Τρίτη 24 Δεκεμβρίου 2024

Αυτά είναι τα νησιά στα οποία καταργείται ο μειωμένος ΦΠΑ

Τα νησιά στα οποία από την 1η Οκτωβρίου καταργείται ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ, αποφασίστηκαν σε σύσκεψη του υπουργείου Οικονομικών που έγινε νωρίτερα σήμερα.

Όπως προέκυψε, τα νησιά στα οποία καταργείται ο μειωμένος ΦΠΑ – από τα πλέον τουριστικά νησιά του Αιγαίου -, και θα πραγματοποιηθεί η αύξηση των συντελεστών στο 6%, 13% και 23% – που ισχύουν στην υπόλοιπη χώρα –, είναι:

1. ΡΟΔΟΣ
2. ΣΚΙΑΘΟΣ
3. ΜΥΚΟΝΟΣ
4. ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
5. ΝΑΞΟΣ
6. ΠΑΡΟΣ

Με την ίδια ανακοίνωση το υπουργείο Οικονομικών υπόσχεται πως το μέτρο θα επανεξεταστεί του χρόνου και μπορεί να αλλάξει, εφόσον ως τότε προκύψουν έξτρα έσοδα από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών αναφέρει τα εξής:

Σε εφαρμογή των διατάξεων της Συμφωνίας, θα εκδοθεί κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Οικονομικών, για την κατάργηση της μείωσης των συντελεστών κατά 30% στον Φ.Π.Α.

Με την απόφαση αυτή από 1.10.2015 στα νησιά Ρόδος, Σαντορίνη, Μύκονος, Νάξος, Πάρος και Σκιάθος θα ισχύσουν οι συντελεστές 6%, 13% και 23% που ισχύουν στην υπόλοιπη χώρα. Είναι σαφές ότι η εξέλιξη αυτή είναι για την κυβέρνηση πολιτική αναγκαιότητα (και όχι επιλογή) που προκύπτει από τη συμφωνία με τους θεσμούς και βασικό στάδιο για να προχωρήσει η αξιολόγηση και τα επόμενα βήματα.

Τα προβλήματα των νησιών μας είναι γνωστά και αποτελούν βασική προτεραιότητα της κυβερνητικής πολιτικής σε πολλούς τομείς. Ειδικά για τα θέματα φορολογίας, επισημαίνουμε:

1. Όπως αναλυτικά έχει συμφωνηθεί (από τον Ιούλιο 2015, στις προαπαιτούμενες δράσεις) οι αυξήσεις των συντελεστών ΦΠΑ θα αναθεωρηθούν το 2016, με την προϋπόθεση ότι τα έσοδα από την φοροδιαφυγή, θα είναι μεγαλύτερα από τα προϋπολογισθέντα. Στην κατεύθυνση αυτή επικεντρώνει όλο το οικονομικό επιτελείο τις προσπάθειές του.

2. Συμφωνήθηκε επίσης ότι θα θεσπιστούν κατάλληλα και στοχευμένα μέτρα, για την αποζημίωση των κατοίκων εκείνων που έχουν περισσότερη ανάγκη. Στις αλλαγές που θα γίνουν το επόμενο διάστημα στην φορολογία εισοδήματος, θα υπάρξουν τέτοια μέτρα.

3. Οι φορολογικοί έλεγχοι στην τουριστική περίοδο, δημιουργούν ένα νέο φορολογικό τοπίο, τα έσοδα του οποίου θα επιτρέψουν πρωτοβουλίες και δράσεις που θα ανακουφίσουν πολίτες και επιχειρήσεις.

4. Η επιλογή των προαναφερόμενων νησιών, έγινε με μετρήσιμα, ενιαία και διαφανή κριτήρια, όπως θα γίνει και για τις άλλες δύο ομάδες νησιών (από 1.6.2016 και 1.1.2017). Τα απομακρυσμένα νησιά θα μπουν στην τελευταία ομάδα. Εξαίρεση αποτέλεσε η Ρόδος με βάση κριτήρια όπως ο πληθυσμός (115.490) και οι αφίξεις τουριστών το 2014 που ξεπέρασαν τα 2 εκατ.



ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ