Αυτή η λέξη μπορεί να καταστρέψει τη σχέση σας, υποστηρίζουν ψυχολόγοι
Καθημερινά διαθέτετε πολύ χρόνο για τη σχέση σας. Δείχνετε εκτίμηση κι ευγνωμοσύνη για τις μικρές πράξεις αγάπης, αφήνετε στην άκρη το κινητό για να είστε παρούσα όταν χρειάζεται, προσπαθείτε και παλεύετε για να παραμείνετε όσο το δυνατόν καλύτερη. Μπράβο σας.
Οι σχέσεις, όμως, θέλουν πολλή δουλειά κι αν θέλετε να τα καταφέρετε πρέπει να προσέχετε και τις λέξεις που χρησιμοποιείτε, λένε οι ειδικοί. Άλλωστε, είναι γνωστό πως η γλώσσα κόκαλα δεν έχει και κόκαλα τσακίζει.
Για την ακρίβεια υπάρχει μια συγκεκριμένη λέξη η οποία θα μπορούσε μέχρι και να καταστρέψει τους κόπους σας αναφορικά με τον δεσμό σας. Ποια είναι; Το «θα έπρεπε».
«Βλέπω πολλά ζευγάρια που πιάνονται στην παγίδα των ‘πρέπει’. Αυτό προέρχεται από τους εσωτερικούς κανόνες και κριτήρια του καθένα, οι οποίοι έρχονται σε σύγκρουση με εκείνους του άλλου ατόμου στη σχέση», λέει η σύμβουλος σχέσεων, Dr. Lauren Cook.
Το ίδιο ισχύει και για το «δεν θα έπρεπε». Σκέψου για παράδειγμα τη φράση: «Δεν θα έπρεπε να περνάς τόσο πολύ χρόνο παίζοντας παιχνίδια στο κινητό» ή «θα έπρεπε να προσπαθήσεις πιο σκληρά».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σακίρα: Επιστρέφει στην αγκαλιά του πρώην της μετά από 12 χρόνια
Σιλβέστερ Σταλόνε: Χωρίζει ο ηθοποιός – Η σύζυγός του κατέθεσε αίτηση διαζυγίου
Γιατί αυτή η λέξη μπορεί να αποδειχθεί προβληματική
Σύμφωνα με τον ψυχολόγο Dr. Jeffrey Bernstein, το «πρέπει» ή «θα έπρεπε» και το «δεν πρέπει» ή «δεν θα έπρεπε» προκαλούν αρνητική ενέργεια και με τον καιρό καταλήγουν να γίνονται τοξικές για την κοινή πορεία του ζευγαριού.
«Όταν ένας σύντροφος λέει στον άλλο τι θα έπρεπε να κάνει ή τι όχι, τοποθετεί τον εαυτό του σε θέση ισχύος και στέλνει το μήνυμα στον άλλο ότι είναι ανώτερος», εξηγεί η σύμβουλος σχέσεων. Μπορεί να φαίνεται ως κάτι πολύ μικρό και ανούσιο, αλλά η συχνή χρήση της μειώνει την αυτοπεποίθηση στη σχέση και τη φθείρει.
Τι μπορείτε να λέτε αντί γι’ αυτή
Αν σας απασχολεί κάτι που έκανε ο σύντροφός σας, προσπαθήστε να είστε λιγότερο απότομη και να πείτε «θα μου άρεσε» ή «θα ήθελα». Αντί για παράδειγμα να πείτε: «Θα έπρεπε να καταλάβεις τι εννοώ», πείτε: «Θα μου άρεσε αν προσπαθούσες να με καταλαβαίνεις περισσότερο» ή αντί για «Δεν θα έπρεπε να οδηγείς τόσο γρήγορα» πες «Θα μπορούσες να οδηγείς πιο σιγά, σε παρακαλώ;».
Πρόκειται για μια μικρή αλλαγή για τον Dr. Bernstein, η οποία βοηθά στο να μειωθεί η ντροπή ανάμεσα στα μέλη του ζευγαριού: «Το να βρεις χρόνο να εστιάσεις στο τι λες, να μειώσεις τις σκέψεις που σου προκαλούν αρνητικά συναισθήματα και ένταση και να το αλλάξεις θα βελτιώσει κατά πολύ τη σχέση σου και την επικοινωνία σου με τον σύντροφό σου».