«Πρέπει να υπάρξει μία συμφωνία, είμαστε σε αδιέξοδο” τόνισε ο τέως Πρωθυπουργός και Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς, κατά την πρώτη μετεκλογική τηλεοπτική του συνέντευξη, στην πιο κρίσιμη καμπή της διαπραγμάτευσης μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών.
Μιλώντας στο Mega, ο τέως Πρωθυπουργός άσκησε ολομέτωπη – αλλά όχι σε υψηλούς τόνους- κριτική στην κυβέρνηση, επισημαίνοντας ότι με τις αστοχίες της έχουν επιστρέψει στο τραπέζι των συζητήσεων, τα σενάρια περί Grexit. Παρά ταύτα, εξέφρασε την εκτίμηση πως εάν η κυβέρνηση αλλάξει πολιτική, μπορεί η χώρα σε 1,5 χρόνο από τώρα, να βγει από τα μνημόνια.
Με την πορεία που ακολουθεί έως σήμερα στη διαπραγμάτευση ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Σαμαρά, μοναδική της επιλογή είναι η σύγκρουση ή η υπογραφή νέου, τρίτου μνημονίου, και μάλιστα υπό καθεστώς ασφυξίας.
Ο Πρόεδρος της Ν.Δ παράλληλα ξόρκισε και τις εκλογές και το Δημοψήφισμα, δηλώνοντας χαρακτηριστικά πως εάν η κυβέρνηση οδηγήσει τον τόπο σε πρόωρες κάλπες τότε αυτό θα σημάνει νομιμοποίηση της δραχμής.
Κατά τον ίδιο πάντως, ο ΕΝΦΙΑ ήταν η μεγαλύτερη επικοινωνιακή ήττα της κυβέρνησής του και τούτο, διότι όπως υποστήριξε, οι πολίτες δεν κατάλαβαν ότι οι συγκεκριμένοι φόροι ήταν έκτακτοι.
Επ αυτού, ανέλαβε μάλιστα προσωπικά την ευθύνη, αναφέροντας: “Ήταν λάθος μου προσωπικό που δε μεταφέραμε στον κόσμο ότι ήταν προσωρινή η φορολογία”. Όπως άλλωστε είπε: “Είμαι ταγμένος κατά των φόρων”.
Σχολιάζοντας τις “κόκκινες” γραμμές της κυβέρνησης, ο πρόεδρος της Ν.Δ, αφού υπενθύμισε ότι η κυβέρνησή του “τα έσπασε” με την τρόικα, τάχθηκε υπέρ της μείωσης των επικουρικών συντάξεων κατά 4.4%, καθώς όπως είπε εμφατικά: “Αν δεν γίνει αυτό δεν θα μπορούν να σταθούν τα Ταμεία”.
Σε ερώτηση που δέχθηκε για το εάν θα συμμετείχε σε κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας, παρότι ζήτησε διευκρινίσεις για το τι σημαίνει πρακτικά το σχήμα αυτό, δήλωσε απερίφραστα πως “Για την πατρίδα θα κάνω ό,τι χρειαστεί”.
Κριτική άσκησε στις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Δ. Μάρδα, μιλώντας για “δημόσια ομολογία αδυναμίας πληρωμών μισθών και συντάξεων» τονίζοντας ότι «δεν επιτρέπεται ένας υπουργός να έχει κάνει μια τέτοια δήλωση».
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΝΔ, «ο λογαριασμός κάθε μέρα μεγαλώνει» και για αυτό «πρέπει να υπάρξει μία συμφωνία». «Εγώ εύχομαι να υπάρχουν τα λεφτά, εγώ δεν θέλω αναταράξεις» σημείωσε ο κ. Σαμαράς, διαπιστώνοντας πως «είμαστε σε ένα αδιέξοδο».
«Είδαμε έναν δολοφόνο που τον βάλανε πάνω από συμφέρον της πατρίδας» υποστήριξε για τους χειρισμούς στην υπόθεση Ξηρού, ενώ προειδοποίησε για το ενδεχόμενο σύγκρουσης, αφού αυτή θα σημαίνει «Ελλάδα – Αργεντινή».
Σχολιάζοντας εμμέσως την πρόταση του Στ. Θεοδωράκη για σύγκληση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών, ο κ. Σαμαράς την απέρριψε εάν δεν προηγηθεί τουλάχιστον όπως είπε μια προσυνεννόηση των κομμάτων του ευρωπαικού μετώπου.
“Χρειάζεται συνέργεια των φιλοευρωπαικών κομμάτων αντί να είναι καθένας μόνος του”, είπε και επέμεινε στην ανάγκη συνεννόησης Ν.Δ-ΠΑΣΟΚ-Ποταμιού.
Ειδικότερα, ο Α. Σαμαράς είπε για:
Διαπραγμάτευση/Οικονομία
*«πρέπει να υπάρξει μία συμφωνία»
*«Ο λογαριασμός κάθε μέρα μεγαλώνει»
*«Εγώ εύχομαι να υπάρχουν τα λεφτά, εγώ δεν θέλω αναταράξεις»
*«Η ασφυξία και αβεβαιότητα τα πιο υφεσιακά μέτρα»
*«Είναι αλαλούμ αυτό που γίνεται σήμερα»
*«Δεν ξέρω που είναι σήμερα η διαπραγμάτευση»
*«Απλά χάνουμε χρόνο»
*«Σίγουρα η λύση δεν είναι η αδράνεια»
Ενδεχόμενο εξόδου από το ευρώ
*«Δεν πρέπει να πάμε ποτέ προς τα εκεί» (Grexit)
*«Η σύγκρουση σημαίνει Ελλάδα – Αργεντινή»
ΕΝΦΙΑ
*«Η μεγαλύτερη επικοινωνιακή μας ήττα λέγεται ΕΝΦΙΑ»
*«Είμαι ο πλέον ιδεολογικά ταγμένος κατά των φόρων»
*«Υπερφορολογήσαμε τον ιδιώτη»
Χρυσή Αυγή
*«Δικάζεται σήμερα με νόμο η Χρυσή Αυγή που δεν είχε ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ»
*«Εδώ σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ κοντεύει να αναδείξει σε ρυθμιστή του πολιτεύματος τη Χρυσή Αυγή»
Προεδρική εκλογή
*«Πριν τον κ Δήμα είχαμε προτείνει τον κ. Κουβέλη. Ο κ. Κουβέλης δεν δέχθηκε. Αν δεχόταν θα έλειπαν 2-3 βουλευτές εκτός του κόμματός του και τώρα θα ήμασταν έξω από το μνημόνιο».
Εσωκομματικά της ΝΔ
*«Δεν αποπροσανατολίζω την Νέα Δημοκρατία από το συγκεκριμένο στόχο που έχει»
*«Την κάναμε αυτή τη συζήτηση και στην ΚΟ και στην Πολιτική Επιτροπή. Κανείς δεν έθεσε θέμα ηγεσίας»
*«Η εσωστρέφεια αυτή τη στιγμή είναι αντίθετη με το στόχο και το συμφέρον του τόπου»
*«Είμαστε αυτοί τη στιγμή όλοι μας ενωμένοι για να αντιμετωπίσουμε την κρίση»
*«Θα κάνουμε συνέδριο όταν έρθει η ώρα, όταν κρίνουμε ότι είναι η κατάλληλη στιγμή»
Στάση Εταίρων
*«Μας μεγαλώνανε το δημοσιονομικό κενό, σήκωναν συνέχεια την μπάρα».
*«Δημιουργήθηκε πολιτική αβεβαιότητα. (Οι εταίροι) έκαναν επιλογή επιφυλακτικής στάσης»
*«Ήξεραν ότι υπήρχε πιθανότητα να γίνουν πρόωρες εκλογές»
*«Αν τα ξανάβλεπαν τα πράγματα, ίσως να μην ξαναέκαναν τα ίδια»
*«Ανέμενα περισσότερη βοήθεια. Στην ουσία αισθάνθηκα ότι σήκωσαν τόσο την μπάρα, ιδιαίτερα το ΔΝΤ, που δεν ήθελαν να συμφωνήσουν».
Μπαλτάκο:
*”Δεν έχει σημασία πόσο στενός συνεργάτης ήταν, κάνεις το λάθος και πρέπει να φύγεις, θα φύγεις αδελφός μου να είσαι”.
*”Λειτουργούσε αυθαιρέτως”
Μεταναστευτικό:
«Να πιέσουμε Ευρώπη, αλλά και Τουρκία που έχει υπογράψει, για επιστροφή λαθρομεταναστών στις χώρες προέλευσης».