Το νέο εργασιακό νομοσχέδιο προβλέπει σαρωτικές αλλαγές σε ό,τι ξέραμε μέχρι σήμερα αναφορικά με τα κεκτημένα μας στην αγορά εργασίας με κύριο άξονα το οκτάωρο κατόπιν συμφωνίας μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων.
Οκτάωρο α λα κάρτ στην αγορά εργασίας
Τα πάνω κάτω στο πεδίο της εργασίας φέρνει το νέο εργασιακό νομοσχέδιο, αφού μεταξύ των μέτρων που αναμένεται να περιλαμβάνει θα είναι και το οκτάωρο α λα καρτ. Εργαζόμενοι και εργοδότες θα έχουν τη δυνατότητα να συμφωνούν σε ό,τι αφορά τον χρόνο έναρξης και λήξης του οκταώρου στη διάρκεια της ημέρας. Προϋπόθεση θα είναι να υπάρχει σχετικό αίτημα από τον εργαζόμενο. Στόχος είναι η καθιέρωση ενός νέου, ευέλικτου ωραρίου εργασίας ανάλογα με τις ανάγκες των εργαζομένων, χωρίς να θίγεται το θεσμοθετημένο 8ωρο και το 40ωρο, όπως επισημαίνουν αρμόδιες πηγές του υπουργείου Εργασίας καθώς και η διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας στον ιδιωτικό τομέα.
Αναπροσαρμογή του ημερησίου χρόνου στην αγορά εργασίας
Συγκεκριμένα, εξετάζεται να υπάρχει δυνατότητα αναπροσαρμογής του ημερήσιου χρόνου εργασίας, με πρόταση του ίδιου του εργαζομένου, χωρίς όμως να μειώνεται το συνολικό πλήθος των κανονικών ωρών εργασίας ανά εβδομάδα. Για παράδειγμα, θα μπορούσε ένας εργαζόμενος, αντί για το διάστημα 8 π.μ. με 4 μ.μ. κάθε μέρα ανά εβδομάδα, να εργάζεται 9 π.μ. με 5 μ.μ. είτε καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας είτε για κάποιες ημέρες της εβδομάδας.
Κύκλοι του υπουργείου Εργασίας τονίζουν ότι “το 8ωρο αποτελεί κόκκινη γραμμή, δεν επιτρέπεται από κανέναν παραβίασή του”. Το σχετικό νομοσχέδιο, το οποίο αφορά αποκλειστικά στον ιδιωτικό τομέα, προγραμματίζεται να έρθει σε δημόσια διαβούλευση το πρώτο 15ήμερο Οκτωβρίου.
Για τις υπερωρίες στην αγορά εργασίας
Σχεδιάζεται ο διπλασιασμός του ανώτατου ορίου των υπερωριών στην εργασία. Εξετάζεται η αύξηση του ανώτατου ορίου υπερωριών στις βιομηχανίες σε εξαμηνιαία βάση σε 100 ή 120 ώρες. Μια τέτοια αύξηση θα οδηγούσε στη δυνατότητα εργασίας.
– πέραν του κανονικού 8ώρου η εργασία
– κατά επιπλέον 12 ώρες ανά μήνα ή επιπλέον 3 ώρες ανά εβδομάδα. Αντίθετα σήμερα το ανώτατο όριο των υπερωριών στη βιομηχανία αντιστοιχεί σε 48 ώρες σε εξαμηνιαία βάση. Παράλληλα, εξετάζεται η δυνατότητα πληρωμής των υπερωριών “σε είδος” π.χ. σε επιπλέον μέρες κανονικής άδειας προκειμένου να πέσει το κόστος τους. Σημειώνεται ότι το κόστος της υπερωρίας αντιστοιχεί στο 40% του ωρομισθίου της εργασίας.
Πηγή: Τα Νέα