Tρεις μεγάλες μη κυβερνητικές οργανώσεις σταμάτησαν τις εργασίες τους στο Αφγανιστάν αφού οι Ταλιμπάν απαγόρευσαν στις γυναίκες να εργάζονται σ’ αυτές.
Σε κοινή δήλωση, η Care International, το Νορβηγικό Συμβούλιο Προσφύγων (NRC) και η Save the Children ανέφεραν ότι «δεν θα μπορούσαμε να συνεχίσουν τη δουλειά μας στο Αφγανιστάν χωρίς το γυναικείο προσωπικό μας».
Οι ομάδες αρωγής «απαιτούν» οι γυναίκες να συνεχίσουν να εργάζονται για αυτούς. Οι κυβερνώντες ωστόσο, Ταλιμπάν του Αφγανιστάν καταπιέζουν σταθερά τα δικαιώματα των γυναικών.
Το τελευταίο διάταγμα για τις ΜΚΟ ήρθε λίγες μέρες αφότου οι Ταλιμπάν απαγόρευσαν στις γυναίκες να φοιτούν στο πανεπιστήμιο.
Ο Abdel Rahman Habib, εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομίας των Ταλιμπάν, ισχυρίστηκε ότι οι γυναίκες, που εργάζονται στις ξένες οργανώσεις παροχής βοήθειας είχαν παραβιάσει τους κώδικες ένδυσης μη φορώντας χιτζάμπ.
Οι Ταλιμπάν απείλησαν να ακυρώσουν την άδεια οποιασδήποτε οργάνωσης δεν συμμορφωθεί αμέσως με την απαγόρευση.
Ωστόσο, οι Care, NRC και Save the Children δήλωσαν ότι οι οργανώσεις τους «δεν θα είχαν φτάσει σε εκατομμύρια Αφγανούς που έχουν ανάγκη από τον Αύγουστο του 2021» αν δεν ήταν το γυναικείο προσωπικό τους.
«Ενώ κατανοούμε με σαφήνεια αυτήν την ανακοίνωση, αναστέλλουμε τα προγράμματά μας, απαιτώντας από άνδρες και γυναίκες να συνεχίσουν εξίσου τη σωτήρια βοήθειά στο Αφγανιστάν», πρόσθεσε η ανακοίνωσή τους.
Ο Ramiz Alakbarov, ο κορυφαίος συντονιστής ανθρωπιστικής βοήθειας στον ΟΗΕ, δήλωσε ότι τα Ηνωμένα Έθνη προσπαθούν να ανατρέψουν την απαγόρευση και ότι είναι μια «κόκκινη γραμμή για ολόκληρη την ανθρωπιστική κοινότητα».
Τα Ηνωμένα Έθνη θα μπορούσαν να σταματήσουν την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στο Αφγανιστάν εάν οι αρχές των Ταλιμπάν δεν ανακαλέσουν το διάταγμά τους για την απαγόρευση των εργαζομένων γυναικών στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας, δήλωσε ο αξιωματούχος στο BBC.
Όμως ο Alakbarov είπε ότι δεν είναι ακόμη σαφές τι εννοούν οι Ταλιμπάν με το διάταγμά τους.
Πρόσθεσε ότι ο υπουργός Υγείας των Ταλιμπάν είχε πει στον ΟΗΕ ότι ο οργανισμός θα πρέπει να συνεχίσει το έργο του που σχετίζεται με την υγεία και ότι οι γυναίκες θα μπορούσαν «να δηλωθούν στην εργασία τους και να αποπληρώσουν τις υπηρεσίες τους».
Ο Γιαν Έγκελαντ του NRC σημείωσε ότι σχεδόν 500 από τους 1400 εργαζόμενους της ομάδας ήταν γυναίκες και ότι το γυναικείο προσωπικό λειτουργούσε «σύμφωνα με όλες τις παραδοσιακές αξίες, τον κώδικα ενδυμασίας και τον διαχωρισμό στα γραφεία».
Είπε ότι ελπίζει ότι η απόφαση θα «ανατραπεί τις επόμενες ημέρες» και προειδοποίησε ότι εκατομμύρια θα υποφέρουν εάν παρεμποδιστεί το έργο των ΜΚΟ.
Οι ΜΚΟ εξέφρασαν επίσης ανησυχία για τις επιπτώσεις που θα είχε η απαγόρευση στις θέσεις εργασίας «εν μέσω μιας τεράστιας οικονομικής κρίσης».
Η απαγόρευση προκάλεσε διεθνή κατακραυγή, με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν να προειδοποιεί ότι θα «διατάραζε τη ζωτική και σωτήρια βοήθεια σε εκατομμύρια».
Από τότε που ανέκτησαν τον έλεγχο της χώρας πέρυσι, οι Ταλιμπάν περιορίζουν σταθερά τα δικαιώματα των γυναικών – παρά την υπόσχεση ότι η διακυβέρνησή τους θα ήταν πιο ήπια από το καθεστώς που λειτουργούσε στη δεκαετία του 1990.
Εκτός από τις απαγορεύσεις σε εργαζομένους σε ΜΚΟ και φοιτήτριες, τα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για κορίτσια παραμένουν κλειστά στις περισσότερες επαρχίες.
Δεν επιτρέπεται επίσης σε γυναίκες η είσοδος σε πάρκα και γυμναστήρια, μεταξύ άλλων δημόσιων χώρων.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οι Ταλιμπάν απαγορεύουν την πανεπιστημιακή εκπαίδευση στις γυναίκες του Αφγανιστάν
Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν επιβάλουν «ολική επαναφορά» στη Σαρία – Οι σκληρές ποινές