“Το μεγάλο ζήτημα δεν είναι αν μπορεί να αντέξει η χώρα εκλογές εν μέσω πανδημίας, αλλά αν θα μπορεί να αντέξει για πολύ ακόμα μια κυνική κυβέρνηση, ένας ένοχος πρωθυπουργός να διαχειρίζεται την πανδημία και την ανθρώπινη ζωή”. Με αυτή τη φράση ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας εξήγησε την αλλαγή στάσης του ως προς το αίτημα για πολιτικές εξελίξεις, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star Channel.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογράμμισε επίσης ότι σε αυτή τη μετατόπιση ήταν “κομβικό” σημείο η έρευνα των Τσιόδρα – Λύτρα, η οποία “προφανέστατα είναι εν γνώσει της κυβέρνησης”. Όπως είπε, δεν είναι μόνο το σκέλος που αφορά το “ψέμα” του πρωθυπουργού σχετικά με τους θανάτους εντός και εκτός ΜΕΘ, αλλά “κυρίως” ότι “αν είχαμε ενισχύσει το ΕΣΥ θα είχαμε αποφύγει το 38,5% των θανάτων”.
Συνεχίζοντας, τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αποδίδει στους κυβερνώντες την ευθύνη για την “συνειδητή αμέλεια” να μην ενισχύσει το ΕΣΥ και να λέει “συνειδητά ψέμματα” στους πολίτες. “Αν στο πρώτο κύμα αιφνιδιάστηκε, στο δεύτερο ολιγώρησε τώρα μιλάμε για συνειδητή πολιτική επιλογή”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αλ. Τσίπρας, ενώ υποστήριξε ότι δεν υπάρχουν οι 1.480 ΜΕΘ που λέει η κυβέρνηση, αφού ήδη έχουμε φτάσει στο 100% με πολύ λιγότερους διασωληνωμένους. “Και μόνο ότι γίνονται συγκρίσεις με την περίοδο προ της πανδημίας, όταν δεν υπήρχαν οι ίδιες ανάγκες και υπήρχε δημοσιονομική δέσμευση ενώ τώρα η ΕΕ προτρέπει για επιπλέον δαπάνες για την υγεία, είναι πολιτικά εγκληματικό”, σημείωσε και αντιπαρέβαλε τα μέτρα που ληφθήκαν κατά τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για τη στήριξη του ΕΣΥ.
“Φτάσαμε στο σημείο να ζητάμε εκλογές γιατί σε οποία άλλη χώρα της ΕΕ”, αν ο πρωθυπουργός είχε αρνηθεί την υπάρξη της εν λόγω έρευνας, “ή θα είχε ζητήσει συγγνώμη ή θα είχε παραιτηθεί”, επανέλαβε και κατηγόρησε ανοιχτά τον πρωθυπουργό ότι έχει ως μόνη “έγνοια” το “πολτιικό κέρδος”, αντί την ενίσχυση του ΕΣΥ. Επισήμανε, δε, ότι ενώ δόθηκαν “4,9 δισ. σε απευθείας αναθέσεις και κλειστούς διαγωνισμούς”, οι δαπάνες για την υγεία κόπηκαν και χαρακτήρισε “ατύχημα” για τη χώρα να κυβερνά εν μέσω πανδημίας μια κυβέρνηση “που δεν πιστεύει στο ΕΣΥ και δεν πιστεύει συνολικά στο δημόσιο”.
Ερωτηθείς αν συνδέεται το αίτημα για εκλογές με την εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη στο ΚΙΝΑΛ, ο Αλ. Τσίπρας διαμήνυσε ότι δεν υπάρχουν “άλλοι πολιτικοί αντίπαλοι” ή “ανταγωνιστές” πέρα από τη “Δεξιά” και τον “κ. Μητσοτάκη” καθώς και ότι “αν θέλεις να αλλάξεις τα πράγματα, υπάρχει ένα μόνο μέτωπο απέναντι στην κυβερνητική πολιτική, απέναντι σε μια πολιτική που βυθίζει την κοινωνία στην ανασφάλεια, και στην πανδημία και στην οικονομία”. Παρουσίασε, επίσης, ως βασικές προϋποθέσεις για πολιτική αλλαγή “να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ πρώτο κόμμα” και να έχουν τα κόμματα του προοδευτικού χώρου πολύ μεγαλύτερα ποσοστά από τη ΝΔ.
Κληθείς να σχολιάσει και τις συγκρίσεις του ΣΥΡΙΖΑ με το κίνημα των αντιεμβολιαστών, υποστήριξε ότι είναι μια μειοψηφία αυτοί που είναι φανατικοί και μάλιστα ότι είναι οι ίδιοι με τους οποίους η ΝΔ ήταν “χέρι-χέρι στις διαδηλώσεις για το Μακεδονικό”, ενώ συμπλήρωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι υπέρ του καθολικού εμβολιασμού εξ αρχής και ότι το πρόβλημα των περισσότερων ανεμβολίαστων δεν είναι το “έλλειμμα ευφυίας” αλλά το “έλλειμμα εμπιστοσύνης”. Σε αυτό το πλαίσιο κατηγόρησε και πάλι τον πρωθυπουργό ότι αντί να κάνει μια ουσιαστική καμπάνια πειθούς για το εμβόλιο, “έδωσε 40 εκατ.” σε μέσα ενημέρωσης για να “φτιάξει το καθεστώς του και να τον λιβανίζουν”.
Εξάλλου, στην κριτική που ασκεί η κυβέρνηση ότι η αντιπολίτευση δεν έχει βάλει πλάτη, επανέλαβε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ από την πρώτη στιγμή ζήτησε κοινής αποδοχής υπουργό Υγείας και στήριξε όλα τα μέτρα περιορισμού, αλλά “δεν είναι δυνατό να έχει το θράσος ο πρωθυπουργός να αποδίδει ευθύνες στην αντιπολίτευση για δικές του αστοχίες”. “Οι ευθύνες τώρα δεν μοιράζονται, είναι αργά”, σχολίασε.
Κλείνοντας, όσον αφορά το θέμα της ακρίβειας, καταλόγισε στους ιθύνοντες και κυρίως στον υπουργό Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη ότι “κάνουν σα να βρίσκονται σε άλλη χώρα”, καθώς, όπως είπε, μπορεί η κρίση να μην είναι μόνο ελληνική, ωστόσο σε άλλες χώρες αυξήθηκε ο κατώτατος μισθός ή και μειώθηκε ο φόρος κατανάλωσης, ενώ εδώ η κυβέρνηση εκχώρησε το 17% της ΔΕΗ.
“Ένα πρόβλημα είναι η διαχειριστική ανεπάρκεια και η έλλειψη ικανότητας και ένα δεύτερο είναι το ψέμα”, σημείωσε και κατέληξε: “Τούτη την ώρα χρειάζεται μια προοδευτική κυβέρνηση που θα στηρίξει το νοικοκυριό, τις επιχειρήσεις, την κοινωνική συνοχή και θα διαχειριστεί την πανδημία με αξιοπιστία για να μη θρηνήσουμε περισσότερους νεκρούς”.