Κατά της χρήσης παράνομων μέσων για τη σύλληψη από τις ΗΠΑ, του πρώην συνεργάτη των μυστικών τους υπηρεσιών, Εντουαρντ Σνόουντεν, τάχθηκε ο ομοσπονδιακός πρόεδρος της Αυστρίας Χάιντς Φίσερ σε σημερινή συνέντευξή του στη δημόσια Αυστριακή Τηλεόραση, ασκώντας ταυτόχρονα δριμεία κριτική στις χώρες που εξανάγκασαν προ δεκαημέρου σε αναγκαστική ενδιάμεση προσγείωση στη Βιέννη – εξαιτίας υποψιών ότι μετέφερε τον Σνόυντεν – το αεροσκάφος του προέδρου της Βολιβίας, Εβο Μοράλες, ο οποίος ευχαρίστησε σήμερα δημόσια τον κ. Φίσερ επειδή του «έσωσε τη ζωή». Μπορεί οι ΗΠΑ να έχουν το δικαίωμα να ζητούν από άλλες χώρες την έκδοση του Εντουαρντ Σνόουντεν – του ανθρώπου που αποκάλυψε το τεράστιο σκάνδαλο για τις ανά τον κόσμο αμερικανικές παρακολουθήσεις – ο ίδιος όμως είναι εναντίον της χρήσης παράνομων μέσων για τη σύλληψη του πρώην συνεργάτη της αμερικανικής NSA, τόνισε ο ομοσπονδιακός πρόεδρος της Αυστρίας Χάιντς Φίσερ, στη συνέντευξή του.
Απαράδεκτο χαρακτήρισε ο αυστριακός πρόεδρος το γεγονός πως τέσσερις ευρωπαικές χώρες του ΝΑΤΟ είχαν κλείσει τον εναέριο χώρο τους για το αεροσκάφος του βολιβιανού προέδρου, μόνον εξαιτίας μιας φήμης ότι σε αυτό επέβαινε ο Σνόουντεν, κάτι που δεν υπήρξε θέμα για την Αυστρία, καθώς η ίδια επέτρεψε την προσγείωση του αεροσκάφους.
Όπως είπε, σε αυτή την αμερικάνικη υπόθεση κατασκοπείας, καθήκον της Αυστρίας είναι η προσήλωσή της στο κράτος δικαίου και αν ο Σνόουντεν έχει παραβεί νόμους τότε οι ΗΠΑ έχουν δικαίωμα να κινήσουν διαδικασία και να ζητήσουν από άλλες χώρες την έκδοσή του, ενώ αν ο ίδιος ζητήσει άσυλο, αυτό θα πρέπει να εξεταστεί από την εκάστοτε χώρα, κάτι που ισχύει και για την Αυστρία.
«Δεν αναδεικνύω τον Σνόουντεν σε ήρωα, αλλά είμαι εναντίον του να χρησιμοποιούνται παράνομα μέσα για τη σύλληψή του, που δεν συνάδουν με τις αρχές του δικαίου», τόνισε ο ομοσπονδιακός πρόεδρος της Αυστρίας και διακεκριμένος πρώην καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου.