Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

Αφγανιστάν: Ο στρατός φεύγει τα “προβλήματα” έρχονται

Αμερικανοί κοινοβουλευτικοί ανέκριναν χθες τον απεσταλμένο των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν για τον τρόπο με τον οποίο θα προστατεύονται οι γυναίκες στη χώρα, αν οι ισλαμιστές Ταλιμπάν αναλάβουν τον έλεγχο μετά την απομάκρυνση των αμερικανικών στρατευμάτων, ενώ απείλησαν να παρακρατήσουν πόρους αν υπάρξει πισωγύρισμα στα δικαιώματά τους.

“Δεν πιστεύω ότι υπό οποιεσδήποτε συνθήκες η Γερουσία των ΗΠΑ θα στηρίξει την παροχή βοήθειας στο Αφγανιστάν, κυρίως μέσω του προγράμματος της Παγκόσμιας Τράπεζας (…), αν οι Ταλιμπάν αναλάβουν κυβερνητικό ρόλο ο οποίος θα βάλει τέρμα στις προόδους που έχουν σημειωθεί στην κοινωνία των πολιτών και θα υπονομεύσει τα δικαιώματα των γυναικών”, δήλωσε ο επικεφαλής της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας Μπομπ Μενέντες.

Ο Ζαλμάι Χαλιλζάντ, ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για τη Συμφιλίωση στο Αφγανιστάν, κατέθεσε στην πρώτη δημόσια ακρόαση της επιτροπής μετά την ανακοίνωση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν ότι σκοπεύει να απομακρύνει τα αμερικανικά στρατεύματα από την εμπόλεμη χώρα ως την 11η Σεπτεμβρίου, έπειτα από δύο δεκαετίες πολέμου.

Όταν ο Μπάιντεν έκανε την ανακοίνωση αυτή στις 14 Απριλίου εξήγησε ότι η Ουάσιγκτον θα εξακολουθήσει να προσφέρει βοήθεια στις δυνάμεις ασφαλείας του Αφγανιστάν και σε διάφορα προγράμματα, περιλαμβανομένων αυτών που αφορούν τη στήριξη των γυναικών και των κοριτσιών.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν επεσήμανε ότι η κυβέρνηση συνεργάζεται με το Κογκρέσο για να προσφέρει σχεδόν 300 εκατ. δολάρια βοήθεια στο Αφγανιστάν.

Μέλη του Κογκρέσου, πολλά από τα οποία αντιμετωπίζουν με επιφύλαξη τα σχέδια απομάκρυνσης των 2.500 Αμερικανών στρατιωτών που παραμένουν στο Αφγανιστάν, ανησυχούν ότι η αποχώρησή τους θα επιτρέψει στους Ταλιμπάν να ανακτήσουν τον έλεγχο της χώρας.

Κοινοβουλευτικοί και από τα δύο κόμματα εξέφρασαν την ανησυχία τους για τα ανθρώπινα δικαιώματα, για το ενδεχόμενο να ξεσπάσει εμφύλιος και για το αν το Αφγανιστάν θα γίνει ξανά καταφύγιο για τους εξτρεμιστές.

“Ανησυχώ ότι η απόφαση της κυβέρνησης ενδέχεται να έχει ως αποτέλεσμα μια επιχείρηση των Ταλιμπάν που θα ανατρέψει την κυβέρνηση”, σχολίασε ο γερουσιαστής Τζιμ Ρις, επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στην επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ζήτησε χθες Τρίτη από τους εργαζόμενους του στην αμερικανική πρεσβεία στην Καμπούλ αν είναι εφικτό να κάνουν τη δουλειά τους από αλλού, επικαλούμενο την αύξηση της βίας στην αφγανική πρωτεύουσα.

“Λογοδοσία”

Η διεθνής κοινότητα έχει δώσει δισεκατομμύρια στο Αφγανιστάν μετά την ανατροπή του καθεστώτος των Ταλιμπάν το 2001. Η πρόοδος για τις γυναίκες και τα κορίτσια σε ό,τι αφορά την πρόσβασή τους στην εκπαίδευση και την εκπροσώπησή τους στη δημόσια ζωή θεωρούνται μεγάλες επιτυχίες.

Ωστόσο στη διάρκεια των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων που διεξάγονται οι γυναίκες υποεκπροσωπούνται, παρά τις δεσμεύσεις ότι θα έχουν μια θέση στο τραπέζι των συνομιλιών.

Η γερουσιαστής των Δημοκρατικών Τζιν Σαχίν, η μοναδική γυναίκα στην επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων, σχολίασε ότι ο Χαλιλζάντ, ο οποίος ήταν ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για το Αφγανιστάν και υπό την προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ, δεν έχει αναγάγει τη συμμετοχή των γυναικών σε προτεραιότητα.

Η Σαχίν τόνισε ότι υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα για τα σχέδια για το Αφγανιστάν μετά την 11η Σεπτεμβρίου για να γνωρίζει κανείς αν θα προστατευθούν τα δικαιώματα των γυναικών. Σημείωσε εξάλλου ότι οι γυναίκες στο Αφγανιστάν παραμένουν στόχοι βίαιων ενεργειών, κάτι που πρέπει να σταματήσει.

Η Σαχίν αναφέρθηκε σε επτά γυναίκες που φονεύθηκαν από τους Ταλιμπάν επειδή υπερασπίζονταν τα ανθρώπινα δικαιωμάτων. “Δεν θα στηρίξω καμία προσπάθεια που θα τους επιτρέψει να συνεχίσουν να διαπράττουν αυτές τις φρικτές ενέργειες χωρίς να λογοδοτούν”, υπογράμμισε.

Ο Χαλιλζάντ τόνισε από την πλευρά του ότι η Ουάσινγκτον ασκεί πιέσεις ώστε στις μελλοντικές ειρηνευτικές συνομιλίες να περιληφθούν τα δικαιώματα των γυναικών και των μειονοτήτων. Προειδοποίησε εξάλλου ότι η Ουάσινγκτον και οι εταίροι της θα τιμωρήσουν οποιοδήποτε πισωγύρισμα στο Αφγανιστάν με κυρώσεις και απομόνωση.

Αντίστοιχη ήταν η αντίδραση και του Μπλίνκεν σε συνέντευξή του στο CNN: “Μπορώ να πω απολύτως ξεκάθαρα και κατηγορηματικά ότι ένα Αφγανιστάν που δεν σέβεται τα δικαιώματά τους, που δεν διατηρεί τις προόδους που σημειώσαμε, θα είναι παρίας”.

Υπό το καθεστώς των Ταλιμπάν, από το 1996 ως το 2001, οι γυναίκες δεν επιτρεπόταν να σπουδάζουν και να εργάζονται, ήταν αναγκασμένες να καλύπτουν εντελώς το σώμα τους και δεν μπορούσαν να βγαίνουν από το σπίτι τους χωρίς τη συνοδεία ενός άνδρα συγγενή τους. Τα “ηθικά” εγκλήματα τιμωρούνταν με μαστίγωση ή λιθοβολισμό.

Διαβάστε επίσης

Οι ΗΠΑ διεταξαν τους υπαλλήλους της πρεσβείας τους στην Καμπούλ να φύγουν

Συνωμοσία ενάντια στην κυβέρνηση βλέπει ο Ιρανός πρόεδρος για την διαρροή της συνομιλίας του Ιρανού ΥΠΕΞ

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ