Σε λειτουργία τέθηκε από την Πέμπτη 8.8.2024 η δυνατότητα αυτόματης δημιουργίας και υποβολής δηλώσεων στοιχείων ακινήτων (Ε9) σε περισσότερες περιπτώσεις δηλώσεων φόρου δωρεάς και γονικής παροχής ακινήτων, που υποβάλλονται μέσω της εφαρμογής myPROPERTY, σύμφωνα με απόφαση του διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργου Πιτσιλή.
Μέχρι σήμερα αυτή η λειτουργικότητα αφορούσε μόνο τις περιπτώσεις δωρεάς / γονικής παροχής του 100% πλήρους κυριότητας επί ακινήτου, από έναν δωρητή/γονέα σε έναν δωρεοδόχο/τέκνο. Πλέον επεκτείνεται και στις περιπτώσεις δωρεάς και γονικής παροχής:
– Πλήρους ή ψιλής κυριότητας ή επικαρπίας ακινήτου.
– Σε ποσοστό 100% ή και μικρότερο.
– Από έναν δωρητή/γονέα σε έναν ή περισσότερους δωρεοδόχους/τέκνα.
Η δήλωση στοιχείων ακινήτων (Ε9) δημιουργείται και υποβάλλεται αυτόματα για τα συμβολαιογραφικά έγγραφα που αναρτώνται στην ψηφιακή εφαρμογή myPROPERTY της ψηφιακής πύλης myAADE (myaade.gov.gr), στη διαδρομή Εφαρμογές – Δημοφιλείς εφαρμογές – myPROPERTY και αφορούν δηλώσεις φόρου δωρεάς και γονικής παροχής ακινήτων που έχουν υποβληθεί από τις 2.1.2024.
Ο πολίτης λαμβάνει σχετική ειδοποίηση μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και μπορεί να αναζητήσει τη δήλωση Ε9 στην ψηφιακή πύλη myAADE (myaade.gov.gr), στη διαδρομή Εφαρμογές – Δημοφιλείς εφαρμογές – Δήλωση Ε9/ΕΝΦΙΑ – Είσοδος στην Εφαρμογή – Έτος 2025.
Με τη διεύρυνση της ψηφιακής εφαρμογής διευκολύνονται οι φορολογούμενοι, καθώς δεν χρειάζεται πλέον να συμπληρώνουν και να υποβάλλουν οι ίδιοι τις συγκεκριμένες δηλώσεις, και διασφαλίζεται η έγκαιρη εκπλήρωση των φορολογικών τους υποχρεώσεων.
Από την άλλη πλευρά, η ΑΑΔΕ φαίνεται να έχει μείνει πίσω σε ό,τι αφορά τις περιπτώσεις κληρονομιάς ακινήτων, καθώς οι διαδικασίες είναι χρονοβόρες για τους φορολογουμένους, ενώ πρόβλημα υπάρχει και με τις περιπτώσεις θανάτου και διαδικασιών δηλώσεων που είναι χρονοβόρες, περιορισμένου χρόνου, και οι ΔΟΥ δεν ανταποκρίνονται εγκαίρως στα αιτήματα. Σημειωτέον επίσης ότι η υποβολή δηλώσεων θανόντων συγγενών αποτελεί βάσανο για τους φορολογουμένους, καθώς θα πρέπει να συγκεντρώσουν έγραφα και βεβαιώσεις αποδοχών που σε εν ζωή φορολογουμένους αναρτώνται αυτομάτως.
Πέραν τούτου, οι κατά τόπους φορολογικές αρχές εκκαθαρίζουν χωρίς προκαθορισμένο χρόνο τις δηλώσεις, γεγονός που δημιουργεί προβλήματα στους κληρονόμους φορολογουμένους.
Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τράπεζα Πειραιώς: Έκτακτα μέτρα στήριξης για τους πληγέντες από τη φωτιά στην Αττική
Φορολογικές δηλώσεις: Νωρίτερα από ποτέ «ζεστό χρήμα» 200 εκατ. ευρώ σε 1 στους 2 δικαιούχους επιστροφής φόρου