Την πρώτη της συνέντευξη μετά την ανακοίνωσή της υποψηφιότητάς της για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ παραχώρησε η Άννα Διαμαντοπούλου στον ραδιοφωνικό σταθμό «Πρώτο» και στον δημοσιογράφο Θάνο Σιαφάκα αποκαλύπτοντας το πώς πήρε την απόφαση για τη διεκδίκηση της ηγεσίας του κόμματος και το πώς οραματίζεται την κεντροαριστερά. Έθεσε μάλιστα και το ζήτημα της παρουσίας δικαστικών αντιπροσώπων ενώ τόνισε ότι είναι μπήκε στον αγώνα «γιατί πιστεύει ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θα είναι δεκανίκι και για να έχει η χώρα μια ισχυρή αντιπολίτευση, η οποία μπορεί να γίνει κυβέρνηση».
«Οι συγκυρίες και οι ανάγκες της εποχής διαμορφώνουν και τις αποφάσεις» ανέφερε η έμπειρη πολιτικός λέγοντας ότι μετά τις ευρωεκλογές, όχι μόνο στην Ελλάδα, σε όλη την Ευρώπη, πυροδοτήθηκαν μια σειρά από αλλαγές στα πολιτικά συστήματα που κατά την άποψή της «δημιουργούν τον κίνδυνο της ρευστοποίησης».
Όπως είπε η κα Διαμαντοπούλου «είναι η στιγμή που το σύστημα θα πρέπει να ανασυνταχθεί. Χρειαζόμαστε μια ανασύνθεση του πολιτικού συστήματος, Χρειαζόμαστε μια μεγάλη Κεντροαριστερά, που όμως είναι το ΠΑΣΟΚ. Δεν είναι η ένωση διαφόρων κομμάτων, είναι το ΠΑΣΟΚ με τα νέα του χαρακτηριστικά, τα οποία πρέπει να είναι η σοσιαλδημοκρατία του 21ου αιώνα. Αυτός είναι ο στόχος μου και θεωρώ ότι μπορώ να συνεισφέρω πολύ ουσιαστικά μέσα και από την πορεία μου». Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι η ιδεολογική της ταυτότητα είναι σοσιαλδημοκρατική.
Αναφορικά με το θέμα των συνεργειών στα κόμματα της κεντροαριστεράς τόνισε: «Το ΠΑΣΟΚ ήταν πάντοτε η Κεντροαριστερά. Συνδυάζει και τα δύο στοιχεία και έτσι έτσι εξελίχθηκε στην πορεία του. Δεν συμφωνώ με τα λαϊκά μέτωπα. Δεν είναι κάτι που αρμόζει στη χώρα».
Ταυτόχρονα απηύθυνε κάλεσμα στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ που απογοητευμένοι στράφηκαν σε άλλο πολιτικό φορέα λέγοντας: Απευθύνομαι σε όλους και σε αυτούς που πήγαν στον Μητσοτάκη και σε αυτούς που πήγαν στον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν κλείνουμε πόρτες για ένα μεγάλο ΠΑΣΟΚ».
Και όπως είπε «η νέα σοσιαλδημοκρατία δεν πρέπει να αφήνει κανέναν πίσω» προσθέτοντας ότι οι μη προνομιούχοι αυτής της εποχής είναι αυτοί που τους αφήνει πίσω η εποχή, που δεν μπορούν να ενταχθούν σ αυτά που γίνονται σήμερα.
Αναφορικά με την κριτική που έχει δεχθεί για τις πολιτικές απόψεις που έχει κατά καιρούς εκφράσει απάντησε ότι «οι θέσεις της είναι εθνικές και αφορούν τη χώρα».
Μιλώντας για το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ σχολίασε ότι στην μακρόχρονη πορεία του «επηρέασε θετικά τη χώρα, έκανε τις μεγαλύτερες τομές, το οποίο ανακάτεψε θετικά την κοινωνία και έφερε όλα τα στρώματα στην επιφάνεια.
Αυτό το ΠΑΣΟΚ, με τα λάθη που έκανε, σήμερα, μπορεί και πρέπει με μια νέα ταυτότητα να απευθυνθεί σε όλους«.
Και όπως είπε: «Θα απευθυνθεί στη βάση. Θα απευθυνθεί στους ψηφοφόρους, τους πολίτες, αυτούς που πήγαν στον κύριο Μητσοτάκη, σε αυτούς που πήγαν στον ΣΥΡΙΖΑ, σε αυτούς οι οποίοι δεν κάθισαν στο σπίτι τους και είπαν δεν έχω καμία επιλογή… και σε αυτούς τους τριαντάρηδες, που κοιτάνε με τα κιάλια την πολιτική και λένε ότι η ψήφος δεν μετράει».
Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε η κα Διαμαντοπούλου: «Δεν χρειάζεται ούτε να κλείνουμε πόρτες, ούτε να κρίνουμε τον κάθε άνθρωπο για τις επιλογές του σε συγκεκριμένες χρονικές στιγμές και τον κάθε πολίτη. Θα ανοίξουμε τις πόρτες, όχι για να πούμε στους ανθρώπους ελάτε πίσω, αλλά για να ξανακάνουμε μαζί -με τη συμμετοχή όλων- ένα μεγάλο νέο ΠΑΣΟΚ που θα φέρει τη σοσιαλδημοκρατία του 21ου αιώνα»
Σχολιάζοντας την εκλογική διαδικασία που θα ακολουθηθεί μεταξύ των 8 υποψηφίων για την ανάδειξη του προέδρου του ΠΑΣΟΚ η κα Διαμαντοπούλου εστίασε στην διασφάλιση της αξιοπιστίας των αποτελεσμάτων λέγοντας ότι «σε αυτό τον τομέα «Στις εκλογές πρέπει να υπάρχουν οπωσδήποτε και δικαστικοί αντιπρόσωποι».
Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν πιστεύει ότι ο πολιτικός κύκλος του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει κλείσει σχολίασε: «Δεν κλείνουν έτσι εύκολα οι κύκλοι. Πιστεύω ότι με το τέλος της πενταετούς διακυβέρνησης, είναι πολύ σαφές ότι αυτά που υποσχέθηκε και αυτά στα οποία πίστεψαν οι άνθρωποι δεν τα έχει εκτελέσει, κυρίως στο θέμα των μεταρρυθμίσεων και κυρίως στο θέμα των κοινωνικών ανισοτήτων». Πρόσθεσε μάλιστα ότι «οι κοινωνικές ανισότητες στην Ελλάδα έχουν μεγαλώσει τραγικά».
Αναφορικά με την αντίδραση του πρωθυπουργού στην υποψηφιότητά της με το σχόλιο no comment απάντησε ότι σωστά αποκρίθηκε έτσι: «Ένας πρωθυπουργός τι σχόλιο να κάνει για κάποιον που είναι υποψήφιος για να του κάνει αντιπολίτευση. Αυτή ήταν η σωστή απάντηση».
Όσον αφορά τέλος τον Νίκο Ανδρουλάκη που είπε ότι οι υποψήφιοι αρχηγοί να δεσμευτούν ότι θα είναι και υποψήφιοι βουλευτές σχολίασε ότι «δεν μπορεί ένας υποψήφιος να θέτει όρους και στους άλλους».