Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

Αυτό είναι το σχέδιο που θα παρουσιάσει στο Eurogroup o Αλέξης Τσίπρας

Ένα πρόγραμμα – γέφυρα, που θα μπει σε λειτουργία μέχρι το τέλος του Αυγούστου, αντί του τέλους Μαΐου που σχεδίαζε αρχικά, θα παρουσιάσει, σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πλευρά στο κρίσιμο Eurogroup της 11ης Φεβρουαρίου.

Όπως αναφέρουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, το ελληνικό σχέδιο θα προβλέπει χαμηλό πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ (όσο και το 2014), αλλά θα δίνει και τον απαραίτητο χρόνο στην κυβέρνηση προκειμένου να διαπραγματευτεί για το χρέος.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα και με όσα δήλωσε νωρίτερα από το βήμα της Βουλής ο κ. Βαρουφάκης, το 70% των τελευταίων μέτρων που εκκρεμούν θα εφαρμοστεί, αλλά το 30% θα αντικατασταθεί με άλλα 10 μέτρα που θα προτείνει η Αθήνα και θα είναι πιο ήπια, με στόχο την ανάπτυξη.

Οι 10 μεταρρυθμίσεις

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η ελληνική πρόταση που θα παρουσιαστεί στο έκτακτο Eurogroup θα περιλαμβάνει 10 μεταρρυθμίσεις – «έκπληξη», ενώ θα στηρίζεται σε τέσσερις άξονες:

Α) Τη συμφωνία σε ένα πρόγραμμα – «γέφυρα» έως τέλος Αυγούστου στο οποίο θα εμπεριέχεται το 70% των τελευταίων μέτρων που εκκρεμούν, με το υπόλοιπο 30%, είτε να καταργούνται είτε να αντικαθίστανται με δέκα μεταρρυθμίσεις που θα προταθούν από την ελληνική πλευρά σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ.

Β) Δραστική μείωση του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα. Η ελληνική πλευρά δεν αποδέχεται πρωτογενές πλεόνασμα 3% του ΑΕΠ για το 2015, αλλά θα φτάσουν κατ’ ανώτατο όριο στο 1,5% του ΑΕΠ, όπως συνέβη και το 2014.

Γ) Διευθέτηση του χρέους με swaps και «άληκτα» ομόλογα που, σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκουν υποστήριξη και στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Δ) Μέτρα για την άμεση αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

Στο διάστημα της παράτασης, η Ελλάδα θα αντλεί ρευστότητα με επιπλέον εκδόσεις εντόκων γραμματίων έως 8 δισ. ευρώ, και ένα μέρος τουλάχιστον από την δόσης των 7,2 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται επίσης ότι η ελληνική πλευρά θεωρεί αυτονόητο ότι πρέπει να της δοθούν τα 1,9 δισ. τουλάχιστον, που αποτελούν μέρος από τα κέρδη των ευρωπαϊκών τραπεζών από ελληνικά ομόλογα, ενώ στην ελληνική πρόταση θα προβλέπεται και η αξιοποίηση των 11 δισ. ευρώ για τα κόκκινα δάνεια.



ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ