Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

Α. Γεωργιάδης: «Οι έλεγχοι στα νοσοκομεία θα συνεχιστούν»

Στη Συνδιάσκεψη του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου μίλησε ο υπουργός Υγείας κ. Αδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος διεμύνησε πως «οι έλεγχοι στα Νοσοκομεία θα συνεχιστούν και θα γίνονται απροειδοποίητα. Δεν μπορούμε να αφήσουμε το σύστημα να ξεχειλώσει. Αν μέσα στο χρόνο οι αρμόδιοι του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας δεν έχουν ελέγξει όλα τα Νοσοκομεία, ένα προς ένα, θα τους ξηλώσω», είπε χαρακτηριστικα.

Ο υπουργός Υγείας αφού άκουσε επί δύο ώρες τους γιατρούς, απάντησε ουσιαστικά σε διαπιστώσεις και ερωτήματα. Τους κάλεσε να του προτείνουν μέτρα στο πλαίσιο του «πραγματικού κόσμου», τους είπε ότι σε αυτή την περίπτωση δεν θα βρουν πιο ανοιχτά αυτιά από τα δικά του.

[quote_text color=”#000000″ text_color=”#ffffff”]«Δεν μπορείτε να πιστεύετε ότι ήρθε ένας υπουργός με τη μαγική βαλίτσα του Sport Billy και βγάζει χρήματα», τους είπε χαριτολογώντας, τονίζοντας ότι οι προσλήψεις που ζητούν δεν μπορούν να γίνουν. «Θα γίνει αυτό που αντέχουμε. Επειδή δεν μπορούμε να κάνουν τις χιλιάδες προσλήψεις δεν θα κάνουμε άλλες ενέργειες και θα αφήσουμε το σύστημα να καταρρεύσει; Τα προβλήματα είναι για να λύνονται», απάντησε σε γιατρό που έθιξε το θέμα των συγχωνεύσεων και της αλλαγής ρόλου Νοσοκομείων. «Ελάτε να κάνουμε το ανθρωπίνως δυνατόν», τους κάλεσε.[/quote_text]

Ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι στόχος του έως τις 16 Ιουλίου είναι να έχει υπογράψει συμφωνία για την εισαγωγή στην Ελλάδα των γερμανικών DRG’s (Κλειστά Ενοποιημένα Νοσήλια), τα οποία όπως είπε είναι φθηνότερα απ’ αυτά της χώρα μας.

Επίσης, ανακοίνωσε ότι εξετάζει την επαναφορά του κλιμακωτού rebate (εκπτώσεις ανάλογα με τον τζίρο) στον ιδιωτικό τομέα. «Η επιβολή του claw back (σσ αυτόματη επιστροφή χρημάτων όταν διαπιστώνεται υπέρβαση της δαπάνης σε έναν κλάδο) και η επιστροφή των ληξιπρόθεσμων οφειλών έως το 2011 είναι δίδυμο μέτρο. Το claw back είναι άδικο μέτρο και δεν υπερήφανος γι αυτό. Ωστόσο, έπρεπε μέσα σε μία εβδομάδα να βρούμε 500 εκατομμύρια. Αν δεν κλείναμε τη συμφωνία με την τρόικα δεν θα μπορούσαμε να πληρώσουμε ούτε ένα ευρώ. Εσείς στη θέση μου τι θα κάνατε;», ρώτησε τους γιατρούς.

Ειδικότερα για τα ληξιπρόθεσμα είπε ότι στόχος του είναι να καταβληθούν μέσα στο επόμενο δίμηνο. Για το θέμα θα έχει συνάντηση, στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας (Τετάρτη ή Πέμπτη) με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα. Ο κ. Γεωργιάδης τάχθηκε υπέρ του συμψηφισμού των χρεών και δεσμεύθηκε να επισκεφθεί γι αυτό το ζήτημα τον υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα μαζί με τον πρόεδρο του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου κ. Μιχάλη Βλασταράκο.

Πριν κλείσει, ο υπουργός Υγείας δεσμεύθηκε ότι θα παραβρεθεί τον Νοέμβριο στην επόμενη μεγάλη σύσκεψη του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου. «Θα είμαι εδώ για άλλες τρεις ώρες για να μου βάλετε βαθμό», τους είπε.

Νωρίτερα, μίλησαν εκπρόσωποι των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας. Ο πρόεδρος του ΠΙΣ κ. Βλασταράκος διαπίστωσε ότι η Υγεία, τη σημερινή εποχή της ανθρωπιστικής κρίσης, βρίσκεται στην κλίνη του Προκρούστη και περικόπτονται δαπάνες αφού δεν μπορεί να χτυπηθεί η διαφθορά. Απευθυνόμενος στον υπουργό Υγείας είπε ότι πολλοί γιατροί βρίσκονται στα όρια της επιβίωσης και ότι αν δεν ληφθούν μέτρα η μετανάστευση είναι μονόδρομος.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) κ. Δημήτρης Βαρνάβας, ανέφερε ότι σήμερα η Υγεία βρίσκεται στο κενό. Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε, οι επισκέψεις στα Δημόσια Νοσοκομεία έχουν αυξηθεί κατά 40%. Το ίδιο – είπε – και η νοσηρότητα. Την ίδια στιγμή, οι νοσοκομειακές κλίνες _ κατήγγειλε _ έχουν μειωθεί κατά 40%.

Ο κ. Χαράλαμπος Μπονάνος, γραμματέας της Ομοσπονδίας Γιατρών ΕΟΠΥΥ, κάλεσε τον υπουργό να πάρει μέτρα για τη συγκρότηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. «Άνθρωποι περιμένουν στις εφημερίες των Νοσοκομείων πεντέμισι και επτά ώρες. Πρόκειται για περιστατικά πρωτοβάθμιας περίθαλψης», είπε και σημείωσε: «Έχουν περάσει εννέα νομοσχέδια πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Έχουμε 2013 και πρωτοβάθμια περίθαλψη δεν έχουμε».

Η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά κυρία Βαρβάρα Ανεμοδουρά έθιξε το θέμα των φαρμάκων και ιδιαίτερα της δραστικής ουσίας. «Ανακοινώθηκε τις προάλλες στις ΗΠΑ», είπε, «ότι κυκλοφορούν επικίνδυνα ινδικά γενόσημα. Υπάρχει πρόβλημα, όχι με τα γενόσημα, αλλά με τα ¨ανώνυμα¨ γενόσημα. Δεν είναι όλα τα φάρμακα το ίδιο ποιοτικά».

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ