Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Άγκυρα για EastMed: Δεν θα κάτσουμε με σταυρωμένα τα χέρια

Την έντονη ενόχληση της Άγκυρας για τη συμφωνία για τον αγωγό EastMed, η οποία υπογράφεται στις 2 Ιανουαρίου στην Αθήνα μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ εξέφρασε ο Ιμπραήμ Καλίν, λέγοντας ότι η Τουρκία «δεν θα κάτσει με σταυρωμένα τα χέρια». Η συμφωνία θα ολοκληρωθεί και με την υπογραφή της από την Ιταλία.

Σε τηλεοπτική του συνέντευξη, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, ο στενός συνεργάτης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραήμ Καλίν δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «τo Ισραήλ, η Ελλάδα, οι Ελληνοκύπριοι και η Αίγυπτος συγκεντρώθηκαν κι άρχισαν να μιλούν για τον EastMed. Άρχισαν να σχεδιάζουν τη μεταφορά του αερίου στην Ευρώπη που θα βρεθεί στην Ανατολική Μεσόγειο, παρακάμπτοντας την Τουρκία. Μιλούν για αγωγούς, εμφανίζουν χάρτες… Όταν συμβαίνουν αυτά, εμείς δεν μπορούμε να καθόμαστε με δεμένα τα χέρια».

«Η Ελλάδα υποστηρίζει πως παραβιάστηκε περιοχή περίπου 15 χιλιομέτρων και λόγω της Κρήτης εκείνοι θα αποταθούν στον ΟΗΕ. Ας αποταθούν, δεν είναι πρόβλημα για εμάς» σχολίασε εξάλλου ο ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος για την τουρκολιβυκή συμφωνία.

Iσχυρίστηκε επίσης ότι «στην πράξη, η Αίγυπτος είναι πραγματικά ικανοποιημένη με τη συμφωνία για τη θαλάσσια δικαιοδοσία που επετεύχθη με τη Λιβύη, όπως δήλωσαν Αιγύπτιοι αξιωματούχοι». «Η θαλάσσια δικαιοδοσία τους επεκτάθηκε» υποστήριξε.

Συμφωνία Ελλάδας, Κύπρου, Ιταλίας, Ισραήλ για τον EastMed

Διπλωματικός πυρετός

Τα τελευταία 24ωρα άναψαν τα τηλέφωνα στο τρίγωνο Βερολίνο (Μέρκελ), Μόσχα (Πούτιν) και Άγκυρα (Ερντογάν) προκειμένου η Τουρκία να μην εμπλακεί στρατιωτικά στον εμφύλιο της Λιβύης που θα προκαλέσει ευρύτερη αποσταθεροποίησης στην περιοχή. ΕΕ, Ρωσία, Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Γαλλία, Αίγυπτος, Ισραήλ, οι περισσότερες χώρες του Κόλπου (όχι το Κατάρ) και η αντιπολίτευση της Λιβύης υπό τον στρατάρχη Χάφταρ που πολιορκεί την Τρίπολη, συγκροτούν ένα ευρύ μέτωπο συμμαχιών της Ελλάδας.

Έχουν αμφισβητήσει τη νομιμότητα της συμφωνίας Ερντογάν- Σάρατζ για κοινή ΑΟΖ και αντιδρούν στη αποστολή στρατιωτικής βοήθειας.

«Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε στρατιωτική κλιμάκωση στη Λιβύη» προειδοποίησε και ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης, τελευταίας συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε για το 2019.

Πηγή: newpost.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ