Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2025

Η πρώτη αντίδραση της ΕΛ.ΑΣ. μετά τις αποκαλύψεις για τις ποινές χάδια στους αστυνομικούς για το θάνατο της Κυριακής Γρίβα

Μετά τις αποκαλύψεις της εκπομπής «OpenΤώρα!» για τις ποινές χάδια που επέβαλλε το Δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο της ΕΛ.ΑΣ στους τέσσερις αστυνομικούς που ενεπλάκησαν στο τραγικό περιστατικό με τη δολοφονία της Κυριακής Γρίβα λίγα μόλις μέτρα από τη σκοπιά του Αστυνομικού Τμήματος Αγίων Αναργύρων, υπήρξε ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. η οποία αναφέρει μεταξύ άλλων πως «ενεργοποιήθηκαν άμεσα οι μηχανισμοί διερεύνησης σε ποινικό και πειθαρχικό επίπεδο».

Το ρεπορτάζ της εκπομπής ανέδειξε πως το Δευτεροβαθμιο Πειθαρχικο Συμβουλιο απλά άυξησε τις ποινές της αργίας κατα ένα μήνα σε σχέση με το Πρωτοβάθμιο και επέβαλε ένα λίγο μεγαλύτερο χρηματικό πρόστιμο στον αστυφύλακα της Άμεσης Δράσης.

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.

Σχετικά με δημοσιεύματα που αναφέρονται στις πειθαρχικές ποινές σε βάρος αστυνομικών για την υπόθεση του θανάσιμου τραυματισμό 28χρονης έξω από το Αστυνομικό Τμήμα Αγίων Αναργύρων, από το Αρχηγείο Ελληνικής Αστυνομίας, επισημαίνονται τα ακόλουθα:
Σύμφωνα με το Πειθαρχικό Δίκαιο Αστυνομικών Υπαλλήλων (Π.Δ. 120/2008 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει), η πειθαρχική διαδικασία είναι αυτοτελής και ανεξάρτητη ενώ δεν μπορεί να ανασταλεί από την ποινική ή άλλη δίκη.

Στη συγκεκριμένη υπόθεση, ενεργοποιήθηκαν άμεσα οι μηχανισμοί διερεύνησης σε ποινικό και πειθαρχικό επίπεδο, με σκοπό την εξέταση και τον τυχόν καταλογισμό ευθυνών σε βάρος των εμπλεκόμενων αστυνομικών.

Ειδικότερα, σε ποινικό επίπεδο, διατάχθηκε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών προκαταρκτική εξέταση, η οποία ανατέθηκε στην Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας. Μετά τις απαραίτητες ενέργειες η δικογραφία υποβλήθηκε στην Εισαγγελία στις 6 Δεκεμβρίου 2024, όπου εκκρεμεί η διερεύνηση της τέλεσης ποινικών αδικημάτων από τους εμπλεκόμενους αστυνομικούς.

Παράλληλα, με την Ε.Δ.Ε. που είχε εξ’ αρχής διαταχθεί, μετά και τη γνωμοδότηση του Συνηγόρου του Πολίτη, οι αστυνομικοί παραπέμφθηκαν στο Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο Αξιωματικών Αθηνών, με το ερώτημα επιβολής της ποινής της απόταξης.

Το αρμόδιο πειθαρχικό δικαστήριο σε πρώτο βαθμό επέβαλε, κατά την ανεξάρτητη κρίση του, για αμιγώς πειθαρχικά παραπτώματα ποινές αργίας με απόλυση σε τρεις αστυνομικούς και ποινή προστίμου σε έναν αστυνομικό, ενώ κατά την εκδίκαση σε δεύτερο βαθμό ως προς τους τρεις αστυνομικούς επιβλήθηκαν εκ νέου ποινές αργίας με απόλυση μεγαλύτερης διάρκειας.

Επισημαίνεται ότι, η επόπτρια και ο σκοπός του αστυνομικού καταστήματος δεν υπηρετούν πλέον στην Ελληνική Αστυνομία και συγκεκριμένα η πρώτη λόγω αποστρατείας και ο δεύτερος λόγω απόταξης για προγενέστερο παράπτωμα.

Μάλιστα, η ανωτέρω απόφαση του δευτεροβάθμιου πειθαρχικού δικαστηρίου, για πρώτη φορά με απόφαση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, θα διαβιβαστεί στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας, προκειμένου να ασκηθούν τα κατά το Νόμο προβλεπόμενα ένδικα μέσα.

Σημειώνεται ότι, τα Πειθαρχικά Συμβούλια λειτουργούν και λαμβάνουν αποφάσεις ανεξάρτητα όπως συμβαίνει και με τα ποινικά δικαστήρια, ενώ σύμφωνα με το πειθαρχικό δίκαιο, εφόσον εκδοθεί αμετάκλητη καταδικαστική απόφαση του ποινικού δικαστηρίου, που επισύρει ποινή απόταξης ή αργίας με απόλυση, επαναλαμβάνεται η πειθαρχική δίκη για τυχόν επιβολή των ποινών αυτών.

Όλο το χρονικό της υπόθεσης

Πιο αναλυτικά την 1η Ιουλίου 2024 με έγγραφο του ο υποστράτηγος Ιωάννης Σκούρας παρέπεμψε ενώπιον του Πρωτοβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου της ΕΛ.ΑΣ τους τέσσερις αστυνομικούς που ενεπλάκησαν στο περιστατικό.

Η παραπομπή αφορούσε στο ερώτημα της απόταξης για τους τρεις αστυνομικούς που εκείνη την μέρα βρισκόταν στο Αστυνομικό Τμήμα των Αγίων Αναργύρων και τον όρο της απόλυσης για τον αστυνομικό της Άμεσης Δράσης.

Στις 3 Σεπτεμβρίου το Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο συνεδρίασε αλλά οι πειθαρχικές ποινές που επέβαλλε δεν είχαν καμία σχέση με την παραπομπή.

Στην υποδιοικήτρια του Αστυνομικού Τμήματος επεβληθη η πειθαρχική ποινή της αργίας με τον όρο της απόλυσης διάρκειας τεσσάρων μηνών. Στην αστυφύλακα που εκτελούσε χρέη Αξιωματικού υπηρεσίας επέβαλλε την πειθαρχική ποινή της αργίας, με τον όρο της απόλυσης διάρκειας δύο μηνών, ενώ η ίδια ποινή επεβλήθη και στον αρχιφύλακα που τη μοιραία ημέρα εκτελούσε χρέη σκοπού έξω από το Αστυνομικό Τμήμα. Στον Αστυνομικό της Άμεσης Δράσης επέβαλλε χρηματικό πρόστιμο ύψους 300 ευρώ.

Λίγες εβδομάδες μετά και συγκεκριμένα στις 2 Οκτωβρίου το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ κατέθεσε έφεση επί της απόφασης του Πρωτοβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου αναφορικά με τις ποινές που είχαν επιβληθεί. Την επόμενη μέρα διατάχθηκε η παραπομπή των τεσσάρων αστυνομικών στο Δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο ξανά με το ερώτημα της της απόταξης για τους τρεις αστυνομικούς που βρισκοταν στο Αστυνομικό Τμήμα των Αγίων Αναργύρων και της απόλυσης για τον Αστυνομικό της Άμεσης Δράσης.

Κατά τη συνεδρίασή του το Δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο επέβαλε ελαφρώς μεγαλύτερες ποινές από αυτές που είχε επιβάλει το Πρωτοβάθμιο Δικαστήριο.

Στην υποδιοικήτριας του Αστυνομικού Τμήματος επεβληθη η πειθαρχική ποινή της αργίας με τον όρο της απόλυσης διάρκειας τεσσάρων μηνών. Στην αστυφύλακα που εκτελούσε χρέη Αξιωματικού υπηρεσίας επεβλήθη η πειθαρχική ποινή της αργίας, με τον όρο της απόλυσης διάρκειας τριών μηνών, ενώ η ίδια ποινή επεβλήθη και στον αρχιφύλακα που εκτελούσε χρέη σκοπού έξω από το Αστυνομικό Τμήμα, ενώ στον αστυνομικό της Άμεσης Δράσης του επεβλήθη απλά μεγαλύτερο χρηματικό πρόστιμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κλείνει τα 43 η Κέιτ Μίντλετον -Ο Γουίλιαμ την αποθέωσε με μια φωτο

Γενέθλια – έκπληξη στο στούντιο για τον Πέτρο Κουσουλό

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ