Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2024

Αφγανιστάν: Ο ΟΗΕ καλεί όλο το αφγανικής καταγωγής προσωπικό του να μείνει στο σπίτι για λόγους ασφαλείας

O OHE κάλεσε σήμερα το αφγανικής καταγωγής προσωπικό του να μην παρουσιαστεί στην εργασία του στο Αφγανιστάν για 48 ώρες, επικαλούμενος λόγους ασφαλείας, ενώ ζήτησε ενημέρωση από τους Ταλιμπάν σχετικά με την απαγόρευση στις Αφγανές να εργαστούν για τον διεθνή οργανισμό, σύμφωνα με πηγές του ΟΗΕ.

“Το εθνικό προσωπικό του ΟΗΕ (άνδρες και γυναίκες) δεν θα έρθει στα γραφεία του Οργανισμού για 48 ώρες λόγω της επιβολής απαγόρευσης στις Αφγανές εργαζόμενες στον ΟΗΕ ενόψει της σημερινής εφαρμογής του μέτρου στην Τζαλαλαμπάντ”, δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος του ΟΗΕ, αναφερόμενος στην πρωτεύουσα της Νανγκαρχάρ.

Νωρίτερα σήμερα ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι οι Αφγανές εργαζόμενες στα Ηνωμένα Έθνη εμποδίστηκαν να παρουσιαστούν στην εργασία τους στην επαρχία Νανγκαρχάρ του ανατολικού Αφγανιστάν, και υπενθύμισε στις αρχές των Ταλιμπάν ότι δεν μπορεί να λειτουργεί χωρίς τις γυναίκες.

“Τα Ηνωμένα Έθνη στο Αφγανιστάν εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους” για τις Αφγανές που αποτελούν προσωπικό των Ηνωμένων Εθνών το οποίο εμποδίστηκε να παρουσιαστεί στην εργασία στην επαρχία Νανγκαρχάρ”, έγραψε στο Twitter η Αποστολή Βοήθειας του ΟΗΕ στο Αφγανιστάν (UNAMA).

“Υπενθυμίζουμε στις ντε φάκτο αρχές ότι οι οντότητες των Ηνωμένων Εθνών δεν μπορούν να λειτουργούν και να παρέχουν ζωτικής σημασίας βοήθεια χωρίς γυναικείο προσωπικό”, προσθέτει.

Σε επικοινωνία με το Γαλλικό Πρακτορείο, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ δήλωσε ότι ενημερώνεται για το τι ακριβώς συνέβη.

Το Αφγανιστάν μαστίζεται από μια από τις χειρότερες ανθρωπιστικές κρίσεις στον κόσμο: περισσότερο από το ήμισυ των 38 εκατομμυρίων κατοίκων του αντιμετωπίζει οξεία επισιτιστική ανασφάλεια και τρία εκατομμύρια παιδιά απειλούνται με υποσιτισμό.

Στην αφγανική κοινωνία, που είναι βαθιά συντηρητική και πατριαρχική, δεν επιτρέπεται σε μια γυναίκα να μιλά σε έναν άνδρα που δεν είναι στενός συγγενής της. Μια γυναίκα μπορεί λοιπόν να έρθει σε επαφή μόνο με μια ομόφυλη δικαιούχο της ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ.

Στις 24 Δεκεμβρίου 2022, το αφγανικό υπουργείο Οικονομίας είχε ανακοινώσει ότι οι 1.260 μη κυβερνητικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στη χώρα είχαν πλέον την απαγόρευση να συνεργάζονται με Αφγανές, λόγω “σοβαρών καταγγελιών” για μη συμμόρφωση με τη χρήση του χιτζάμπ, το οποίο πρέπει να φορούν και να καλύπτει πλήρως το σώμα και το πρόσωπο. Ο ΟΗΕ ωστόσο δεν συμπεριλαμβανόταν.

Σε ομιλία που εκφώνησε ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στις 8 Μαρτίου, την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, η επικεφαλής της UNAMA Ρόζα Οτουνμπάγιεβα είχε ωστόσο εκφράσει τις ανησυχίες της. “Φοβόμαστε επίσης ότι το εθνικό γυναικείο προσωπικό που εργάζεται για τον ΟΗΕ θα απαγορευτεί επίσης”, είχε δηλώσει.

Την επομένη της απαγόρευσης, αρκετές ΜΚΟ ανακοίνωσαν ότι αναστέλλουν τις δραστηριότητές τους, πριν ξαναρχίσουν στα μέσα Ιανουαρίου τις εργασίες τους με την υποστήριξη του γυναικείου προσωπικού τους σε μερικούς τομείς που επωφελούνταν από απαλλαγές, όπως η υγεία και η διατροφή.

Μετά την επιστροφή τους στην εξουσία τον Αύγουστο του 2021, οι Ταλιμπάν επανήλθαν στην αυστηρή ερμηνεία του Ισλάμ που είχε σημαδέψει την πρώτη περίοδο της εξουσίας τους (1996-2001) και πολλαπλασίασαν τα περιοριστικά μέτρα σε βάρος των γυναικών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αφγανιστάν: Οι δυνάμεις των Ταλιμπάν σκότωσαν στέλεχος του Ισλαμικού Κράτους

ΗΠΑ: Νέες κυρώσεις στους Ταλιμπάν -Λόγω «της καταπίεσης των γυναικών» στο Αφγανιστάν

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ