Ανήκει στην κατηγορία των τροφών με αναρίθμητες ευεργετικές ιδιότητες για τον ανθρώπινο οργανισμό, ενώ νέα έρευνα του Ινστιτούτου Obesity Research and Program Evaluation του πανεπιστημίου Texas A&M στις ΗΠΑ, έρχεται να το εξυψώσει ακόμα περισσότερο.
Ο λόγος για το εξωτικό μάνγκο, το οποίο μπορεί να αποτελέσει ένα ισχυρότατο όπλο στη μάχη κατά του καρκίνου, καθώς, σύμφωνα με την έρευνα, οι πολυφαινόλες που περιέχει περιορίζουν σε μεγάλο βαθμό την εξάπλωση των καρκινικών κυττάρων.
Με επικεφαλής την δρ Susanne Talcott, οι ερευνητές εξήγαγαν πολυφαινόλες από μάνγκο της ποικιλίας Keitt και τις χρησιμοποίησαν σε «in vitro» διαδικασία σε δείγμα καρκινικών κυττάρων (από καρκίνο του μαστού), αλλά και υγιών κυττάρων.
Από τη μελέτη τους προέκυψε ότι οι πολυφαινόλες του μάνγκο περιόρισαν τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων σε ποσοστό 90%, και των υγιών κυττάρων σε ποσοστό 20%. Επίσης αποδείχτηκε ότι οι πολυφαινόλες του μάνγκο εστίασαν την δράση τους επάνω στα καρκινικά κύτταρα, ενώ η φλεγμονή έδειξε σημαντική μείωση τόσο στα καρκινικά, όσο και στα υγιή κύτταρα.
Οι ερευνητές στη συνέχεια πραγματοποίησαν δεύτερο πείραμα, σε ποντίκια τα οποία είχαν προσβληθεί με καρκινικά κύτταρα (και πάλι από καρκίνο του μαστού). Χρησιμοποιώντας τις ίδιες πολυφαινόλες που εξήγαγαν από το μάνγκο Keitt, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι και στα ποντίκια περιορίστηκε αισθητά η εξάπλωση των καρκινικών κυττάρων στον οργανισμό τους και η αύξηση του καρκινικού όγκου.
Σύμφωνα με τη δρ Talcott, «η in vitro έρευνα αλλά και εκείνη που έγινε στα ποντίκια μας φέρνουν πιο κοντά στο να προσδιορίσουμε τον τρόπο που οι πολυφαινόλες από το μάνγκο μπορούν να καταπολεμήσουν τον καρκίνο στον άνθρωπο (…) Μέχρι τώρα τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά, αλλά χρειάζεται ακόμα δουλειά για να προσδιορίσουμε την ενδεδειγμένη συγκέντρωση/δόση για τα καρκινικά κύτταρα στον ανθρώπινο ιστό».