Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Αυξάνονται δραματικά οι φτωχοί εργαζόμενοι

H αύξηση του αριθμού των εργαζομένων που διαβιούν με μισθούς – χαρτζιλίκι, όπως επιβεβαιώνουν τα στοιχεία του ΕΦΚΑ, μέσω των Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων (ΑΠΔ) των επιχειρήσεων για την περίοδο της καραντίνας, συνεχίζεται, παρά το γεγονός ότι οικονομία και επιχειρήσεις έχουν αφήσει πίσω τα έκτακτα μέτρα το τελευταίο εξάμηνο. Η συμπίεση των μισθών αποτυπώνεται τους τελευταίους μήνες, καθώς καταγράφεται σημαντική αύξηση της μερικής απασχόλησης, ενώ το επόμενο διάστημα θα αρχίσουν να… αποδίδουν τα μέτρα που προβλέπονται στον νέο εργασιακό νόμο, δηλαδή απλήρωτες υπερωρίες σε ημερήσια βάση, με την καθιέρωση του δεκάωρου, και φθηνές υπερωρίες στο σύνολο του έτους. Η κυβέρνηση έχει δώσει το νεύμα για φθηνή εργασία, παγώνοντας τον κατώτατο μισθό ουσιαστικά μέχρι τα τέλη του 2023, καθώς η αύξηση μόλις 2%, που έχει προγραμματιστεί να δοθεί από την αρχή του επόμενου έτους, δεν αλλάζει παρά ελάχιστα τα δεδομένα, ενώ η (επιπλέον) ενίσχυση το δεύτερο εξάμηνο του επόμενου έτους αυτή τη στιγμή υπάρχει μόνο ως σκέψη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ALCO – ΓΣΕΕ: Η μεγάλη πλειοψηφία των ερωτώμενων εργαζομένων ιδιωτικού τομέα δηλώνουν απαισιόδοξοι για την εξέλιξη των αμοιβών τους. Η ΓΣΕΕ και το Ινστιτούτο Εργασίας έδωσαν στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα ειδικής θεματικής έρευνας κοινής γνώμης, που υλοποιείται σε συνεργασία με την εταιρεία Alco και απευθύνεται σε εργαζόμενους ιδιωτικού τομέα, για την καταγραφή-μέτρηση και συγκριτική αποτίμηση δεικτών κλίματος αναφορικά με την εξέλιξη των αμοιβών, την ασφάλεια της θέσης εργασίας τους και τον χρόνο εργασίας.

Σχετικό άρθρο: Αλέξης Τσίπρας: Ζητά προ ημερησίας στη Βουλή για την ακρίβεια

Η μεγάλη πλειοψηφία των ερωτώμενων εργαζομένων ιδιωτικού τομέα δηλώνουν απαισιόδοξοι για την εξέλιξη των αμοιβών τους σε ποσοστό 61% σε σχέση με το 49% που κατέγραφε ο συγκεκριμένος δείκτης στην προηγούμενη μέτρηση. Το συγκεκριμένο εύρημα θεωρείται πολύ σημαντικό, διότι αποτυπώνει μια έντονη τάση που παρατηρείται στην αγορά εργασίας σε σχέση με την εξέλιξη των αμοιβών στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας.

Για τους λόγους αυτούς, η ΓΣΕΕ προτείνει τις εξής εισοδηματικές και δημοσιονομικές παρεμβάσεις:

  • Να δοθεί άμεσα η αύξηση του κατώτατου μισθού για το 2021 με αναδρομική ισχύ από την 1/9/2021.
  • Να αρχίσουν αμέσως οι διαπραγματεύσεις για την αύξηση του κατώτατου μισθού για το 2022, ώστε η μεταβολή του να ισχύσει από την 1/1/2022.
  • Το ποσοστό αύξησης του κατώτατου μισθού να περάσει και στους ονομαστικούς μισθούς των ήδη συμφωνημένων κλαδικών συμβάσεων.
  • Να μειωθούν οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης στην ενέργεια. Αν το μέτρο δεν επαρκεί να σταθεροποιήσει τις τιμές και τις εισοδηματικές απώλειες, να μειωθεί ο ΦΠΑ στην ενέργεια για τα νοικοκυριά.
  • Εισαγωγή φόρου επί των έκτακτων κερδών των εταιρειών παροχής ενέργειας και διάθεση του ποσού για τη στήριξη του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών.
  • Να οριστεί μια περίοδος χάριτος αποπληρωμής λογαριασμών ενέργειας για τα φτωχότερα νοικοκυριά.

 

Επιπλέον, στην παρούσα έρευνα καταγράφονται οι απόψεις των εργαζομένων σχετικά με το μέγεθος της επιβάρυνσής τους από τις αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας και των βασικών ειδών διατροφής καθώς και τους τρόπους αντιμετώπισης για την προστασία του βιοτικού επιπέδου τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ: 

Συγκεκριμένα:

  • Το 82% των εργαζομένων δηλώνει ότι η μηνιαία επιβάρυνση του νοικοκυριού τους από τις αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας και των βασικών ειδών διατροφής αναμένεται να είναι «Πολύ μεγάλη» ή «Μεγάλη», με το 14% να την εκτιμά ως «Μικρή» ή «Πολύ μικρή».
  • Τα παραπάνω ποσοστά διαφοροποιούνται όταν συγκριθούν με το ύψος του εισοδήματός τους. Οι εργαζόμενοι που δηλώνουν μηνιαία αμοιβή έως 500 ευρώ δηλώνουν κατά 100% ότι αναμένουν πολύ μεγάλη επιβάρυνσή τους ενώ όσοι δηλώνουν ως μηνιαία αμοιβή από 1.500 ευρώ και πάνω, το 19% δηλώνει ότι αναμένει πολύ μεγάλη επιβάρυνση και το 54% μεγάλη επιβάρυνση.
  • Ως το αποτελεσματικότερο μέσο για την προστασία του βιοτικού τους επιπέδου από τις ανατιμήσεις, το 48% επιλέγει την αύξηση του μισθού και του κατώτατου μισθού, το 43% τη μείωση των ειδικών φόρων και φόρων κατανάλωσης ενώ μόλις το 3% επιλέγει τη λύση των επιδομάτων.
  • Τα παραπάνω ποσοστά διαφοροποιούνται έντονα ανάλογα με το ύψος των εισοδημάτων των εργαζομένων.



ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ