Κυριακή 5 Ιανουαρίου 2025

Αυτά που λέει ο Παπαγγελόπουλος τώρα, τα αποκάλυπτε το ereportaz τον Ιούνιο του 2014

Δικαστικό πραξικόπημα καταγγέλλει στη Βουλή ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, ο οποίος προειδοποιεί ότι θα πει και τα ονόματα των πραξικοπηματιών – Τι έγραφε το ereportaz για τα θαλασσοδάνεια των κομμάτων από τον Ιούνιο του 2014(!)

Την άμεση κατάργηση της διάταξης που ψηφίστηκε τον Απρίλιο του 2013 από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με την οποία τραπεζικές διοικήσεις δεν θα υποστούν έλεγχο και κυρώσεις για δάνεια που έχουν χορηγήσει, προανήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος.

Κατά τη συζήτηση σχετικά με την τροπολογία Τσουμάνη, Σταμενίτη, Χριστογιάννη που έδωσε ασυλία στους τραπεζίτες για την χορήγηση κομματικών δανείων, ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης ξεκαθάρισε ότι «η σημερινή κυβέρνηση ούτε τροπολογίες σαν αυτή που συζητήθηκε σήμερα ούτε δικαστικά πραξικοπήματα θα ανεχθεί».

Και αμέσως μετά συνομιλώντας με δημοσιογράφους έστειλε το μήνυμα ότι «την επόμενη φορά που θα έρθει στη Βουλή, θα κατονομάσει και τους πραξικοπηματίες».

Τι έγραφε τον Απρίλιο του 2014 το ereportaz αναφορικά με τα θαλασσοδάνεια των κομμάτων

Η ιστορία των θαλασσοδανείων των κομμάτων δεν είναι μια ακόμη ιστορία. Είναι Η ΙΣΤΟΡΙΑ, η οποία είχε όμως άδοξο τέλος. Πενήντα υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη μεταξύ των οποίων και ο νυν επικεφαλής της Εθνικής Τράπεζας, 10 πολιτικά πρόσωπα, ταμίες και διευθυντές του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας, ένας εν ενεργεία υπουργός και τρεις πρώην βουλευτές, είναι εκείνοι που ευθύνονται για το μεγάλο πάρτι των κομματικών θαλασσοδανείων ύψους 272,5 εκατομμυρίων ευρώ την περίοδο 2000-2011.

Ωστόσο κανείς από αυτούς δεν θα κάτσει στο εδώλιο του κατηγορουμένου ή έστω δεν θα βιώσει τη βάσανο της ανάκρισης για κακουργήματα όπως της απιστίας ή της ηθικής αυτουργίας σε αυτή, καθώς το πόρισμα του εισαγγελέα, Γεώργιου Καλούδη, πρώην επίκουρου Οικονομικού Εισαγγελέα, έχει σήμερα μουσειακή αξία.

Το πρωινό της 15ης Μαρτίου 2013 ο εισαγγελικός λειτουργός ο οποίος –μεταξύ άλλων- έχει ζητήσει τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Γιώργου Προβόπουλου, για την υπόθεση μεταβίβασης της Proton Bank στον υπόδικο επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, ολοκλήρωνε μια πολύμηνη προκαταρκτική έρευνα. Ίσως να ήταν πιο δύσκολη προκαταρκτική της καριέρας του. Ήταν σίγουρα η πλέον σημαντική.

Στις 44 σελίδες της πορισματικής αναφοράς περιέγραφε με τον πλέον λεπτομερή τρόπο το σκάνδαλο των κομματικών θαλασσοδανείων. Πρόκειται για τα 198,7 εκατομμύρια ευρώ που δόθηκαν από την κρατική Αγροτική Τράπεζα σε Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ με εγγύηση την εκχώρηση των κρατικών χρηματοδοτήσεων μέχρι και το 2018(!), τα δάνεια που δόθηκαν από την Εθνική και κατέληξαν να είναι «κόκκινα», αλλά και η χρηματοδότηση των κομματικών σχηματισμών από τα υπόλοιπα πιστωτικά ιδρύματα.

Λίγη ώρα αργότερα το πολυσέλιδο δικαστικό έγγραφο παραδιδόταν στον Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος, κ. Γρηγόρη Πεπόνη. Το μόνο που απέμενε ήταν η έγκριση του έμπειρου εισαγγελικού λειτουργού…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΕΔΩ

thallasodaneia

«Η διάταξη αυτή είναι αντισυνταγματική. Δεν είναι μόνο δική μου άποψη αυτή αλλά και πολλών έγκριτων συναδέλφων, γιατί στο Σύνταγμα ορίζεται ρητά ότι αμνηστία για κοινά εγκλήματα δεν παρέχεται ούτε με νόμο. Η σημερινή κυβέρνηση ούτε τέτοιες νομοθετικές πρωτοβουλίες ούτε και δικαστικά πραξικοπήματα θα ανεχθεί. Η συγκεκριμένη κυβέρνηση έχει τη θέληση, και εγώ προσωπικά έχω επιφορτιστεί να δώσω τέλος στην αμνηστία», δήλωσε με αφορμή επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της Χρυσής Αυγής Ηλία Κασιδιάρη για την πορεία ελέγχουν υποθέσεων διαφθοράς.

Παράλληλα, εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι τράπεζες θα προχωρήσουν στην είσπραξη των δανείων που έχουν χορηγήσει, προειδοποιώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση μπορεί να κατηγορηθούν για κακουργηματικό αδίκημα.
«Είναι αυτονόητο θέλω να πιστεύω, ότι τα πιστωτικά ιδρύματα θα επιδιώξουν την είσπραξη των δανείων αυτών. Υπάρχει το ενδεχόμενο να διαπράξουν κακουργηματική πράξη αν δεν το επιδιώξουν», ανέφερε χαρακτηριστικά και προσέθεσε: «Εμπνευστές αυτής της διάταξης που κατέθεσαν και ψήφισαν είναι οι ίδιοι που όταν ο κ. Πεπόνης άρχισε την σχετική έρευνα για αυτά τα δάνεια, εξουδετέρωσαν και αυτόν και τον κ. Μουζακίτη».

Τέλος ο κ. Παπαγγελόπουλος, αναφερόμενος στη λίστα που έστειλαν στο υπουργείο Οικονομικών οι αρμόδιες γερμανικές αρχές με ονόματα 10.588 Ελλήνων καταθετών σε ελβετική τράπεζα, διαβεβαίωσε ότι σύντομα θα υπάρξουν αποτελέσματα.

«Αν για τη λίστα Λαγκάρντ χρειάστηκαν τρία χρόνια για να ξεκινήσουν οι έρευνες, η συγκεκριμένη λίστα που στάλθηκε από τις γερμανικές αρχές παραδίδεται άμεσα στον οικονομικό εισαγγελέα. Ήδη συναντήθηκα με τον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό τον κ. Αλεξιάδη και κανονίσαμε να καταρτίσουμε ένα κοινό σχέδιο δράσης», είπε ο αναπληρωτής υπουργός για θέματα Διαφθοράς.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ