Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

Σόιμπλε:«Δεν ήθελα να βλάψω την Ελλάδα» – Συνέντευξη για την οικονομική κρίση ,την Τουρκία και το παρολίγον Grexit

Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε φιλοξενούν τα «Νέα Σαββατοκύριακο». Στην προηγούμενη συνέντευξή του στην εφημερίδα το 2017 ήταν ακόμη παντοδύναμος υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας και η Ελλάδα είχε μπροστά της τον γολγοθά του 3ου Μνημονίου.

Τώρα, ο Σόιμπλε εξακολουθεί να παίζει ρόλο στην πολιτική σκηνή της Γερμανίας, αλλά από τη θέση του βουλευτή. Στη συνέντευξή του ο πρώην υπουργός Οικονομικών τονίζει ότι έχει ήσυχη τη συνείδησή του για τις επιλογές του αφού το κίνητρό του ήταν να βοηθήσει και όχι να βλάψει τους Έλληνες. Μάλιστα, σημειώνει ότι «η Ελλάδα πέτυχε πολλά»

Παραμένει, ωστόσο, απαισιόδοξος σχετικά με την οικονομική κρίση. «Η κρίση δεν ξεπεράστηκε τελεσίδικα – κυρίως υπό το φως και των επίκαιρων συνθηκών. Αλλά εκείνο που ισχύει είναι: Η Ελλάδα πέτυχε πολλά! Και αυτό δείχνει ότι η δουλειά που έγινε δεν πήγε χαμένη. Χρειάστηκε να απαιτήσουμε πολλά από την Ελλάδα, αλλά πρωτίστως η Ελλάδα χρειάστηκε να απαιτήσει πολλά από τον εαυτό της. Το αντίτιμο για την εσωτερική υποτίμηση, την οποία έπρεπε να υποστεί η Ελλάδα, είναι πολύ βαρύ για τους Έλληνες πολίτες. Αλλά αυτή ήταν μία απόφαση των Ελλήνων και όχι άλλων Ευρωπαίων», λέει χαρακτηριστικά.

Για την τωρινή κατάσταση
Για τη σημερινή κατάσταση σχολιάζει: «η Ελλάδα αντιμετωπίζει επιπρόσθετα το γεγονός ότι η Τουρκία επιχειρεί να χρησιμοποιήσει στρατηγικά – με βάναυσο τρόπο – την επιρροή που απέκτησε με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Αυτό δεν είναι νέο. Αλλά πρέπει να κάνουμε τα πάντα, για να διασφαλιστεί η αρχή ότι τα σύνορα δεν πρέπει να αλλάζουν μονομερώς με στρατιωτικά μέσα. Εμείς οι Γερμανοί μετά την καταστροφή δύο Παγκοσμίων Πολέμων πήραμε το μάθημά μας – αρχικά με τη Γαλλία και μετά με την Πολωνία και την Τσεχία: Δεν πολεμάμε πλέον για σύνορα, ενώνουμε την Ευρώπη».

Για τον κίνδυνο του Grexit
Για τον Ιούλιο του 2015 και το πόσο κοντά έφτασε η Ελλάδα στο Grexit, ο κ. Σόιμπλε τονίζει: «Αυτό είχε προτείνει η μεγάλη πλειοψηφία των υπουργών Οικονομικών στο Γιούρογκρουπ. Και ξέρετε επίσης ότι στην Ελλάδα ορισμένοι υποστήριζαν πως είναι καλύτερο για τη χώρα. Αλλά δεν πέρασε στο Συμβούλιο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων για καλά σταθμισμένους λόγους. Μετά ο Τσίπρας με την προκήρυξη νέων εκλογών έκανε ένα θαρραλέο βήμα και απέσπασε ξανά μία πλειοψηφία για την αντίθετη πολιτική, από εκείνην με την οποία είχε εκλεγεί. Ήταν αξιοσημείωτη η προσφορά του, η οποία διευκόλυνε τη διάδοχη κυβέρνηση στη διαμόρφωση της βάσης για τη σταθεροποίηση της Ελλάδας. Αυτό αξίζει να αναγνωριστεί».

Για την περίπτωση ενός Γ’ Παγκοσμίου Πολέμου
Για τους κινδύνους που επιφέρει ο πόλεμος στην Ουκρανία, ο πρώην υπουργός Οικονομικών λέει: «Με δεδομένη την επιθετική συμπεριφορά του Πούτιν η ενίσχυση της νατοϊκής δύναμης είναι ο σωστός δρόμος για να καταστήσουμε σαφές ότι είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε με αξιοπιστία τις αξίες των δικών μας φιλελεύθερων δημοκρατιών».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στην “ΜΠΑΜ” που κυκλοφορεί: “Δολοφονία” 26χρονης λόγω αδιαφορίας

Ρωσική πυραυλική επίθεση στο λιμάνι της Οδησσού: Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες «καταδικάζει απερίφραστα» την ρωσική ενέργεια

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ