Ηλεκτρονικά θα γίνονται σύντομα, έως το τέλος του τρέχοντος έτους οι κατασχέσεις αυτοκινήτων των οποίων οι ιδιοκτήτες έχουν ανεξόφλητες οφειλές προς το Δημόσιο, τις τράπεζες ή προς άλλους ιδιώτες, όπως αναφέρεται στο Μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψαν ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Γιάννης Κεφαλογιάννης και ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δικαστικών Επιμελητών (ΟΔΕΕ), Δημοσθένης Τσιριγώτης για το έργο «Διασύνδεση των δικαστικών επιμελητών με τη βάση δεδομένων στοιχείων οχημάτων του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών».
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου ”η διασύνδεση του ηλεκτρονικού μητρώου των δικαστικών επιμελητών με τη βάση δεδομένων στοιχείων οχημάτων του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών εντάσσεται στο πλαίσιο του ψηφιακού μετασχηματισμού που προωθεί η κυβέρνηση και εκτιμάται πως θα συμβάλλει στην απλούστευση των διαδικασιών και την ελαχιστοποίησης των διοικητικών βαρών.Ενδεικτικά, δεν θα απαιτείται η φυσική παρουσία των δικαστικών επιμελητών στις κατά τόπους Υπηρεσίες Μεταφορών των Περιφερειακών Ενοτήτων της χώρας και κατά συνέπεια θα εξοικονομούνται ανθρώπινοι πόροι για τις δημόσιες υπηρεσίες”.
“Για την υλοποίηση του έργου, το Υπουργείο θα παράσχει πρόσβαση στη βάση δεδομένων στοιχείων οχημάτων που τηρεί, ενώ η ΟΔΕΕ δεσμεύεται να αναπτύξει με δαπάνες της, εφαρμογή, η οποία θα διασυνδέσει το ηλεκτρονικό μητρώο των δικαστικών επιμελητών με την βάση δεδομένων του Υπουργείου. Εκτιμάται πως η διαδικασία είναι εφικτό να ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του έτους”,προστίθεται στη σχετική ανακοίνωση. Σήμερα οι κατασχέσεις αυτοκινήτων ΙΧ από φορολογουμένους που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο αποτελούν πολύπλοκη υπόθεση. Η εφορία ειδοποιεί τον φορολογούμενο για την οφειλή του. Εφόσον αυτός ανταποκριθεί στην ειδοποίηση, εντοπίζει από τα αρχεία του Taxis τα περιουσιακά στοιχεία του, όπως είναι τα ακίνητα και τα αυτοκίνητα. Όταν εντοπίζεται κάποιο ΙΧ οι εφορίες ακολουθούν την εξής διαδικασία: Ο προϊστάμενος της ΔΟΥ εκδίδει εντολή κατάσχεσής του την οποία παραδίδει σε δικαστικό επιμελητή. Ο δικαστικός επιμελητής μεταβαίνει στη διεύθυνση κατοικίας του οφειλέτη ή όπου αλλού πιστεύει ότι βρίσκεται το αυτοκίνητο (π.χ. εργασία) και εφόσον το εντοπίσει, προχωρά στη σύνταξη έκθεσης κατάσχεσης. Η έκθεση παραδίδεται στον ιδιοκτήτη – οφειλέτη.