Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Άδωνις Γεωργιάδης: “Ακόμη και ο Τσίπρας ή ο Πολάκης να κατηγορούνταν άδικα, θα το θεωρούσα αισχρό”

Του ΠΕΤΡΟΥ ΚΟΥΣΟΥΛΟΥ

Για απόλυτα στοχευμένη έρευνα η οποία έχει ως σκοπό να πλήξει τους πολιτικούς αντιπάλους του ΣΥΡΙΖΑ, για κατευθυνόμενους μάρτυρες αλλά και επιλεκτικό χειρισμό της δικογραφίας με αποτέλεσμα να μείνουν «εκτός κάδρου» υπουργοί οι οποίοι μεταπήδησαν στον ΣΥΡΙΖΑ, όπως η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, κάνει λόγο με συνέντευξή του στην «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ» ο πρώην υπουργός Υγείας και αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Άδωνις Γεωργιάδης. Λίγες ημέρες μετά την αποστολή της δικογραφίας στην Βουλή και το εισαγγελικό αίτημα άρσης ασυλίας του Ανδρέα Λοβέρδου, ο κ. Γεωργιάδης αναφέρεται ξεκάθαρα στο τι θα πράξει σε περίπτωση που κλητευθεί ως ύποπτος από τις εισαγγελικές Αρχές, διευκρινίζοντας όταν πριν από δυο χρόνια η εισαγγελέας Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη είχε θεωρήσει ως παραγραμμένο το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας σε βάρος του Γιάννου Παπαντωνίου. «Τι άλλαξε από τότε;», διερωτάται υποστηρίζοντας ότι ακόμη και εάν ο Αλέξης Τσίπρας ή ο Παύλος Πολάκης κατηγορούνταν άδικα θα το θεωρούσε «αισχρό».

Με βάση τα όσα αναφέρουν οι τελευταίες πληροφορίες αλλά και διαρροές ένας ακόμη πολιτικός ενδεχομένως θα κλητευθεί για το σκάνδαλο Νοβάρτις . Σε περίπτωση που είστε εσείς πως σκοπεύετε  να αντιδράσετε;

Είχα δηλώσει ευθύς εξ’ αρχής, ότι στην περίπτωση που κληθώ για το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας, όπως o κύριος Λοβέρδος, λόγων των καταθέσεων αυτών που κατά τη γνώμη μου είναι ψευδομάρτυρες, θα προσφύγω στο αρμόδιο τριμελές Συμβούλιο Εφετών για να κρίνει αν αυτή η κλήτευση είναι νόμιμη ή παράνομη.

Αν μου πει ότι η κλήτευση της κυρίας Εισαγγελέως είναι νόμιμη, φυσικά και θα πάω. Αν μου πει ότι είναι παράνομη λόγω του άρθρου 86, η κλήση είναι άκυρη και τότε θα ζητήσω αυτόματα τη σύσταση προανακριτικής Επιτροπής και την παραπομπή μου σε ειδικό δικαστήριο, παραιτούμενος του δικαιώματος της παραγραφής.

Όμως οφείλω να διαπιστώσω εάν οι πράξεις αυτές είναι νόμιμες ή παράνομες, γιατί εις γνώση μου δεν θέλω να παραβιάσω το Σύνταγμα.

Από τα μέχρι τώρα στοιχεία δεν φαίνεται κανένας από τους δέκα πολιτικούς να έχει εμπλοκή με μαύρο χρήμα από την Νοβάρτις. Ωστόσο σκάνδαλο στον χώρο του φαρμάκου υπήρξε! Μπορείτε να μας πείτε ποιος τελικά ποιος έχει ευθύνες και χάθηκαν 23 δις ευρώ για φάρμακα όπως καταγγέλλει η κυβέρνηση;

Κατ’ αρχάς, το ποσό των 23 δις που λέει και ξαναλέει ο κύριος Τσίπρας, δεν ξέρω από πού το βγάζει. Είναι μία αυθαίρετη ερμηνεία. Θα μπορούσε να πει 25, θα μπορούσε να πει 35, θα μπορούσε να πει 45, θα μπορούσε να πει 123. Ο καθένας λέει ό,τι θέλει. Άρα, δεν μπορώ να μπω σε αυτή τη συζήτηση. Ότι μέχρι το 2010 είχαμε μία προοδευτική εκτόξευση της φαρμακευτικής δαπάνης είναι γεγονός. Ότι από το 2010 είχαμε μία ραγδαία μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, είναι επίσης γεγονός.

Αποτελεί πάντως εξαιρετικά αξιοπερίεργο και πρωτοφανές φαινόμενο, να ερευνάται όλη η περίοδος της μείωσης και να μην ερευνώνται καθόλου τα αίτια που από τη δεκαετία του ’90 προοδευτικά οδήγησαν στην αύξηση.

Αυτό δείχνει και την πολιτική στόχευση. Είναι λοιπόν απολύτως προφανές ότι εδώ υπάρχει μία πολιτική στόχευση σε όλη αυτήν την έρευνα και όχι μία έρευνα ουσίας για να δούμε τι πήγε στραβά.

Κάνετε λόγο για πολιτική σκευωρία. Που στηρίζετε αυτή την άποψη σας και πως θα κινηθείτε απέναντι στους σκευωρούς;

Η πολιτική σκευωρία έγκειται στο ότι κάποιοι έπεισαν τρεις ανθρώπους στην αρχή, ο ένας ήδη αποκαλύφθηκε και ομολόγησε, να πάνε στις Εισαγγελικές αρχές και να πουν πάρα πολλά ψέματα,  μόνο για πολιτικούς αντιπάλους του ΣΥΡΙΖΑ.

Να φέρω ένα παράδειγμα για να το καταλάβετε. Κατηγορείται ότι τα έπαιρνε από τη Novartis ο κύριος Αβραμόπουλος, ο κύριος Λοβέρδος, στη συνέχεια ενεπλάκη ο κύριος Λυκουρέντζος, ο κύριος Σαλμάς, στη συνέχεια εγώ κλπ. Ποια Υπουργός είναι ενδιάμεσα σε όλη αυτήν την πορεία; Η κυρία Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. Δηλαδή, η εταιρεία Novartis ήταν μία εταιρεία που λάδωνε πριν από την κυρία Ξενογιαννακοπούλου και μετά από την κυρία Ξενογιαννακοπούλου. Κανένας όμως από τους δύο μάρτυρες δεν μας είπε τι γινόταν στην περίοδο Ξενογιαννακοπούλου. Αυτό και μόνο  δείχνει, ότι οι μάρτυρες είναι πολιτικά καθοδηγούμενοι. Η Υπουργός έμεινε έξω γιατί απλούστατα είχε προσχωρήσει στον ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτό το οποίο ρίχνει ακόμα βαρύτατες σκιές στην έρευνα, ήταν προφανώς οι δηλώσεις του κυρίου Παπαγγελόπουλου εκείνο το βράδυ, οι οποίες πράγματι έθεσαν τελείως σε διαφορετικό πολιτικό πλαίσιο την όλη ιστορία.

Τώρα, η αλλαγή της θέσεως της κυρίας Εισαγγελέως ως προς το θέμα του άρθρου 86 και της παθητικής δωροδοκίας, ενισχύει αυτήν την υποψία.

Γιατί πιστεύετε ότι δεν έχει κληθεί μέχρι σήμερα ο Φρουζής να δώσει εξηγήσεις στην Δικαιοσύνη και στην υπόθεση της εμπλοκής των πολιτικών με την Νοβάρτις;

Μου είναι τελείως άγνωστο. Κατ’ αρχάς, στον κύριο Φρουζή έχει ασκηθεί δίωξη και του έχει απαγορευτεί η έξοδος από τη χώρα. Σύμφωνα με τον ποινικό μας κώδικα θα έπρεπε πριν του ασκηθεί δίωξη, να έχει κληθεί για απολογία. Είναι εξαιρετικά αξιοπερίεργο ότι οι εισαγγελικές αρχές προτίμησαν να του ασκήσουν κατευθείαν δίωξη, χωρίς να έχει κληθεί για απολογία.

Μέχρι σήμερα γνωρίζω από τις δηλώσεις του δικηγόρου του, ότι ελέγχθηκαν οι λογαριασμοί του στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και δεν βρέθηκε καμία κίνηση ύποπτου μαύρου χρήματος και επίσης γνωρίζω ότι σε μία και μοναδική δίκη που έγινε στη Θεσσαλονίκη, και σε πρώτο και σε δεύτερο βαθμό, ο κύριος Φρουζής αθωώθηκε πανηγυρικά.

Σε κάθε περίπτωση είναι αναγκαίο οι εισαγγελικές αρχές να καλέσουν τον κύριο Φρουζή, γιατί είναι παράλογο να μιλάμε όλοι οι υπόλοιποι και όχι αυτός που φέρεται ως το κεντρικό πρόσωπο.

Άλλωστε, σύμφωνα με τις διαρροές της αληθινής ταυτότητας των προστατευομένων μαρτύρων, φαίνεται ότι ο ένας από τους δύο προστατευόμενους μάρτυρες, αποτελεί στενό παλαιό συνεργάτη του, με τον οποίο σήμερα έχει σφοδρή αντιδικία στα δικαστήρια, που εξηγεί σε ένα κάποιο βαθμό και τα κίνητρα του συγκεκριμένου μάρτυρα.

Εξέπληξε αρκετούς η στήριξη την οποία παρείχατε και εσείς προσωπικά αλλά και η Νέα Δημοκρατία στον Ανδρέα Λοβέρδο παρά το γεγονός ότι ανήκει σε άλλον πολιτικό χώρο. Για ποιο λόγο συνέβη αυτό;

Πρώτον και κυριότερον, εγώ ποτέ στην πολιτική μου διαδρομή δεν πρόκειται να δεχθώ να κατηγορείται για ποινικά και για εθνικά ζητήματα πολιτικός μου αντίπαλος για να αποκομίσω πολιτικό όφελος. Το θεωρώ παντελώς αισχρό.

Το ίδιο ακριβώς θα πίστευα αν δεχόταν άδικες κατηγορίες ο κύριος Παύλος Πολάκης ή ο κύριος Αλέξης Τσίπρας. Άλλο η πολιτική μας αντιπαράθεση και άλλο η σπίλωση υπολήψεων και συνειδήσεων. Είναι προφανές για μένα που ήμουν διάδοχος του Ανδρέα Λοβέρδου στο Υπουργείο Υγείας, ότι η θητεία του Ανδρέα Λοβέρδου συνδυάστηκε με κρίσιμες μεταρρυθμίσεις, όπως η ηλεκτρονική συνταγογράφηση, που μείωσαν δραστικά τη φαρμακευτική δαπάνη και έβλαψαν τις φαρμακοβιομηχανίες, όπως η Novartis.

Εκτιμάτε ότι οι εισαγγελικοί λειτουργοί που χειρίζονται την υπόθεση δέχονται πιέσεις η και παρεμβάσεις προκειμένου να εξυπηρετηθούν πολιτικές σκοπιμότητες; Σας το λέω γιατί υπήρξε παραίτηση της πρώην εισαγγελέως Διαφθοράς κυρίας Ράικου καταγγέλλοντας παρεμβάσεις στο έργο της!

Δυστυχώς στην Ελλάδα όλοι γνωριζόμαστε. Στην περίπτωση της υπόθεσης της Novartis αλλά και των άλλων υποθέσεων ΚΕΕΛΠΝΟ, κλπ, έχουμε δηλώσεις από τον Πρωθυπουργό, τους Υπουργούς Υγείας, τους Υπουργούς Δικαιοσύνης, τον κυβερνητικό εκπρόσωπο… Παραδείγματος χάριν, ως προς το αν εγώ θα κληθώ για εξηγήσεις από την εισαγγελία, αυτό έχει προαναγγελθεί από τον κύριο Τζανακόπουλο πέντε μέρες πριν.

Δεν είναι εντυπωσιακό ο κύριος Τζανακόπουλος να προαναγγέλλει τις επόμενες κινήσεις της εισαγγελέως Διαφθοράς; Πού το γνωρίζει;

Δεν θυμόμαστε όλοι τον κύριο Πολάκη, ο οποίος δήλωνε στην τηλεόραση ότι γνωρίζει τα στοιχεία των προστατευμένων μαρτύρων της Novartis;

Δεν θυμόμαστε όλοι ότι ο φάκελος Novartis ήρθε στη Βουλή μετά από επίσκεψη του κυρίου Τζανακόπουλου στον Άρειο Πάγο και μία μέρα μετά το μεγαλειώδες συλλαλητήριο για το Σκοπιανό στην Αθήνα;

Δεν μας κάνει εντύπωση ότι μετά από τόσο διάστημα η κυρία εισαγγελέας Διαφθοράς έκρινε σκόπιμο να στείλει το φάκελο Λοβέρδου στη Βουλή, εν μέσω της προεκλογικής περιόδου των ευρωεκλογών;

Όλα αυτά δημιουργούν σοβαρές υπόνοιες πιέσεων στις εισαγγελικές αρχές.

Προσέξτε, εγώ θέλω να είμαι σε αυτό καθαρός. Δεν είμαι στο σημείο να κατηγορήσω τις εισαγγελικές αρχές ότι ενδίδουν σε αυτές τις πιέσεις. Αυτό είναι κάτι που θα φανεί στην πορεία και θα κριθεί. Το βέβαιον, όμως, είναι ότι υπάρχουν αυτές οι πιέσεις γιατί είναι ούτως ή άλλως δημόσιες.

Θέλω να δηλώσω ότι εν γένει εμπιστεύομαι την ελληνική δικαιοσύνη. Ακόμα και αν ένας δικαστικός εισαγγελικός λειτουργός δεν κάνει καλά τη δουλειά του, το σύνολο των δικαστών και των εισαγγελέων υπηρετούν ευόρκως τα καθήκοντά τους, κατά συνέπεια έχω πλήρη εμπιστοσύνη σε αυτούς.

Ποια είναι η άποψη σας για τον ρόλο του κυρίου Παπαγγελόπουλου και της κυρίας Παπασπύρου στην υπόθεση; Ιδίως για τον πρώτο από την στιγμή που υπήρξε στενός συνεργάτης του Κώστα Καραμανλή…

Το τι ήταν ο κύριος Παπαγγελόπουλος πριν από δέκα χρόνια νομίζω είναι παντελώς αδιάφορο. Οι άνθρωποι στην πορεία της ζωής τους μπορεί να έχουν διάφορους ρόλους, διάφορες φιλίες και διάφορες συνεργασίες.

Ο κύριος Παπαγγελόπουλος υπήρξε συνεργάτης του κυρίου Κώστα Καραμανλή στην Κυβέρνησή του και ως διοικητής της ΕΥΠ αλλά στην πορεία του χρόνου απομακρύνθηκε προς τον Αλέξη Τσίπρα.

Τώρα, ως προς την ουσία της θέσεως του κυρίου Παπαγγελόπουλου τον κυνηγάει η δήλωση που έκανε εκείνο το βράδυ. Όχι τόσο η δήλωσή του ότι πρόκειται για το μεγαλύτερο σκάνδαλο από καταβολής ελληνικού κράτους, όσο η δημόσια και με σθένος άποψή του ότι το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας, παρά την πάγια νομολογία του Αρείου Πάγου, δεν εμπίπτει στο άρθρο 86.

Είναι σαν να έδωσε ο κύριος Παπαγγελόπουλος μία εντολή, σαν να αποκάλυπτε ένα σχέδιο. Ποιο δηλαδή; Ότι αν δεν βρούμε λεφτά θα τους κυνηγήσουμε για ένα αδίκημα που έως εκείνη τη στιγμή όλα τα δικαστήρια το έκριναν παραγεγραμμένο και άρα δεν έδινε κανένας μεγάλη σημασία.

Κατά συνέπεια αυτή η δήλωση εκείνης της βραδιάς οπωσδήποτε βάζει στο κάδρο τον κύριο Παπαγγελόπουλο. Του εύχομαι στο μέλλον, όταν θα γίνει έρευνα για τη σκευωρία Novartis -γιατί τέτοια έρευνα θα γίνει- κανένας από τους προστατευόμενους μάρτυρες να μην αναφέρει το όνομά του. Ειλικρινά του το εύχομαι.

 Έχετε εκφράσει μια νομική άποψη περί παραγραφής της παθητικής δωροδοκίας όπως ακριβώς συνέβη στην υπόθεση Άκη Τσοχατζόπουλου. Πολλοί λένε ότι «κρύβεστε» πίσω από αυτή γιατί φοβάστε να λάμψει η αλήθεια! Τι απαντάτε;

Εξήγησα από την πρώτη στιγμή όταν ορκίζεσαι πίστη στο Σύνταγμα και στους νόμους του κράτους, αυτό δεν σημαίνει ότι ορκίζεσαι πίστη στα άρθρα εκείνα του Συντάγματος με τα οποία συμφωνείς ή σε εκείνους τους νόμους με τους οποίους συμφωνείς. Δεν υπάρχει a la carte υπακοή στο Σύνταγμα. Καλώς ή κακώς αυτή είναι η πάγια νομολογία του Αρείου Πάγου και όχι μόνο στην υπόθεση του κυρίου Άκη Τσοχατζόπουλου, όπως λέτε. Το 2017, η κυρία Ελένη Τουλουπάκη, στο διαβιβαστικό της προς τη Βουλή για τον κύριο Γιάννο Παπαντωνίου, εξέφραζε την ίδια ακριβώς άποψη, ότι το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας εμπίπτει στο άρθρο 86 στο νόμο περί ευθύνης υπουργών.

Ένα χρόνο πριν η κυρία Τουλουπάκη εξέφρασε την ίδια ακριβώς άποψη στέλνοντας στη Βουλή το διαβιβαστικό για το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας δηλώνοντας ότι εμπίπτει στο νόμο περί ευθύνης υπουργών.

Άρα δεν είναι μία δική μου άποψη, είναι η πάγια άποψη ερμηνείας του άρθρου 86. Σε αυτή την άποψη υπήρξε μία μειοψηφία, όχι δικαστική, από ορισμένους νομικούς, όπως του κυρίου Παπαγγελόπουλου και άλλων. Ασφαλώς οι απόψεις κάποιων νομικών δεν μπορούν να ακυρώνουν τις αποφάσεις των ανωτάτων δικαστηρίων και αυτό ακριβώς είπα. Αντιθέτως, επειδή ακριβώς δεν θέλω να κρυφτώ πίσω από την παραγραφή, δηλώνω ότι στα πλαίσια του Συντάγματος και του άρθρου 86 παραιτούμαι του δικαιώματος αυτής και ζητώ – αν η πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ πιστεύει ότι έχει επαρκείς ενδείξεις για να με στείλει στο ειδικό δικαστήριο- να με στείλει στο ειδικό δικαστήριο και εγώ θα πάω να δικαστώ. Δεν μπορώ να σας το πω πιο καθαρά.

Τώρα, αν υπάρξει αντίθετη άποψη από τα ανώτατα δικαστήρια, με μεγάλη χαρά θα πάω οπουδήποτε με καλέσουν για οποιοδήποτε αδίκημα. Αλλά δεν μπορώ να το κάνω παραβιάζοντας εις γνώση μου το Σύνταγμα, αυτό θα ήταν πάρα πολύ βαρύ για τη συνείδησή μου και θα με καθιστούσε επίορκο.

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ