Αγκάθι εξακολουθεί να αποτελεί η συμμετοχή ή μη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, γεγονός που έχει οδηγήσει σε έντονη αντιπαράθεση μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ΔΝΤ, με δεδομένο ότι το Ταμείο ζητά ελάφρυνση του δημόσιου χρέους, έχοντας αμφιβολίες για το κατά πόσο είναι επιτεύξιμος ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018.
Και όλα αυτά την ώρα που ο χρόνος τελειώνει για την Ελλάδα, με όλες τις πλευρές να ζητούν το άμεσο κλείσιμό της.
Νοβότνι: Το ΔΝΤ δεν είναι πλέον απαραίτητο για τη σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας
Νωρίτερα, το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Έβαλντ Νοβότνι, δήλωσε ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν είναι πλέον απαραίτητο για τη σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας.
«Μιλώντας με οικονομικούς όρους, το ΔΝΤ δεν είναι πλέον αναγκαίο για τη σταθεροποίηση της οικονομίας της Ελλάδας. Αυτό είναι ένα πρόβλημα που οι Ευρωπαίοι θα μπορούσαν να το λύσουν μόνοι τους», δήλωσε ο επικεφαλής της αυστριακής κεντρικής τράπεζας, στην αυστριακή εφημερίδα Die Presse, σύμφωνα με την Wall Street Journal.
Αναφερόμενος στο χρέος (σ.σ. το ΔΝΤ ζητά ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και αμφισβητεί το κατά πόσον οι δημοσιονομικοί στόχοι που έχουν συμφωνηθεί μεταξύ Βρυξελλών και Αθήνας έως το 2018 είναι επιτεύξιμοι), ο κ. Νοβότνι υπογράμμισε πως ένα «κούρεμα» δε θα βοηθούσε με κάποιο τρόπο. «Η Ελλάδα έχει κάνει μαζική πρόοδο» στην υλοποίηση των συμφωνηθέντων, συμπλήρωσε.
Η δήλωση του Αυστριακού Κεντρικού τραπεζίτη έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την θέση που εξέφρασε το πρωί ο διοικητής της Bundesbank, Γενς Βάιντμαν, ο οποίος είπε ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι ένα απαραίτητο κομμάτι των προγραμμάτων διάσωσης.
Στην ίδια συνέντευξη στη Die Presse, ο κ. Νοβότνι αρνήθηκε να προβεί σε κάποιο σχόλιο σε ό,τι αφορά στη διαρροή των συνομιλιών στελεχών του ΔΝΤ από τα Wikileaks και φέρεται να αμφισβήτησε τη γνησιότητα της συνομιλίας.
Citigroup: Οι Ευρωπαίοι θα συμφωνήσουν με την Αθήνα αφήνοντας εκτός το ΔΝΤ αν χρειαστεί
Την ίδια ώρα, η αμερικανική τράπεζα Citigroup εκτιμά ότι «οι Ευρωπαίοι θα προχωρήσουν σε συμφωνία με την Αθήνα για την πρώτη αξιολόγηση αφήνοντας προσωρινά εκτός το ΔΝΤ εάν χρειαστεί».
Παράλληλα, σε έκθεσή του, ο αμερικανικός οίκος αναφέρει ότι η διαρροή των διαλόγων Τόμσεν – Βελκουλέσκου μπορεί να μην προσθέτει κάτι νέο αναφορικά με τις προθέσεις του Ταμείου, συμβάλει ωστόσο σαφέστατα στην επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ Αθηνάς και Ταμείου.
Συμφώνησαν ότι… διαφωνούν για το ελληνικό χρέος Μέρκελ και Λαγκάρντ
Την πάγια θέση του Βερολίνου, ότι επιθυμεί την παραμονή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, όμως αυτή τη στιγμή, στο νομικό πλαίσιο της ευρωζώνης, δεν είναι δυνατό ένα «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, επανέλαβε η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, μετά τη συνάντηση που είχε στο Βερολίνο με την Κριστίν Λαγκάρντ.
Η κ. Μέρκελ, έπειτα από την ολοκλήρωση της συνάντησης με την κ. Λαγκάρντ, εξέφρασε και την επιθυμία για ταχεία ολοκλήρωση των συνομιλιών στην αξιολόγηση.
Ωστόσο η Γερμανίδα καγκελάριος δεν απέκλεισε τελεσίδικα το ενδεχόμενο ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, όμως φάνηκε να μεταθέτει το όλο θέμα για το μέλλον, χωρίς συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, αφού πρώτα η ελληνική κυβέρνηση τηρήσει ορισμένες δεσμεύσεις.
«Πρέπει να εφαρμοστούν οι όροι, και ακόμα δεν έχουμε φτάσει εκεί», είπε χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά της, η κ. Λαγκάρντ παραδέχθηκε ότι «είναι ξεκάθαρο ότι δεν βρισκόμαστε εκεί που θα θέλαμε» όσον αφορά το ελληνικό πρόγραμμα, όμως «είμαστε όμως αποφασισμένοι να συνεχίσουμε να βοηθάμε», στέλνοντας μήνυμα υπέρ της παραμονής του ΔΝΤ στην Ελλάδα, διαφωνώντας, όμως για ακόμη μια φορά, αναφορικά με το χρέος.
«Οι αριθμοί πρέπει να βγαίνουν», τόνισε σχετικά η κ. Λαγκάρντ και επέμεινε ότι «χρειαζόμαστε μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα στην Ελλάδα. Η βιωσιμότητα του χρέους έχει σημασία για τους ιδιώτες επενδυτές».