Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Αυτοψία στη Μύκονο: «Πάρτι» οικοδομικών αυθαιρεσιών από τον πρώην δήμαρχο!

Ο πρώην Δήμαρχος Μυκόνου, Ματθαίος Αποστόλου, φέρεται να εμπλέκεται σε μια υπόθεση απίστευτων πολεοδομικών αυθαιρεσιών, σύμφωνα με επίσημο πόρισμα του Σώματος Επιθεωρητών – Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης που εκδόθηκε το 2019 και αποκαλύπτει η «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ».

Του ΝΙΚΟΥ ΝΙΚΟΛΕΤΑΚΗ


Πόρισμα καταπέλτης για τον Ματθαίο Αποστόλου σχετικά με το ακίνητό του στη θέση «Αγ. Ιωάννης Διακόφτης» της Μυκόνου


Η υπόθεση αφορά το ακίνητο ιδιοκτησίας του πρώην δημάρχου που βρίσκεται στη θέση «Αγ. Ιωάννης Διακόφτης» της Μυκόνου. Πρόκειται για ένα κτίριο 211 τ.μ., που χτίστηκε με «άδεια» για οικία και τη μετέτρεψαν σε ένα γιγαντιαίο οικοδόμημα 987 τ.μ. (!), διεκδικώντας ακόμη και ένταξη στον Αναπτυξιακό Νόμο ως ξενοδοχειακή μονάδα!

Το συγκεκριμένο ακίνητο βρίσκεται σε Ζώνη Οικιστικού Ελέγχου (καφέ ζώνη) και οι επιτρεπόμενες χρήσεις γης είναι μόνο για γεωργικές αποθήκες, αντλητικές εγκαταστάσεις, υδατοδεξαμενές και φρεάτια, ενώ το οικόπεδο εμπίπτει εκτός των ορίων της κυανής γραμμής, όπου έως το 2005 απαγορευόταν η ανέγερση τουριστικών εγκαταστάσεων. Γι’ αυτό και οι ιδιοκτήτες προσπάθησαν να πείσουν τους αρμόδιους φορείς ότι υπήρχε ξενοδοχείο και λειτουργούσε πριν από το 2005, αλλά ήταν υπόγειο!

«Έγινε καταγγελία από γνωστό ξενοδόχο, πήγε το Σώμα Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, διαπίστωσε τις παρανομίες – μιλάμε για κακουργήματα. Το Διοικητικό Εφετείο ακύρωσε τις άδειες και έβγαλε πρωτόκολλα κατεδάφισης το 2020. Ο πρώην δήμαρχος προσέφυγε στο ΣτΕ και εκκρεμεί η έκδοση απόφασης επί της έφεσης του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου», μας λέει ο δικηγόρος Στέλιος Γκαρίπης. Όπως ανέφερε, ο πρώην δήμαρχος για να δείξει ότι το οίκημα λειτουργούσε ως ξενοδοχείο προσκόμισε μεταξύ άλλων και Τεχνική Έκθεση της Σ.Π. (πολιτικού μηχανικού), η οποία έχει κάποιες καταδίκες για διάφορες υποθέσεις.

Το πόρισμα περιλαμβάνει φωτογραφίες από το 2006 και το 2014 που φαίνεται ότι το συγκεκριμένο ακίνητο παραμένει ημιτελές

Καταφανείς παραβάσεις

Στο πόρισμα-καταπέλτη που υπογράφουν η Ειρήνη Εκίζανα, προϊσταμένη επιθεωρήτρια, και ο Γιώργος Χρόνης, επιθεωρητής – ελεγκτής Δημόσιας Διοίκησης, καταδεικνύονται η καταφανής παράβαση μιας σειράς από νόμους του κράτους αλλά και οι ευθύνες των εμπλεκόμενων δημόσιων υπηρεσιών και κρατικών λειτουργών.

Οι επιθεωρητές διαπίστωσαν ότι ο φάκελος που κατατέθηκε προς έγκριση πριν από 17 χρόνια ήταν ανεπαρκής.

Μυκόνου
Το πόρισμα-καταπέλτης για τη λειτουργία των αρμόδιων υπηρεσιών
στη Μύκονο

Είναι χαρακτηριστικό ότι για την έκδοση της άδειας κατοικίας «συνολικού εμβαδού κάλυψης 211 τ.μ.» η ΚΑ΄ Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων είχε συμφωνήσει, αλλά με την προϋπόθεση ότι «οι εκσκαφές θα γίνουν υπό την επίβλεψη του φύλακα αρχαιοτήτων». Σε κοντινή απόσταση από την ιδιοκτησία του πρώην δημάρχου σώζονται δύο θολωτοί μυκηναϊκοί τάφοι, ενώ ο Δήμος Μυκόνου έχει κηρυχθεί αρχαιολογικός χώρος.

Μυκόνου
Στη θέση Διακόφτης Μυκόνου αποκαλύφθηκαν τα κατάλοιπα του πρώτου Πρωτοκυκλαδικού (2800-2300 π.Χ.) οικισμού στο νησί

Παραποιημένο πιστοποιητικό

Στο πόρισμα υπάρχει αναφορά για παραποιημένο πιστοποιητικό πυροπροστασίας. Όπως αναφέρουν, το έγγραφο που κατατέθηκε στην Περιφερειακή Υπηρεσία Τουρισμού Σύρου (ΠΥΤ) «δεν είναι ούτε το πρωτότυπο ούτε θεωρημένο αντίγραφο, ενώ ο διοικητής που το υπέγραψε δεν υπηρετούσε καν στην Πυροσβεστική Σύρου τη συγκεκριμένη περίοδο. Σύμφωνα με την αρμόδια ΠΥ, το πιστοποιητικό πυροπροστασίας που προσκομίσθηκε στην ΠΥΤ ουδέποτε εκδόθηκε από την υπηρεσία, καθότι ήταν αδύνατο να είχε κληθεί η Πυροσβεστική να χορηγήσει το εν λόγω πιστοποιητικό στις 7/8/2009, δεδομένου ότι έως τότε είχε εκτελεστεί μόνον ο φέρων οργανισμός καθώς και κάποιες επιπρόσθετες εργασίες τοιχοποιιών, επομένως η οικοδομή δεν ήταν ολοκληρωμένη. Η ΠΥΤ Σύρου παρ’ όλα αυτά χορήγησε στον πρώην δήμαρχο το Ειδικό Σήμα Λειτουργίας. Όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων, το πιστοποιητικό πυροπροστασίας είχε εκδοθεί για επιχείρηση με ενοικιαζόμενα δωμάτια, που βρίσκεται στην Πάρο»!

Σε άλλο σημείο οι ελεγκτές αναφέρουν ότι «η υποβληθείσα πράξη χαρακτηρισμού της Δασικής Υπηρεσίας Σύρου δεν είχε τελεσιδικήσει και δεν υπήρχε η απαιτούμενη ‘‘έγκριση’’ της αρμόδιας Επιτροπής Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου (ΕΠΑΕ)».
Οι επιθεωρητές προτείνουν -μεταξύ άλλων- η Υπηρεσία Δόμησης Σύρου (ΥΔΟΜ) να κάνει ελέγχους για διάφορα ζητήματα σε όλες τις οικοδομικές άδειες που έχουν εκδοθεί στην περιοχή.

Ιστορικό

Το 2001 ο Ματθαίος Αποστόλου, εργολάβος και επικεφαλής μεγάλης κατασκευαστικής εταιρείας, υπέβαλε αίτημα για οικοδομική άδεια με σκοπό την «ανέγερση δύο διώροφων οικοδομών με υπόγειο και γκαράζ» σε οικόπεδο που ανήκε στον ίδιο και στη σύζυγό του στην περιοχή «Κάτω Διακόφτης» Μυκόνου που βρίσκεται εκτός σχεδίου. Η άδεια εκδόθηκε το 2002 και είχε τετραετή ισχύ.

Μυκόνου
Ο Ματθαίος Αποστόλου, πρώην δήμαρχος Μυκόνου

Παρότι η περιοχή βρίσκεται σε προστατευόμενη ζώνη και θεωρείται επιβεβλημένος ο έλεγχος αλλά και η άδεια από την Αρχαιολογική Υπηρεσία, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων δεν κλήθηκε ποτέ. Παρ’ όλα αυτά οι εκσκαφές ουδέποτε διεκόπησαν, όπως προβλέπει η νομοθεσία, ενώ δεν υπήρξαν κυρώσεις!

Η αρχική άδεια αναθεωρήθηκε το 2007 για τέσσερα επιπλέον χρόνια και το 2011 «επ’ αόριστον». Μάλιστα, ο φάκελος της τελευταίας αναθεώρησης έχει χαθεί!

Το 2009 ο πρώην δήμαρχος υπέβαλε αίτημα προς την ΠΥΤ Σύρου παρουσιάζοντας το ημιτελές οίκημα ως ξενοδοχείο, με το όνομα «Delian Ode Suites». Σύμφωνα με τους επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης προσπάθησε να κάνει χρήση νόμου που είχε περάσει τότε το υπουργείο Τουρισμού και ανέφερε ότι ξενοδοχεία που είχαν κλείσει και επιθυμούσαν να επαναδραστηριοποιηθούν μπορούσαν να αιτηθούν τη λειτουργική τους τακτοποίηση. Στην αίτηση, μάλιστα, περιλαμβάνεται και Τεχνική Έκθεση πολιτικού μηχανικού, με την οποία βεβαιώνει πως επρόκειτο για «ξενοδοχειακή μονάδα τύπου τριών αστέρων!».

Σημαντική λεπτομέρεια: Ο ιδιοκτήτης δεν υπέβαλε στην ΠΥΤ Σύρου τα απαιτούμενα έγγραφα, όπως τη βεβαίωση του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος σχετικά με τη νομική μορφή της επιχείρησης. Από την πλευρά της η υπηρεσία τουρισμού δεν έκανε κάτι για την «παράλειψη» αποστολής των εγγράφων.

Οι επιθεωρητές διαπίστωσαν ακόμη ότι το κυρίως κτίριο που προβλεπόταν από την αρχική άδεια ναι μεν κατασκευάστηκε έως το 2006, αλλά ένα μεγάλο μέρος «του φέροντος οργανισμού προκύπτει ότι εκτελέστηκε το 2014», επομένως μετά τον νόμο περί ρύθμισης αυθαιρέτων του 2011.

Προσθήκες

Το 2018, μάλιστα, ο Ματθαίος Αποστόλου υπέβαλε αίτηση αναθεώρησης της αρχικής άδειας για διάφορες προσθήκες, όπως για να κατασκευαστούν πισίνες και σιντριβάνι, ενώ ήδη είχε πραγματοποιήσει εργασίες καθ’ υπέρβαση της αρχικής…
Όταν αποκαλύφθηκε ότι υπήρχε παραποιημένο πιστοποιητικό πυροπροστασίας, ο Ματθαίος Αποστόλου υπέβαλε αίτηση για ακύρωση του Σήματος Λειτουργίας, χωρίς πάλι η ΠΥΤ Σύρου να του επιβάλει πρόστιμο που αντιστοιχεί στο διπλάσιο του αρχικώς προβλεπόμενου τέλους λειτουργικής τακτοποίηση για «υποβολή ανακριβών στοιχείων».

Απολογητική έκθεση

Ο πρώην δήμαρχος στην απολογητική του έκθεση αναφέρει: «Σε αγροτεμάχιο εμβαδού 4.500 τ.μ. περίπου, ιδιοκτησίας μου στην περιοχή Άγιος Ιωάννης Διακόφτης Μυκόνου, είχε ανεγερθεί κτίριο κατοικιών σύμφωνα με την οικοδομική άδεια της Πολεοδομίας Σύρου. Το 2009 κατατέθηκε αίτηση στον ΕΟΤ ως προς τη λειτουργική τακτοποίηση του κτιρίου στον ΕΟΤ.

Το κτίριο είχε σχεδόν ολοκληρωθεί και ως εκ τούτου είχα θελήσει να το μετατρέψω σε ξενοδοχείο. Από το 2009 έως το 2013 το κτίριο είχε μείνει ως ήταν. Το 2013 ενεργοποιήθηκε η αίτηση του 2009 για ξενοδοχείο τριών αστέρων. Ωστόσο όμως θέλησα να τροποποιήσω το κτίριο σε πολυτελή κατασκευή οικιών και αντί να το ολοκληρώσω, το ξανάρχισα σχεδόν από την αρχή (εννοούμε από το στάδιο των μπετών και τούβλων).
Στην παρούσα φάση το κτίριο δεν έχει ολοκληρωθεί (εδώ και ένα χρόνο από τη μετατροπή σε ξενοδοχείο) λόγω του ότι άλλαξα γνώμη για ξενοδοχείο και θέλω να το μετατρέψω πάλι σε κατοικίες λόγω οικονομικών προβλημάτων αφενός και βιωσιμότητας ξενοδοχείου αφετέρου». Ακριβώς τα ανωτέρω επιβεβαιώνει και η αρμόδια μηχανικός Σ.Π.

Εν συνεχεία, ο ιδιοκτήτης με αίτησή του προς την ΠΥΤ Σύρου αιτήθηκε: «Παρακαλώ να μου ακυρώσετε το σήμα λειτουργίας του ξενοδοχείου μου στην περιοχή Άγιος Ιωάννης Διακόφτης Μυκόνου, λόγω του ότι έχω προβεί σε ανακαίνιση του κτιρίου και δεν λειτουργεί».
Έπειτα από αυτές τις εξελίξεις, η Δ/νση Τουρισμού Κυκλάδων ακύρωσε την άδεια «λόγω μη λειτουργίας του» ξενοδοχείου.

Οι αποκαλύψεις δεν είχαν τέλος. Η ΔΟΥ Μυκόνου βεβαίωσε ότι ο Ματθαίος Αποστόλου ουδέποτε έκανε έναρξης οποιασδήποτε επιχείρησης που να αφορά ξενοδοχείο. Ο ΔΕΔΔΗΕ από την πλευρά του απέστειλε έγγραφο ότι «το ακίνητο ηλεκτροδοτείται από τις 16.4.2014 με εργοταξιακή παροχή η οποία έχει παραταθεί έως τις 31.12.2020».

«Από τα ανωτέρω συνάγεται ότι ουδέποτε υπήρξε θεώρηση της οικ. αδείας ως προς την ηλεκτροδότηση για χρήση του ακινήτου!», αναφέρουν οι επιθεωρητές.

Συνεχείς απορρίψεις

Το 2015 ο Ματθαίος Αποστόλου υπέβαλε εκ νέου αίτημα στο Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής της Περιφερειακής Ενότητας Τήνου για αλλαγή χρήσης του κτιρίου σε ξενοδοχείο, το οποίο απορρίφθηκε. Στο τέλος του 2017 έκανε ξανά αίτηση, στην οποία συνυπέβαλε Τεχνική Έκθεση πολιτικού μηχανικού, σύμφωνα με την οποία είχε δημιουργηθεί από το 2003 μια μικρή ξενοδοχειακή μονάδα στα υπόγεια του κτιρίου, καθ’ υπέρβαση της αρχικής άδειας. Ζητούσαν μάλιστα την αλλαγή χρήσης για να ενταχθούν και στις διατάξεις του Αναπτυξιακού Νόμου!

Το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής απέρριψε και αυτό το αίτημα.

Το πόρισμα αναφέρει ότι «βάσει όλων των ανωτέρω στοιχείων συνάγεται ότι στο εν λόγω ακίνητο ουδέποτε υπήρξε εγκατεστημένη – εν λειτουργία χρήση τουριστικής εγκαταστάσεως, κατά τη δημοσίευση του Ν. 3766/09, στις 1.7.2009 (απαραίτητη προϋπόθεση για τη λειτουργική τακτοποίηση), καθώς επίσης και ότι κατά την καταληκτική ημερομηνία, 28.7.2011, δεν είχαν συντελεστεί οι αυθαίρετες κατασκευές και αλλαγή χρήσης (από κατοικία σε τουριστικό κατάλυμα) προκειμένου αυτές να δύνανται να υπαχθούν στους Ν. 4014/11, Ν. 4178/13 και Ν. 4495/1750».

Τον Νοέμβριο του 2006 που υποβλήθηκε η αίτηση για αναθεώρηση της οικοδομικής άδειας είχε κατασκευαστεί μόνον ο φέρων οργανισμός της οικοδομής. Αυτό προκύπτει τόσο από τα στοιχεία του φακέλου της πράξης αναθεώρησης όσο και από τον επιτόπιο έλεγχο κλιμακίου του ΙΚΑ, στις 14.11.2006.

Από τον έλεγχο που διενεργήθηκε από κλιμάκιο υπαλλήλων του ΙΚΑ Ερμούπολης, στις 10.6.2014, η κατάσταση της οικοδομής περιγράφεται ως «Μπετά – τούβλα (90%) – Λίγοι σοβάδες…» και αποτυπώθηκε σε τρεις έγχρωμες φωτογραφίες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΔΟΥ Μυκόνου, ο Ματθαίος Αποστόλου «ουδέποτε προέβη σε δήλωση έναρξης ατομικής επιχείρησης εκμετάλλευσης ξενοδοχείου, με έδρα στον Άγιο Ιωάννη Διακόφτη Μυκόνου».

Δεν είχαν προσκομιστεί η προβλεπόμενη βεβαίωση και τεκμηρίωση με τεχνικά στοιχεία ως προς την επάρκεια των υφιστάμενων εγκαταστάσεων διάθεσης υγρών αποβλήτων και η απαιτούμενη αρχική έγκριση περιβαλλοντικών όρων.

Το 2018 η Υπηρεσία Δόμησης ενέκρινε άδεια αποπεράτωσης εργασιών αυθαίρετων κατασκευών, οι οποίες δεν ολοκληρώθηκαν καθώς υπήρξαν καταγγελίες.


«Λόγια και έργα»

«Το πιο σημαντικό πρόβλημα της Μυκόνου είναι η ανεξέλεγκτη δόμηση», είπε σε συνέντευξή του το 2022 στο Μykonos Post, ως εργολάβος οικοδομών, ο Ματθαίος Αποστόλου, ο οποίος διετέλεσε επί τρεις τετραετίες δήμαρχος Μυκόνου (1979-1990), και πρόσθεσε: «Έχω φόβο και αγωνία για την εξέλιξη του νησιού τα επόμενα χρόνια».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ενεργό ρόλο στην υπόθεση να προχωρήσουν οι εργασίες στο συγκεκριμένο ακίνητο διαδραμάτισε ο γιος του πρώην δημάρχου, Σπύρος Αποστόλου, ο οποίος ορίστηκε στις αρχές του 2023 εντεταλμένος σύμβουλος Χωροταξικού Σχεδιασμού του Δήμου Μυκόνου!

Μυκόνου
Ο Σπύρος Αποστόλου με τον Δήμαρχο Μυκόνου Κωνσταντίνο Κουκά

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Θεσσαλονίκη: Τον χτύπησε γιατί …έπαιζε βιντεοπαιχνίδια!

Ιωάννινα: Στο νοσοκομείο ανήλικο αγοράκι μετά από δάγκωμα φιδιού

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ