Αδιευκρίνιστα χαρακτηρίζει τα αίτια που πέθανε η Μαλένα ο Ιατροδικαστής Χρήστος Κραββαρίτης, σύμβουλος ειδικών γνώσεων της υπεράσπισης στη δίκη της κατηγορουμένης μητέρας από την Πάτρα.
Του Νίκου Νικολετάκη
Υποστηρίζει ότι ο θάνατος της οφείλεται σε “βουβή” καρδιοτοξικότητα την οποία προκάλεσε η χημειοθεραπεία. Αναφερόμενος στην Ίριδα υποστήριξε ότι το μωρό πέθανε από SIDS (Σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου) βασιζόμενος στο πόρισμα και στα παθολοανατομικά ευρήματα.
Η δίκη ξεκίνησε στις 12 το μεσημέρι καθώς ο ιατροδικαστής ήλθε σήμερα από τη Λάρισα. Απουσίαζε η κατηγορούμενη.
Με το ξεκίνημα της διαδικασίας η Εύα Αμπάζη – Δικηγόρος Υποστήριξης της κατηγορίας, υπέβαλε αίτημα στο δικαστήριο να ερωτηθεί το Υπουργείο Δικαιοσύνης για το αν υπάρχει δυνατότητα κρατικός ιατροδικαστής να καταθέτει χωρίς άδεια ως πραγματογνώμονας σε δίκη.
Ο ίδιος είπε ότι το 2022 που του είχε ανατεθεί η υπόθεση απο τον τότε συνήγορο υπεράσπισης Απόστολο Λύτρα ήταν ιδιώτης ιατροδικαστής και εργαζόταν ως πραγματογνώμονας. Μετά από δικαστική απόφαση προσελήφθη στην ιατροδικαστική υπηρεσία Λάρισας στην οποία έχει συνολικά 12 χρόνια προϋπηρεσίας.
Η δίκη σήμερα
Πρόεδρος: Από το 2008 – 2018 υπηρετούσατε, μετά μέχρι το 2022 ιδιωτεύατε και μετά επανήλθατε. Μπορείτε να μου το εξηγήσετε;
Μάρτυρας: Επανήλθα μετά από απόφασή του Εφετείου.
Ήλθα σε επικοινωνία με τον κ. Λύτρα, επικοινώνησα με την κατηγορούμενη και τον Σεπτέμβρη του 2022 έλαβα γνώση από την εφημερίδα Πρώτο Θέμα της δικογραφίας. Έχω μελετήσει την έκθεση Τσαντίρη αλλά όχι επισταμένως. Έχω διαβάσει την έκθεση Καρακούκη- Καλόγρηα. Η εμπλοκή μου στην υπόθεση ξεκίνησε όταν ιδιώτευα. Το καλοκαίρι του 2022 έκανα μια δήλωση. Με πρότεινε και ο κ. Κούγιας.
Πρόεδρος: Τι αιτία θανάτου δίνετε στη Μαλένα;
Μάρτυρας: Εχω τοποθετηθεί επίσημα ότι δεν ισχύει η αιτία θανάτου περί ηπατικής ανεπάρκειας (που έδωσε η ιατροδικαστής Χριστίνα Τσάκωνα).
Πρόεδρος: Με αυτή την νεκροψία- νεκροτομή τι θα γράφατε ως αιτία θανάτου;
Μάρτυρας : Είναι γεγονός ότι είμαστε σε αδιέξοδο, δεν υπάρχει αιτία θανάτου. Δεν ήταν ένα παιδί που θα το χαρακτηρίζαμε φυσιολογικό. Λάμβανε χημειοθεραπεία ενδοφλεβίως. Δεν μπορώ να στοιχειοθετήσω ασφυκτικό θάνατο, ούτε τα παθολογικά αίτια αλλά ούτε τα αποκλείουμε.
Κλείνω προς την καρδιοτοξικότητα λόγω της χημειοθεραπείας. Υπήρχε επιβάρυνση του οργανισμού της Μαλένας από κάτι ύπουλο το οποίο έδρασε εσωτερικά χωρίς συμπτώματα. Είναι πιο πιθανό σε σχέση με όσα έχω αποκλείσει.
Δεν γνωρίζω τις δόσεις που έλαβε.
Πρόεδρος: Εργαστηριακά θα υπήρχαν ευρήματα αυτής της καρδιοτοξικότητας;
Μάρτυρας : Όχι
Πρόεδρος: Πόσο χρόνο χρειάζεται αυτή η καρδιοτοξικότητα να προκαλέσει αρρυθμία και να οδηγήσει το παιδί στον θάνατο; Υπήρχε περίπτωση να δώσουν σημεία και ενδείξεις ότι υπάρχει πρόβλημα;
Μάρτυρας: Μιλάμε για ύπουλη καρδιοτοξικότητα. Είναι κάτι που δεν σε προειδοποιεί.
Πρόεδρος: Μιλάμε για μια πολύ ήπια λευχαιμία, πλήρως ιάσιμη που έδινε αυτήν την εικόνα, να παίζει στον παιδότοπο, να τρώει σουβλάκι…
Μάρτυρας: Προσανατολιζόμαστε σε έναν παθολογικό θάνατο με αδιευκρίνιστη αιτία. Η χημειοθεραπεία επιδρά σε διάφορα όργανα και υπάρχουν διαφορετικές παρενέργειες από άνθρωπο σε άνθρωπο. Μια τέτοια εκφύλιση στο ήπαρ που είναι ένα όργανο “στόχος”.
Πρόεδρος : Αφού έχουμε κάτι τόσο ακαριαίο δεν θα έπρεπε να έχουμε συμπτώματα; Μπορεί να έχουμε καθολική εκφύλιση του ήπατος εντός μιας ώρας;
Μάρτυρας: Μιλάμε για κάτι ακαριαίο.
Πρόεδρος: Εργαστηριακά τα αποτελέσματα της Μαλένας είναι καλά. Δεν έχει κενοτοπιώδη εκφύλιση. Υπάρχει περίπτωση να μην έχει φανεί στις εξετάσεις;
Μάρτυρας : Από τη στιγμή που είναι σε ήπια φάση και όχι σε έξαρση θα μπορούσε να μη φανεί. Θεωρώ ότι η ηπατική εκφύλιση πιθανόν να συνδέεται με τον θάνατο και λέω πιθανόν επειδή υπάρχουν καλοί δείκτες. Το συκώτι είναι ένα πολύ βασικό όργανο του σώματος.
Η πρόεδρος διαβάζει το πόρισμα της πρώτης ιστολογικής εξέτασης όπως την εκτεταμένη κενοτοπιώδη εκφύλιση ηπατικών κυττάρων, έντονο οίδημα και συμφόρηση σε βασικά όργανα.
Μάρτυρας: Είναι ευρήματα υποξίας τα οποία προκάλεσε το πρόβλημα στο συκώτι.
Πρόεδρος : Ποια είναι τα ευρήματα της ασφυξίας;
Μάρτυρας: Οι κακώσεις είναι η πυξίδα μας για να μας κινητοποιήσουν. Πρέπει να υπάρχει συνδυασμός νεκροψιακών , νεκροτομικών και ιστολογικών ευρημάτων. Η διάγνωση γίνεται εξ αποκλεισμού.
Το έντονο πνευμονικό οίδημα δείχνει έναν εργώδη θάνατο που δεν μπορεί να εγκατασταθεί σε 1- 5 λεπτά οπότε αποκλείεται η ασφυξία.
Ο χρόνος θανάτου στην ασφυξία ενός ενήλικα είναι 3- 5 λεπτά. Στα παιδιά και στα βρέφη μπορεί ο χρόνος να είναι μέχρι 3 λεπτά. Τα 7 λεπτά που ακούγονται είναι κάτι που δεν υπάρχει.
Πρόεδρος: Ιστολογικά λέτε ότι έχουμε το εύρημα του έντονου πνευμονικού οιδήματος που αποκλείει την ασφυξία καθώς δεν προλαβαίνει να εγκατασταθεί.
Ο κ. Καλόγρηας είπε ότι υπάρχει βιβλιογραφία ότι η κενοτοπιώδης εκφύλιση είναι εύρημα ασφυξίας.(Του διαβάζει το απόσπασμα)
Μάρτυρας: Επιβεβαιώνεται ότι θέλει παρατεταμένη ασφυξία.
Πρόεδρος: Νεκροψιακά. Δύο εκδορές στο ριζορίνιο.
(Δείχνει φωτογραφία της νεκρής Μαλένας).
Ο κ. Κραββαρίτης αναφέρει ότι δεν είναι αξιόπιστο σύστημα η φωτογραφία και ότι στην ανακρίτρια δεν ήθελε να τοποθετηθεί.
Πρόεδρος: Αφήστε την ανάκριση. Εδώ τι βλέπετε εσείς;
Μάρτυρας: Δεν θέλω να πάρω θέση. Αν εξαιρέσουμε την εικόνα στο ριζορίνιο που έχουμε σημάδια συμβατά εκδορών και έχουν ελαφρώς κόκκινο χρώμα. Όχι έντονο κόκκινο. Δεν είναι μεταθανάτιες αλλά πέριξ του θανάτου.
Πρόεδρος: Είναι προθανάτιες;
Μάρτυρας: Είνα πιο συμβατές με το πέριξ του θανάτου.
Πρόεδρος: Πότε περίπου έγιναν;
Μάρτυρας: Με τον χρόνο της καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης
Πρόεδρος: Γιατί μου δείχνετε την ΚΑΡΠΑ; Δεν θέλω υποθετικό σενάριο. Έχουμε έναν οποιοδήποτε ασθενή που πεθαίνει. Μέχρι ποια στιγμή πρέπει να υπάρχουν κακώσεις;
Μάρτυρας: Μέχρ να σταματήσει η κυκλοφορία στο αίμα.
Πρόεδρος : Θα μπορούσαν αυτά να προκληθούν μέσω απόφραξης των αεροφόρων οδών όπως είναι η κατηγορία;
Μάρτυρας: Δεν θα μπορούσε
Πρόεδρος: Αν χρησιμοποιήθηκε πχ το μαξιλάρι ή άλλο μαλακό μέσο και να κλείνουμε τη μύτη και το στόμα δεν γίνεται;
Μάρτυρας : Θεωρώ ότι είναι εξωπραγματικό επειδή η φορά των εκδορών δεν ταιριάζει. Θα έπρεπε να υπήρχε και κάποιο άλλο σημάδι στο πρόσωπο.
Ο κ. Κραββαρίτης βλέπει τρία ερυθρά σημεία σε φωτογραφία στην αριστερή πλάγια κοιλιακή χώρα της Ίριδας τα οποία χαρακτηρίζει προθανάτια επειδή έχουν μια ερυθρότητα.
Πρόεδρος: Η κ. Τσιόλα που έκανε την ιατροδικαστική τα χαρακτήρισε μεταθανάτια. Αυτό ακούγεται πρώτη φορά!
Μάρτυρας: Πιο σημαντικό στη Μαλένα είναι ότι δεν υπήρξε εύρημα για ένα παιδί που έχει αναπτυχθεί και είναι με καλή κλινική εικόνα. Θα κλωτσούσε, θα αντιδρούσε. Δεν θα καθόταν να το παίξεις έτσι. Να υπήρχε μία εκχύμωση στο μπράτσο πχ. Η στα χείλη από τα δόντια.
Πρόεδρος: Γιατί λένε τότε ότι στην ασφυξία σε παιδιά και βρέφη δεν έχουν ευρήματα;
Μάρτυρας: Αυτό είναι γενικό. Υπάρχουν συνήθως ευρήματα που μας οδηγούν σε αυτό το συμπέρασμα.
Πρόεδρος: Στην Ίριδα τι αιτία θανάτου θα δώσετε;
Μάρτυρας: Συγκλίνω στον αιφνίδιο παθολογικό θάνατο SIDS με βασικά ευρήματα τη μικροφυσαλιδώδη στεάτωση και τα μακροφάγα.
Ο ίδιος είπε ότι επειδή η παθολογοανατόμος Αντιγόνη Μητσέλου πήρε πίσω το πόρισμα της περί αγενεσίας φλεβόκομβου συγκλίνει στον αιφνίδιο βρεφικό θάνατο. Αναφέρει ότι τα ευρήματα συνηγορούν υπέρ του SIDS. Του δείχνουν τη φωτογραφία της Ίριδας για την οποία λέει ότι δεν υπάρχουν ίχνη κακώσεων.
Μάρτυρας: Υπάρχει το έκζεμα. Πιάνει το στόμα αριστερά και φτάνει μέχρι το μέσο του στόματος.
Πρόεδρος: Βλέπετε κάτι άλλο;
Μάρτυρας: Βλέπω μια αποξήρανση στο πάνω χείλος
Του δείχνουν άλλη φωτογραφία στην οποία επίσης βλέπει αποξήρανση στα χείλη.
Ο μάρτυρας δεν βλέπει τη λύση του βλεννογόνου στη φωτογραφία της Ίριδας καθώς όπως λέει είναι εσωτερικός, πράγμα που προκαλεί απορίες στην Πρόεδρο.
Πρόεδρος: Εσείς δεν τη βλέπετε τη λύση του βλεννογόνου την οποία όμως είδε στην προηγούμενη συνεδρίαση η κ. Δημακοπούλου, πάλι από την υπεράσπιση. Την είδαν επίσης οι Καρακούκης- Καλόγρηας και η κ.Τσιόλα προανακριτικά. Εδώ στην κατάθεση της είπε ότι δεν τον βλέπει. Πραγματικά πως γίνεται να βλέπει κάτι ένας επιστήμονας και άλλος να μην το βλέπει σε φωτογραφία;
Μάρτυρας: Εξαρτάται από την επάρκεια και την επιστημοσύνη του.
Πρόεδρος : Δηλαδή ο κ. Καρακούκης και ο κ. Καλόγρηας δεν είναι επαρκείς επιστήμονες;
Μάρτυρας: Εγώ δεν βλέπω τη λύση του βλεννογόνου στη φωτογραφία.
Η δίκη θα συνεχιστεί αύριο με τη συνέχεια της κατάθεσης του Χρήστου Κραββαρίτη. Αμέσως μετά θα εξεταστούν από τον Αλέξη Κούγια ο ίδιος και η κ. Ουρανία Δημακοπούλου.