Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Αγώνας δρόμου για την ανάπτυξη mRNA εμβολίων για τον ιό της γρίπης των πτηνών

Οι πανδημίες μοιάζουν πολύ με τις δασικές πυρκαγιές του καλοκαιριού. Πρέπει να τις αντιμετωπίζεις εγκαίρως ρίχνοντας όλα τα «πολεμοφόδια» στη μάχη προτού φουντώσουν και επεκταθούν, και να μοιράζεις τις προσπάθειες ισότιμα σε όλα τα μέτωπα ώστε να σβήσεις όλες τις εστίες. Αυτό μας το έμαθε η πανδημία του κορωνοϊού και αυτή η γνώση γίνεται τώρα πολύτιμη παρακαταθήκη για την αντιμετώπιση νέων υγειονομικών κινδύνων.

Της ΑΛΕΞΙΑΣ ΣΒΩΛΟΥ


Στις λιγότερο εύρωστες χώρες, ενώ ο ΠΟΥ συνιστά γενική επαγρύπνηση


Κι επειδή ένας πολύ υπολογίσιμος εχθρός ακούει στο όνομα «γρίπη των πτηνών», η παγκόσμια κοινότητα βρίσκεται σε εγρήγορση για να «σηκώσει» και να διανείμει τα νέα «πυροσβεστικά», που δεν είναι άλλα από τα νέα εμβόλια.

Σε αυτό το πλαίσιο, το πράσινο φως έλαβε ένα νέο φιλόδοξο πρότζεκτ για την επιτάχυνση της ανάπτυξης ενός υποψήφιου mRNA εμβολίου έναντι του επικίνδυνου ιού της γρίπης των πτηνών Α (Η5Ν1). Πρωτεργάτες στον αγώνα δρόμου είναι φαρμακοβιομηχανίες από τρίτες χώρες που θα μπορέσουν να το διανείμουν με διευρυμένη πρόσβαση στις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, όπως η εταιρεία Sinergium Biotech της Αργεντινής. Το νέο πρότζεκτ συντονίζεται από το Πρόγραμμα Μεταφοράς mRNA Τεχνολογίας της Δεξαμενής Πατεντών των Φαρμάκων MPP.

Το Πρόγραμμα Μεταφοράς Τεχνολογίας mRNA αποτελεί τον καρπό μιας συνέργειας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και του MPP και τέθηκε σε λειτουργία τον Ιούλιο του 2021, ώστε να εξασφαλίσει στα πιο φτωχά κράτη τη δυνατότητα παραγωγής mRNA εμβολίων σε πολύ προσιτές τιμές.

Η φαρμακοβιομηχανία Sinergium Biotech, που είναι συνεργάτης του Προγράμματος Μεταφοράς Τεχνολογίας, διαθέτει ένα υποψήφιο εμβόλιο έναντι του ιού της γρίπης Α (Η5Ν1) που ήδη δοκιμάζεται σε προκλινικό στάδιο, δηλαδή σε πειραματόζωα. Μόλις το προκλινικό στάδιο ολοκληρωθεί, τα ευρήματα θα γνωστοποιηθούν σε όλους τους εταίρους του προγράμματος προκειμένου να επιταχυνθεί η παραγωγή και άλλων υποψήφιων εμβολίων, που σε κλινικό στάδιο θα δοκιμαστούν σε υγιείς εθελοντές.

Όπως επισημαίνει ο Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, στόχος του προγράμματος είναι η ενίσχυση της έρευνας και της ανάπτυξης στα φτωχότερα κράτη, ώστε όταν μας «χτυπήσει» η επόμενη πανδημία να έχουμε μεγάλο βαθμό ετοιμότητας και η αντίδρασή μας να είναι ισότιμη, δηλαδή να έχουν όλα τα κράτη ισότιμη πρόσβαση στα νέα εμβόλια και να μην υπάρξουν (ξανά) πολίτες διαφορετικών ταχυτήτων εντός κι εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Όταν δημιουργήσαμε αυτό το πρόγραμμα θελήσαμε να δώσουμε στις λιγότερο εύρωστες χώρες την ευκαιρία να ηγηθούν αυτής της κούρσας, να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να μοιραστούν τη γνώση αποδεικνύοντας στην πράξη το σοφό ρητό «η ισχύς εν τη ενώσει», προσθέτει ο Charles Gore, γενικός διευθυντής του προγράμματος MPP.

Υψηλή διασπορά

Οι ιοί της γρίπης των πτηνών αποτελούν έναν σημαντικό κίνδυνο για τη δημόσια υγεία εξαιτίας της υψηλής διασποράς τους σε πολλά είδη της άγριας πανίδας και σε ζώα που ζουν σε κτηνοτροφικές φάρμες, με συνέπεια να έχουν τη δυνατότητα να προκαλέσουν μια νέα πανδημία. Γι’ αυτό, άλλωστε, ο ΠΟΥ έχει ήδη σχεδιάσει ένα πλαίσιο ετοιμότητας έναντι μελλοντικών πανδημιών γρίπης, ώστε να αυξηθεί η πρόσβαση όλων των λαών στον εμβολιασμό.
Από τη μεριά του κατασκευαστή, δηλαδή της αργεντίνικης φαρμακοβιομηχανίας, ο Dr Alejandro Gil, γενικός διευθυντής της Sinergium, εξηγεί ότι η μεγάλη γνώση και εμπειρία των ερευνητών θα συμβάλει καθοριστικά στην αύξηση της παγκόσμιας ετοιμότητας έναντι νέων επικίνδυνων παθογόνων.
Από τη στιγμή που δημιουργήθηκε το Πρόγραμμα Μεταφοράς Τεχνολογίας, ανέπτυξε μια πλατφόρμα που στην αρχή χρησιμοποιήθηκε για να αποδείξει και να αξιολογήσει την ανοσογονικότητα, την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια κάθε πειραματικού COVID-19 υποψήφιου εμβολίου σε προκλινικό στάδιο, δηλαδή σε πειραματόζωα. Η πλατφόρμα εδράζεται στο βιοτεχνολογικό hub Afrigen Biologics & Vaccines που βρίσκεται στη Νότια Αφρική, και τον τελευταίο καιρό γίνεται ολοένα και πιο συχνά πρωτοσέλιδο στον διεθνή Τύπο. Το αφρικανικό βιοτεχνολογικό hub πραγματοποιεί συνεργασίες με φαρμακευτικούς κολοσσούς των ΗΠΑ, όπως η Merck, και αποδεικνύει πως η έρευνα και η ανάπτυξη (R & D) δεν γνωρίζουν όρια, ούτε μπορούν να εγκλωβιστούν σε γεωγραφικούς περιορισμούς.

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

300 εκατομμύρια νέοι έχουν υποστεί σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση στο διαδίκτυο – Τι δείχνουν τα στοιχεία νέας έκθεσης

Η επιστήμη μίλησε: Οι άνδρες καίνε περισσότερες θερμίδες από τις γυναίκες κατά τη διάρκεια του σεξ

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ