Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

Αυτό θα πει πολύωρο…μασάζ

Το κλίμα στήριξης των κυβερνητικών χειρισμών που επικράτησε στην χθεσινή δωδεκάωρη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαιώθηκε αργά το βράδυ με μία ενδεικτική ψηφοφορία με την οποία η πλειοψηφία των βουλευτών ενέκριναν την συμφωνία του Eurogroup και την λίστα των μεταρρυθμίσεων.

Με τον τρόπο αυτό ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας θέλησε να καθαρίσει το εσωκομματικό τοπίο από την αρχή και να εξασφαλίσει την στήριξη των βουλευτών του για το δύσκολο τετράμηνο που έχει μπροστά του. Γι αυτό και στην τοποθέτησή του ανέφερε: “Θελω να ξερω αν συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τη συμφωνία. Αν υπαρχει κάποιος που θα καταψήφιζε θελω να το πει εδώ”. Αν και δεν υπάρχει αμφιβολία για την καθολική στήριξη ωστόσο ακούστηκαν διαφορετικές εκδοχές για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας. Από το ότι οι διαφωνίες ήταν πέντε “όχι” και τρία λευκά μέχρι και το ότι όσοι δεν συμφώνησαν ήταν περί τους 15-20. Το κλίμα μεταξύ των βουλευτών του απηχεί και το κλείσιμο του κ. Τσίπρα ο οποίος ανέφερε: “Η συμφωνία θα εξαρτηθεί και θα κριθεί απο τον τροπο που θα λειτουργήσουμε εμεις ως κυβέρνηση, με γοργό βήμα προωθούμε το νομοθετικό μας έργο. Ασκούμε διακυβέρνηση με πυξίδα την τήρηση της λαϊκής εντολής. Θα περιμένουμε να δουμε και τα υπόλοιπα κοινοβούλια ποια και πως θα επικυρώσουν την συμφωνία και μετά θα δουμε ενα πλαίσιο πολιτικής απόφασης τις επόμενες 2-3 μέρες”.

Τα 20 «λευκά» ή «κατά και οι ηχηρές διαφοροποιήσεις

Ο πονοκέφαλος της ηγεσίας δεν είναι τόσο για τους περίπου 20 βουλευτές που ψήφισαν «λευκό» ή «κατά» (αν και οι εκδοχές της κάθε πλευράς διαφέρουν κατά συν πλην 10), όσο η ηχηρή διαφοροποίηση και του Παναγιώτη Λαφαζάνη που ως υπουργός επέλεξε «λευκό» και όχι «κατά», αλλά κυρίως της πρόεδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου η οποία καταψήφισε την συμφωνία. Κωνσταντοπούλου και Μητρόπουλος στις τοποθετήσεις τους εξέφρασαν τον έντονο προβληματισμό τους για τον ενδεχόμενο αυτή συμφωνία να επιφέρει δεσμεύσεις για τη χώρα απέναντι στους δανειστές ενώ σημείωσαν το ενδεχόμενο να μην έρθει για κύρωση από τη Βουλή, επιλογή με την οποία συμφωνεί και ο Παναγιώτης Λαφαζάνης. «Κατά» ψήφισαν, επίσης, οι προερχόμενες από τη ΔΕΑ Ιωάννα Γαϊτάνη και Ελένη Ψαρρέα.

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι ακόμη δεν έχει διευκρινιστεί ο τρόπος που η συμφωνία θα επικυρωθεί εντός της Ελλάδας και αν η συμφωνία θα περάσει από τη Βουλή προς ψήφιση. Το μόνο σίγουρο αυτή τη στιγμή είναι το ότι σε καμία περίπτωση δεν θα περάσει η συμφωνία με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν ασφυκτικές πιέσεις από την αντιπολίτευση για να έλθει προς ψήφιση στο Ελληνικό Κοινοβούλιο και για το ζήτημα αναμένονται αποφάσεις τις επόμενες ημέρες.

Οι ενστάσεις Λαφαζάνη…

Παρά το γεγονός ότι οι πληροφορίες έβγαιναν με το σταγονόμετρο, -δεδομένου ότι είχαν δοθεί σαφείς οδηγίες ώστε να μην υπάρξουν διαρροές,  η κριτική των βουλευτών της Αριστερής πτέρυγας εστιάστηκε στα σημεία της συμφωνίας: Στο αν και ποια περιθώρια αφήνει η εν λόγω συμφωνία για αλλαγές με θετικό πρόσημο και δεύτερον  για το γεγονός  ότι δεν υπήρξε ενημέρωση και συζήτηση για τους χειρισμούς της κυβέρνησης πριν από τη διεξαγωγή του Eurogroup.

Ενδεικτική άλλωστε ήταν τόσο η άποψη Λαφαζάνη ότι «υπάρχουν σημεία που θυμίζουν τη γλώσσα των δανειστών» αλλά και του Στάθη Λεουτσάκου που παρομοίασε τη συμφωνία με «μαντείο των δελφών,αφού μπορούν και οι δανειστές να την ερμηνεύουν όπως θέλουνε».

Στη γραμμή της Αριστερής πλατφόρμας και ο Μιχάλης Κριτσωτάκης, ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων πως όλα θα κριθούν από το «πως η καθημερινότητα θα ερμηνεύσει αν μπορούμε τελικά να εφαρμόσουμε τη συμφωνία», αφήνοντας να εννοηθεί πως το παν είναι τα μέτρα για την κοινωνία και όχι για την επικοινωνία.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ