Εγκρίθηκε σήμερα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα 2021-2027», δημόσιας δαπάνης 3,9 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 3,1 δισ. ευρώ προέρχονται από κοινοτικούς πόρους των Ταμείων ΕΤΠΑ και ΕΚΤ+. Πρόκειται για το πρώτο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ 2021-2027 που εγκρίνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Σε ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων σημειώνεται ότι το πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα 2021-2027» αποτελεί ολοκληρωμένη παρέμβαση που θα υποστηρίξει τους παραγωγικούς, ανταγωνιστικούς και εξωστρεφείς τομείς της οικονομίας στη μετάβασή τους σε ένα αναπτυξιακό πρότυπο που καθοδηγείται από την Οικονομία της Γνώσης, αποτυπώνοντας σε μεγάλο βαθμό τις αναπτυξιακές προτεραιότητες της χώρας και σε εναρμόνιση με τις νέες προτεραιότητες της Επιτροπής.
Είναι το εργαλείο υλοποίησης της Εθνικής Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης (ΕΣΕΕ) που συνδέει την έρευνα και την καινοτομία με την επιχειρηματικότητα και την ενίσχυση των εθνικών και περιφερειακών πλεονεκτημάτων. Επίσης, εναρμονίζεται με τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον ψηφιακό και πράσινο μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας, προωθώντας παρεμβάσεις και επενδύσεις που συνεισφέρουν στους στόχους που έχουν τεθεί σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.
Σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα στόχος του προγράμματος είναι η αύξηση του μεγέθους των ελληνικών επιχειρήσεων και η ενίσχυση του εξωστρεφούς προσανατολισμού τους, ώστε να αποτελέσουν βασικό μοχλό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Στο πλαίσιο αυτό, η στρατηγική του είναι συμπληρωματική με τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF), ο οποίος χρηματοδοτεί μεταρρυθμίσεις και μακροπρόθεσμες επενδύσεις για την παραγωγικότητα και ανθεκτικότητα της οικονομίας.
Η στρατηγική του προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα 2021-2027» οργανώνεται σε τέσσερις βασικούς άξονες επενδύσεων στο πλαίσιο των αντίστοιχων Ταμείων:
-Ενίσχυση Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΤΠΑ)
-Ενίσχυση Επιχειρηματικότητας και Ανταγωνιστικότητας (ΕΤΠΑ)
-Βελτίωση Πρόσβασης Επιχειρήσεων σε Χρηματοδότηση (ΕΤΠΑ)
-Ανάπτυξη Ανθρώπινου Κεφαλαίου στο πλαίσιο του Αναπτυξιακού Μετασχηματισμού (ΕΚΤ+)
Ενδεικτικές δράσεις του προγράμματος είναι οι ακόλουθες:
-Στήριξη παραγωγικών επενδύσεων με έμφαση στην καινοτομία, τεχνολογική προσαρμογή, τον ψηφιακό μετασχηματισμό και τη στροφή σε φιλικές προς το περιβάλλον διαδικασίες και προϊόντα
-Ανάπτυξη της παραγωγής διεθνώς εμπορεύσιμων προϊόντων και υπηρεσιών
-Ενίσχυση της νέας / νεοφυούς επιχειρηματικότητας υψηλής προστιθέμενης αξίας
-Υποστήριξη της ανάπτυξης / υιοθέτησης καινοτομιών
-Υπηρεσίες στήριξης της επιχειρηματικότητας και δημιουργία ευνοϊκού επιχειρηματικού περιβάλλοντος
-Αναβάθμιση και ποιοτικός εκσυγχρονισμός του τουριστικού προϊόντος
-Ενθάρρυνση clusters ή/και συνεργασιών ΜΜΕ μεταξύ τους ή/και με μεγαλύτερες επιχειρήσεις
-Ανάπτυξη / Αναβάθμιση δομών / μηχανισμών στήριξης επιχειρηματικότητας
-Περιβαλλοντικές υποδομές / πράσινη ανάπτυξη
Μεταξύ των εμβληματικών δράσεων του προγράμματος περιλαμβάνονται:
• Ερευνώ – Δημιουργώ – Καινοτομώ
• Equifund
• Πράσινο Ταμείο για την Αειφόρο Ανάπτυξη
Δηλώσεις
Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ‘Αδωνις Γεωργιάδης επεσήμανε: «Με μεγάλη χαρά και μεγάλη υπερηφάνεια ανακοινώνω στον ελληνικό λαό ότι η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση που πήρε την τελική έγκριση για το πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα», το νέο ΕΠΑνΕΚ, στην καινούργια προγραμματική περίοδο 2021-27. Η οργανωμένη προσπάθεια του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων όλα αυτά τα χρόνια έφερε την Ελλάδα από την 19η θέση στην 1η θέση στην απορρόφηση του τρέχοντος ΕΣΠΑ 2014-20 και φέρνει την Ελλάδα στην πρώτη ταχύτητα στο νέο ΕΣΠΑ σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Θέλω να ευχαριστήσω όλους μου τους συνεργάτες, την αρμόδια Επίτροπο κυρία Ελίζα Φερέιρα και όλους τους υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη μεγάλη επιτυχία».
Ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννης Τσακίρης δήλωσε:
«Σήμερα εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα», το πρώτο τομεακό πρόγραμμα που εγκρίνεται από το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027 και το οποίο αντικαθιστά το γνωστό ως σήμερα επιχειρησιακό πρόγραμμα ΕΠΑνΕΚ. Μετά από πολύμηνη δουλειά καταφέραμε να δημιουργήσουμε ένα ωφέλιμο πρόγραμμα ειδικά για τις ΜμΕ, που θα δώσει πραγματική ώθηση στην ελληνική οικονομία. Το νέο πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα» στηρίζεται σε δύο στρατηγικούς πυλώνες που στοχεύουν στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων μέσω της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης, εναρμονίζοντάς τες ταυτόχρονα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Συνεχίζουμε αδιάκοπα για την έγκριση αλλά και για την υλοποίηση και των υπολοίπων επιχειρησιακών προγραμμάτων»