Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

Αχ.Κουτσουράδης: Ασαφές και χαοτικό το νομικό πλαίσιο για τα airbnb καταλύματα

Ασαφές και χαοτικό είναι το νομοθετικό πλαίσιο σε ό,τι αφορά σύγχρονα τουριστικά προϊόντα, όπως το airbnb καθώς τόσο η χώρα μας, όσο και άλλες χώρες στο εξωτερικό ήταν απροετοίμαστες για να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο, σύμφωνα με τον καθηγητή Νομικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Αχιλλέα Κουτσουράδη. Την ίδια ώρα, «υπάρχουν παρωχημένες διατάξεις και νόμοι που μπορεί να έχουν θεσπιστεί πριν από 90 χρόνια και να ρυθμίζουν ακόμη τις σχέσεις πελατών και ξενοδόχων» ανέφερε ο καθηγητής, στο πλαίσιο της ημερίδας «Δίκαιο του τουρισμού- επίκαιρα ρυθμιστικά ζητήματα», που έγινε σήμερα στη Θεσσαλονίκη.

Οι ρυθμίσεις για το airbnb, σύμφωνα με τον καθηγητή, είναι περιορισμένες (η τελευταία ήταν το 2017) και αφορούν σχεδόν αποκλειστικά τη φορολόγηση εισοδημάτων. Ωστόσο, υπάρχουν πολλά θέματα που χρήζουν δημιουργίας θεσμικού πλαισίου, όπως θέματα προστασίας περιβάλλοντος, real estate κτλ. Επίσης πρέπει να ρυθμιστεί με λεπτομέρειες ποιος μπορεί να νοικιάζει το ακίνητό του μέσω airbnb για να μην υπάρχει αθέμιτος ανταγωνισμός, όπως σήμερα, με τους ξενοδόχους, όπως επεσήμανε ο καθηγητής. Οι ασάφειες και τα κενά του νόμου όμως, αγγίζουν και τον δυσαρεστημένο πελάτη του airbnb καταλύματος που θα ήθελε ενδεχομένως να κινηθεί νομικά, καθώς όπως εξηγεί ο καθηγητής, δεν είναι ξεκάθαρο εναντίον ποιου θα στραφεί (κατά του ιδιοκτήτη ή της εταιρείας) και ποιο δίκαιο θα ισχύσει.

Για αθέμιτο ανταγωνισμό μεταξύ ξενοδόχων και ιδιοκτητών airbnb έκανε λόγο και ο Γρηγόρης Μιχαηλίδης, λέκτορας της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Λευκωσίας (UNIC), ο οποίος τόνισε ότι «η φορολογική αντιμετώπιση στον τουρισμό ανάλογα με το προϊόν είναι διαφορετική και αυτό δημιουργεί ανισότητες και εσωτερικό ανταγωνισμό εθνικό». «Η φορολογική επιβάρυνση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στο ξενοδοχείο είναι πολύ μεγαλύτερη και πολλαπλή από ό,τι στο airbnb  ενώ την ίδια ώρα το airbnb τείνει να είναι ένα τουριστικό προϊόν που μοιάζει με το ξενοδοχείο». Πρόσθεσε επίσης, ότι είναι απαραίτητο να υπάρχει μια ανταγωνιστική τουριστική οικονομία συνολικά και φοροελαφρύνσεις, όσο το δυνατόν, και σε συνδυασμό με τις δημοσιονομικές ανάγκες της χώρας.

Καλά είναι ωστόσο τα νέα σε ό,τι αφορά το οργανωμένο ταξίδι και το νέο νομικό πλαίσιο της ταξιδιωτικής σύμβασης, για το οποίο μίλησε ο λέκτορας Νομικής του ΑΠΘ, Απόστολος Τασίκας. Σύμφωνα με τον κ.Τασίκα η οδηγία καλύπτει μοντέρνες μορφές οργανωμένου ταξιδιού όπως αυτές που γίνονται μέσω του διαδικτύου και καθιστά υπεύθυνο απέναντι στον καταναλωτή, εκείνον που εμφανίζεται ως διοργανωτής του ταξιδιού. «Ακόμη και στις περιπτώσεις που κάποιος μπαίνει σε μια ιστοσελίδα για να κλείσει τα αεροπορικά εισιτήρια μέσω διαδικτύου και η εταιρεία τον παραπέμπει να νοικιάσει όχημα, ξενοδοχείο κτλ, τότε τη ευθύνη για το συνολικό ταξίδι την έχει η εταιρεία, στη σελίδα της οποίας απευθύνθηκε αρχικά είτε είναι ελληνική είτε αλλοδαπή» εξήγησε ο κ.Τάσικας.
Η εκδήλωση που διοργανώθηκε από το δικηγορικό σύλλογο Θεσσαλονίκης, την Εταιρεία Μελετών Δημοσίου Δικαίου και τον δήμο Θεσσαλονίκης, άνοιξε ο πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Στάθης Κουτσοχήνας ενώ ο πρόεδρος της εταιρείας Μελετών Δημοσίου Δικαίου Γιάννης Πιτσιώρας είπε ότι «οι νομοθετικές ρυθμίσεις για τον τουρισμό έχουν αποσπασματικό χαρακτήρα και λειτουργούν μέσα στο ευρύτερο συνταγματικό πλαίσιο παρεμβατισμού του νομοθέτη σε όλες τις οικονομικές δραστηριότητες». «Στα εμπόδια και τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν πολλές φορές στο έργο της προβολής της πόλης λόγω του ανελαστικού ή ενίοτε ελλιπούς νομοθετικού πλαισίου», αναφέρθηκε ο αντιδήμαρχος Τουριστικής Ανάπτυξης και Διεθνών Σχέσεων του δήμου Θεσσαλονίκης Σπύρος Πέγκας.
Την εκδήλωση χαιρέτισε ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού και Πολιτισμού Κεντρικής Μακεδονίας Αλέξανδρος Θάνος, ο οποίος τόνισε την ανάγκη ύπαρξης θεσμικού πλαισίου το οποίο θα καθιστά ανταγωνιστικό το τουριστικό προϊόν της χώρας.

Πηγή: ΑΜΕ ΜΠΕ



ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ