Σε έναν αγωνιώδη αγώνα δρόμου έχει επιδοθεί η κυβέρνηση, προκειμένου να «κλείσει» όλες τις εκκρεμότητες αναφορικά με τη διαπραγμάτευση μέσα στις έξι ημέρες που απομένουν μέχρι το Eurogroup της 9ης Μαΐου.
Οι συσκέψεις ανάμεσα σε στελέχη της κυβέρνησης επί του θέματος είναι αλλεπάλληλες, ενώ το ίδιο ισχύει και για τις επαφές κυβερνητικών στελεχών με τους εκπροσώπους των Θεσμών, την ώρα που όλα δείχνουν ότι το μεγαλύτερο «αγκάθι» για το κλείσιμο της διαπραγμάτευσης είναι ο τρόπος που θα λειτουργεί ο μηχανισμός αυτόματης εφαρμογής των έκτακτων μέτρων, σε περίπτωση εκτροχιασμού του προγράμματος.
Εν τω μεταξύ, τα σενάρια για επταμερή συνάντηση των υπουργών Οικονομικών Γερμανίας, Γαλλίας, Ελλάδας με τη συμμετοχή των επικεφαλής των Θεσμών δεν επιβεβαιώνονται τελικά από πουθενά, με αποτέλεσμα το διαπραγματευτικό πεδίο να έχει περιοριστεί στις επαφές των τεχνικών κλιμακίων.
Συγκεκριμένα, πηγές του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών δήλωσαν στην Deutsche Welle ότι δεν υπάρχει πληροφορία για μια τέτοια συνάντηση αύριο ή τις επόμενες ημέρες, μέχρι τις αρχές της επόμενης εβδομάδας, και ότι δεν έχουν γνώση κάποιας πρόθεσης για πρόσκληση προς αυτήν την κατεύθυνση.
Οι ίδιες πηγές υπενθύμισαν ότι η επόμενη προγραμματισμένη συνάντηση για την αξιολόγηση της πορείας των διαπραγματεύσεων έχει οριστεί για τη Δευτέρα, 9 Μαΐου, ενώ σημείωσαν ότι, βεβαίως, δεν μπορεί να αποκλειστεί τηλεφωνική επικοινωνία του Γερμανού υπουργού Οικονομικών στο πλαίσιο του Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας.
Συγκρατημένα αισιόδοξη η Κομισιόν στις εαρινές προβλέψεις της για την Ελλάδα
Ελαφρά βελτιωμένες είναι οι εαρινές προβλέψεις της Επιτροπής για την ελληνική οικονομία το 2016, σε σχέση τουλάχιστον με τις αντίστοιχες χειμερινές.
Σύμφωνα με την Επιτροπή, η ανάπτυξη αναμένεται να επιστρέψει το β′ εξάμηνο του 2016 και να ενισχυθεί το 2017, χάρη στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
Επισημαίνεται, επίσης, ότι το έλλειμμα αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω, μετά τα βελτιωμένα δημοσιονομικά στοιχεία του 2015 και την ολοκλήρωση του δημοσιονομικού πακέτου των 5,4 δισ. ευρώ.
Μιλώντας σχετικά, ο Επίτροπος Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να επαναληφθεί η κρίση του περασμένου καλοκαιριού σε σχέση με το ελληνικό οικονομικό πρόγραμμα, και επεσήμανε ότι το πλαίσιο είναι σήμερα διαφορετικό, τόσο σε σχέση με τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη συμφωνηθεί όσο και από πλευράς επιδόσεων της ελληνικής οικονομίας, που είναι καλύτερες αυτών που ήταν προσδοκώμενες.
Ο επίτροπος ανέφερε, επίσης, ότι το ζήτημα του ελληνικού χρέους είναι θέμα που πρέπει να εξεταστεί, ενώ σημείωσε πως «δε θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της προσφυγικής κρίσης».
Ο ίδιος, έκανε επίσης λόγο για «συγκρατημένη αισιοδοξία» ως προς την πιθανότητα να επιτευχθεί συμφωνία στο Eurogroup της Δευτέρας. «Αυτό που επιθυμούν όλες οι πλευρές είναι η Ελλάδα να επιστρέψει στην ανάπτυξη και να δημιουργήσει δουλειές για τη νεολαία», σημείωσε προσθέτοντας ότι αυτό «Είναι στο συμφέρον της Ευρωζώνης και της Ελλάδας».
Kölner Stadt-Anzeiger: Τα περιθώρια για τον Τσίπρα στενεύουν
Στη δύσκολη θέση της Ελλάδας, παρά την αισιόδοξη ομιλία του Έλληνα πρωθυπουργού για το Πάσχα, αναφέρεται η εφημερίδα Kölner Stadt-Anzeiger.
«Ήταν ένα χαρμόσυνο μήνυμα αυτό που μετέφερε στους συμπατριώτες του ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας ,το Πάσχα. ‘’Τα δύσκολα είναι πίσω μας, καλύτερες μέρες έρχονται’’. Αυτό όμως μπορεί να ήταν περισσότερο ευχή. Οι διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους δανειστές δεν προχωρούν. Την ερχόμενη Δευτέρα θα συναντηθούν οι ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών σε μια έκτακτη σύνοδο για την Ελλάδα. Εάν δεν υπάρξει έστω μια προσέγγιση στα ανοιχτά θέματα, τότε τα περιθώρια για τον Τσίπρα στενεύουν- όπως και για την Ελλάδα», σημειώνει χαρακτηριστικά η εφημερίδα.