Τρίτη 24 Δεκεμβρίου 2024

Αδιαφορούν οι Θεσμοί για τις κόκκινες γραμμές – Πολιτική λύση περιμένει η Αθήνα

«Το ελληνικό ζήτημα είναι πολιτικό και με βαριά γεωπολιτική παράμετρο και γι’ αυτό συζητείται στους G7 σήμερα και σε συνάντηση των Μέρκελ, Ολάντ και Γιούνκερ τη Δευτέρα» απαντάει η κυβέρνηση στις ασφυκτικές έως προσβλητικές πιέσεις, που ασκούν τις τελευταίες ώρες και ημέρες οι δανειστές, μέσω των τεχνικών κλιμακίων. Περιμένει δε ότι ακριβώς επειδή το ελληνικό πρόβλημα είναι αυτής της φύσης και σημασίας «η λύση του γόρδιου δεσμού θα επιδιωχθεί σε αυτά τα φόρα και όχι στα εξελάκια (σ.σ.εννοεί τους πίνακες με τους αριθμούς που χρησιμοποιούν οι τεχνοκράτες) των Βρυξελλών».

Το Μέγαρο Μαξίμου στηρίζει αυτή την προσέγγισή του και καλεί τους εταίρους να αντιληφθούν τη συγκεκριμένη διάσταση στο γεγονός ότι τα προβλήματα της Ευρώπης σήμερα είναι πρωτίστως πολιτικό έτσι κι αλλιώς: Η Βρετανία πάει σε δημοψήφισμα για έξοδο από την ΕΕ, οι εκλογές σε Ισπανία και Πολωνία στέλνουν μήνυμα στις Βρυξέλλες, ενώ ακόμα και στη Γερμανία η πολιτική της λιτότητας έχει φτάσει στα όριά της.

Η κυβέρνηση προσπαθεί να παραμείνει όσο το δυνατόν ψύχραιμη απέναντι στο κλίμα σχεδόν τρομοκρατίας, όπως λένε χαρακτηριστικά υπουργοί της, που έχουν διαμορφώσει εταίροι και δανειστές. Στις τεχνικές συζητήσεις η εντολή που έχουν λάβει οι εκπρόσωποι της Αθήνας είναι να μην υποχωρήσουν από τις βασικές κόκκινες γραμμές, που διασφαλίζουν ότι η συμφωνία θα είναι βιώσιμη και θα εγγυάται ένα ελάχιστο μίγμα αντι-υφεσιακής και κοινωνικά δίκαιης πολιτικής. Υπό αυτό το πρίσμα διαμηνύεται προς τους δανειστές ότι οι υποχωρήσεις της ελληνικής πλευράς ήταν μέχρις εδώ και πως το υπόλοιπο του δρόμου προς έναν συμβιβασμό είναι δική τους ευθύνη πλέον.

Μάλιστα στο Μέγαρο Μαξίμου εξεπλάγησαν με την «πληροφορία» ότι το Euroworking Group έστειλε, λέει, τελεσίγραφο στην κυβέρνηση να τελειώσουν την άλλη εβδομάδα οι διαπραγματεύσεις. «Πώς είναι δυνατόν ένα τεχνικό όργανο να στέλνει τελεσίγραφα σε εκλεγμένες κυβερνήσεις και πολιτικές ηγεσίες» αναρωτιόντουσαν με εμφανή ενόχληση στην κυβέρνηση και διέψευδαν ότι υπάρχει κάτι τέτοιο.Α

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναμένει τώρα από 4 παράγοντες την καταλυτική πολιτική παρέμβαση: την Μέρκελ, τον Ολάντ, τον Γιούνκερ (και οι τρεις τους συναντώνται τη Δευτέρα για το θέμα) και την αμερικανική κυβέρνηση.

Το βασικό του επιχείρημα, απέναντι στις απειλές ακόμη και grexit, που απευθύνουν κάποιοι «Θεσμοί» είναι η έκθεση της ΕΚΤ που λέει ότι οι συνέπειες από ένα «ατύχημα» θα είναι δραματικές και ανεξέλεγκτες.

«Σύμφωνα με την ΕΚΤ, στο αρνητικό σενάριο, η Ευρωζώνη έως το τέλος του 2016 θα απολέσει ολόκληρο το ποσοστό (1,8%) αύξησης του ΑΕΠ της και θα πέσει σε στασιμότητα. Αυτό ισοδυναμεί με ένα ελληνικό ΑΕΠ ή 180 δισ. ευρώ» είναι η επισήμανση που κάνει η Αθήνα προς τους εταίρους και δανειστές.

Η κυβέρνηση προειδοποιεί δε με σαφήνεια ότι «περιμένει έντιμη και αμοιβαία επωφελή λύση, αλλά προετοιμάζεται και διά παν ενδεχόμενον».

Τα σημεία τριβής

Οι πληροφορίες κάνουν λόγο ότι καταγράφεται πρόοδος στις διαπραγματεύσεις και το κλίμα είναι σαφώς βελτιωμένο σε σχέση με τους πρώτους μήνες του 2015.

Συντάξεις, εργασιακά, Δημόσια Διοίκηση και δημοσιονομικά συνεχίζουν να αποτελούν πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ Αθήνας-πιστωτώνΩστόσο το χάσμα απέχει πολύ από το να γεφυρωθεί. Και αυτό επειδή ακόμη δεν υπάρχει κοινός τόπος για τα δημοσιονομικά, τις συντάξεις, το εργασιακό και τη Δημόσια Διοίκηση. Τα μέτρα, δηλαδή, που προτείνει η ελληνική πλευρά δεν ικανοποιούν τους πιστωτές, οι οποίοι ζητούν μεταξύ άλλων «ψαλίδι» στις συντάξεις και άμεσες αλλαγές στο ασφαλιστικό (αύξηση ορίων ηλικίας και ελάχιστου αριθμού ενσήμων, κατάργηση πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και ενεργοποίηση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές).

Ωστόσο, φαίνεται να έχει «κλειδώσει» η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου,με τους τοπικούς παράγοντες της αγοράς να αναφέρουν ότι εάν ισχύσει το συγκεκριμένο μέτρο η τοπική οικονομία θα καταρρεύσει. Παράλληλα, ο ΕΝΦΙΑ παραμένει για τη φετινή χρονιά αν και αναμένεται να υπολογίζεται βάσει χαμηλότερων αντικειμενικών αξιών, ενώ η ιδιωτικοποίηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων θα προχωρήσει κανονικά, με ευνοϊκότερους όρους όμως για το Δημόσιο.

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ