Η διακοπή των εξαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας δε βρήκε απροετοίμαστη την Ευρώπη, σύμφωνα με την εκπρόσωπο της Επιτροπής, αρμόδια για θέματα ενέργειας, ‘Αννα Κάιζα. Δεν υπάρχουν ανησυχίες για την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού της ΕΕ, ενώ παράλληλα η κατάσταση στην αγορά φυσικού αερίου παραμένει σταθερή, δήλωσε η κ. Κάιζα. Η εκπρόσωπος της Επιτροπής ανέφερε ότι η Κομισιόν εργάστηκε εντατικά για πάνω από ένα χρόνο με τα κράτη–μέλη και την Ουκρανία για να προετοιμαστεί γι’ αυτό το σενάριο.
«Δεν είδαμε αυξήσεις τιμών το νέο έτος»
«Όσον αφορά τις τιμές, η αγορά είχε ήδη λάβει υπόψη της τη λήξη της συμφωνίας διαμετακόμισης. Δεν είδαμε αυξήσεις τιμών το νέο έτος. Τα θεμελιώδη μεγέθη της αγοράς παραμένουν σταθερά. Η ζήτηση παραμένει υποτονική περίπου κατά 18% κάτω από τα προ κρίσης επίπεδα», δήλωσε η ‘Αννα Κάιζα. Σημείωσε ωστόσο ότι, καθώς μπαίνουμε στους πιο κρύους μήνες του χρόνου, η Επιτροπή, μαζί με τα κράτη-μέλη της ΕΕ, παρακολουθεί στενά την κατάσταση και τις τιμές του φυσικού αερίου.
Τέλος στο πλαφόν Η ‘Αννα Κάιζα υπενθύμισε ότι το πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου, που είχε συμφωνηθεί στα 180 ευρώ/Mwh στο αποκορύφωμα της ενεργειακής κρίσης το Δεκέμβρη του 2022, θα πάψει να ισχύει στις 31 Ιανουαρίου 2025. Δεν ανέφερε ωστόσο, αν θα υπάρξουν νέες διαπραγματεύσεις για να μπει νέο πλαφόν, μετά το αίτημα της Ιταλίας να τεθεί ένα πλαφόν στα 50-60 ευρώ/Mwh.
Η Σλοβακία πλήττεται περισσότερο
« Ο Επίτροπος Ενέργειας Νταν Γιόργκενσεν και η Πρόεδρος της Επιτροπής ήταν πολύ σαφείς ότι η αντιμετώπιση των υψηλών τιμών της ενέργειας είναι μία από τις προτεραιότητες αυτής της Επιτροπής και σύντομα θα υπάρξει παρουσίαση ενός σχεδίου δράσης για προσιτές τιμές ενέργειας», τόνισε η ‘Αννα Κάιζα. Σε ό,τι αφορά την κατάσταση στη Σλοβακία, η οποία πλήττεται περισσότερο από τη διακοπή διαμετακόμισης ρωσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας, η εκπρόσωπος της Επιτροπής ανέφερε ότι η έκτακτη ομάδα συντονισμού φυσικού αερίου που συνεδρίασε την περασμένη εβδομάδα για να εξετάσει τις συνέπειες του τερματισμού της συμφωνίας, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχουν ζητήματα ή ανησυχίες όσον αφορά την ασφάλεια του εφοδιασμού για την ΕΕ.
Οι συνέπειες για τη Μολδαβία
Σε ό,τι αφορά τις συνέπειες από τον τερματισμό των προμηθειών ρωσικού φυσικού αερίου για τη Μολδαβία και την Υπερδνειστερία, η ‘Αννα Κάιζα είπε ότι η Επιτροπή βρίσκεται σε τακτική επαφή με τις αρχές της Μολδαβίας σε τεχνικό και πολιτικό επίπεδο. Σημείωσε ότι έχει ήδη δημιουργηθεί μια ομάδα εργασίας για να βοηθήσει τη χώρα να αντιμετωπίσει τις συνεχιζόμενες προκλήσεις.
Έχουν διευκολυνθεί οι ανταλλαγές με τους φορείς εκμετάλλευσης των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας χωρών της ΕΕ για να διασφαλιστεί η ηλεκτρική ενέργεια στη χώρα. «Ταυτόχρονα καλούμε όλα τα κράτη μέλη μας να δείξουν αλληλεγγύη με τη Μολδαβία», πρόσθεσε η εκπρόσωπος.