Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2024

Αδωνις Γεωργιάδης για σερβιτόρο στη Ρόδο: «Δεν ήταν ωραία εικόνα» – «Μύλος» με την άδεια του beach bar

Ο ιδιοκτήτης του beach bar στη Ρόδο απαντά για το συμβάν – Ο Υπουργός Εργασίας μίλησε για το ζήτημα που προέκυψε: «Δεν είναι θέμα του Κράτους – Η επιχείρηση τηρεί τα μέτρα και ο υπάλληλος πληρώνεται καλά»

Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει το βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου και απεικονίζει έναν εργαζόμενο να σερβίρει μέσα από τη θάλασσα με φορείς του τουρισμού να κάνουν λόγο «για εργασιακό μεσαίωνα» και να θέτουν μια σειρά από ερωτήματα για την πρακτική που ακολουθεί το συγκεκριμένο beach bar.

Σημειώνεται πως τόσο ο ίδιος ο σερβιτόρος όσο και οι συνάδελφοί του δηλώνουν ευχαριστημένοι με αυτό τον τρόπο εξυπηρέτησης, ενώ και ο ιδιοκτήτης υπεραμύνεται αυτής της πρακτικής.

Η εκπομπή της Κατερίνας Καινούργιου ασχολήθηκε το πρωί της Δευτέρας 3 Ιουλίου με το συμβάν στη Ρόδο, όπου έχει προκαλέσει σάλο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και δείχνει έναν σερβιτόρο να εξυπηρετεί πελάτες σε μπιτς μπαρ «κολυμπώντας». Η υπόθεση έχει πάρει τον δρόμο της δικαιοσύνης.

«Το παιδί δουλεύει πέντε χρόνια στην επιχείρηση. Δεν τον υποχρέωσε κανείς να μπει στο νερό. Είναι ευχαριστημένος από τις συνθήκες εργασίας του», δήλωσε ο ιδιοκτήτης στην τηλεόραση του Alpha.

Ο Υπουργός Εργασίας μίλησε στην «Super Katerina», για το ζήτημα που προέκυψε με τον σερβιτόρο σε beach bar της Ρόδου.


«Κάναμε έλεγχο, δεν βρέθηκε καμία παράβαση. Ο εργαζόμενος δήλωσε ότι το κάνει εθελοντικά. Η επιχείρηση λαμβάνει τα μέτρα ασφαλείας, ο σερβιτόρος φορά ειδικά ρούχα. Ο ίδιος δήλωσε ότι παίρνει πολλά χρήματα γιαυτό. Εμένα η εικόνα δεν μου αρέσει καθόλου αλλά η νομοθεσία δεν είναι θέμα γούστου είναι θέμα νομοθεσίας. Αν ο εργαζόμενος έλεγε ότι με έβαλαν με το ζόρι το πρόβλημα θα ήταν μεγαλύτερο»,
 ανέφερε ο Άδωνις Γεωργιάδης.

 

Το beach bar της Ρόδου λειτουργεί χωρίς άδεια

Αντίθετο με τα λεγόμενα του υπουργού εργασίας ο οποίος δήλωσε πως το μαγαζί εστίασης δεν έχει σημειώσει καμία παράβαση έρχεται δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή» το οποίο αναφέρει ότι το beach bar λεουτουργεί χωρίς άδεια από το 2016.

«Η σφράγισή του έχει διαταχθεί ήδη από το 2016, έχει σφραγιστεί επανειλημμένως, όμως χάρη σε μια “περίεργη” ανάκληση της σφράγισης το 2021, το κατάστημα εξακολουθεί και σήμερα να λειτουργεί χωρίς άδεια, μέσα σε αιγιαλό και αρχαιολογικό χώρο», αναφέρει το δημοσίευμα. Αντί για σφράγισμα συνεχίστηκε η λειτουργία και κάθε χρόνο οι παρανομίες «αυγατίζουν». Αυτοψία του Λιμενικού στις 16 Μαίου καταγράφει εννέα θαλάσσιες ξαπλώστρες, ενώ τρεις εβδομάδες αργότερα οι ξαπλώστρες στο νερό έχουν φτάσει τις 27, αναφέρει το ρεπορτάζ της εφημερίδας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το χρονικό που αποκαλύπτει η εφημερίδα Καθημερινή, το εν λόγω beach bar είχε λάβει εντολές σφράγισης το το 2016, το 2018 και το 2021, ενώ το 2017 Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου έλαβε απόφαση κατεδάφισης, η οποία δεν εκτελέστηκε ποτέ.

Επίσης και η τοπική Εφορεία Αρχαιοτήτων διαπιστώνει «εκτεταμένες αυθαίρετες επεμβάσεις» στον αιγιαλό και στην παραλία, σημειώνοντας ότι η περιοχή βρίσκεται εντός των ορίων του αρχαιολογικού χώρου της πόλης της Ρόδου. Ετσι, η συγκεκριμένη επιχείρηση φτάνει στο 2023 να λειτουργεί χωρίς άδεια. Οπως καταγράφει το ρεπορτάζ: «Το Λιμενικό πραγματοποιεί στις 16 Μαΐου αυτοψία και καταγράφει ως αυθαίρετα 9 θαλάσσια κρεβάτια διαστάσεων 2Χ2 (τα περιγράφει ως «επικαθήμενες κατασκευές», δηλαδή χωρίς θεμέλια στον βυθό). Στις 7 Ιουνίου το Λιμενικό πραγματοποιεί νέα αυτοψία και διαπιστώνει ότι έχουν προστεθεί… ακόμη 18 θαλάσσια κρεβάτια (συνολικά 27). Το Λιμενικό Σώμα επιβάλλει πρόστιμο 10.400 ευρώ (ένα ποσό… αστείο, αν σκεφθεί κανείς ότι αυτά τα κρεβάτια ενοικιάζονται προς 150 ευρώ έκαστο). Στις 26 Ιουνίου πραγματοποίησε αυτοψία για τα θαλάσσια κρεβάτια και η Κτηματική Υπηρεσία επιβάλλοντας στην εταιρεία «Διαφήμιση και Τροφοδοσίες» πρόστιμο 5.400 ευρώ».

Σημειώνεται επίσης ότι πολλά ερωτήματα προκύπτουν για το beach bar στην Καλλιθέα της Ρόδου, δεδομένου -όπως αναφέρει- ότι οι παρανομίες της συγκεκριμένης επιχείρησης έχουν επανειλημμένως εντοπιστεί και καταγραφεί από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα, χωρίς εντούτοις να έχει σταθεί δυνατό να εφαρμοστεί η νομοθεσία.

Έρευνα για τις συνθήκες εργασίας

Δύο έλεγχοι του Λιμενικού στο beach bar στη Ρόδο, τσουχτερά πρόστιμα για τις παράνομες κατασκευές στο νερό, παρόλα αυτά οι πλωτές ξαπλώστρες παραμένουν. Η εισαγγελία διέταξε προκαταρκτική εξέταση για τις συνθήκες εργασίας.

«Όταν ο άλλος μπαίνει στο νερό και κάνει ό,τι του ζητά ο εργοδότης και δεν υπάρχουν οι απαιτούμενες προδιαγραφές, κινδυνεύει η ζωή του. Η εικόνα η συγκεκριμένη, αύριο μεθαύριο θα κάνει έναν άλλο εργοδότη να σκεφτεί να βάλει τον εργαζόμενο να σερβίρει ανάποδα σε ένα σκοινί ή να τον έχει με μάσκα κάτω από τη θάλασσα και να σερβίρει», λέει ο Παναγιώτης Εγγλέζος, πρόεδρος στο Εργατικό Κέντρο Ρόδου.

«Μπαλάκι» οι ευθύνες για τις πλωτές ξαπλώστρες

Οι ευθύνες φαίνεται πως έχουν γίνει μπαλάκι. Το Λιμενικό βεβαίωσε παραβάσεις για τις παράνομες κατασκευές στις 16 Μαΐου και στις 21 Ιουνίου, ωστόσο το αρμόδιο κλιμάκιο της κτηματικής υπηρεσίας δεν έχει κάνει την απαραίτητη αυτοψία προκειμένου αυτές να ξηλωθούν.

«Οι ξαπλώστρες δεν είναι σταθερές, είναι κινούμενες. Τις βάζουμε το πρωί και τις βγάζουμε το βράδυ. Κανένας επιχειρηματίας δεν είναι εκατό τοις εκατό νόμιμος. Άλλος βάζει περισσότερα τραπέζια, άλλος ανεβάζει τη μουσική. Εγώ βάζω ξαπλώστρες στη θάλασσα όταν μου το επιτρέπει ο καιρός», λέει ο ιδιοκτήτης του beach bar.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ


ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ