπη. Άλλωστε, ένα 10-15% του κρυολογήματος του χειμώνα, αυτό που λέγεται “κοινό κρυολόγημα”, δηλαδή, προέρχεται από διάφορους ιούς και δεν τους ονοματίζουμε και πάντοτε ούτε καν τους ανιχνεύουμε, γιατί δεν υπάρχει λόγος να κάνουμε αυτή την προσπάθεια» επισήμανε.
«Οι μνήμες από τον κορονοϊό είναι περισσότερο που σημαίνουν συναγερμό. Είναι και η συγκυρία, τότε, πρώτο κρούσμα στη Θεσσαλονίκη κτλ. που μας δημιουργεί μια ανησυχία, αλλά νομίζω ότι η συζήτηση θα κλείσει πολύ σύντομα» υπογράμμισε.