- Είναι πλέον ξεκάθαρο, οι διαδικτυακές πλατφόρμες ενοικίασης έχουν στείλει τις τιμές των καταλυμάτων στις τουριστικές περιοχές στα ύψη
- Αποκαλυπτικός ο δήμαρχος Σαντορίνης Νίκος Ζώρζος στον Πέτρο Κουσουλό
- “Φταίει το airbnb! Συμφέρει τους ιδιοκτήτες να νοικιάζουν το σπίτι σε τουρίστες όλο το χρόνο και όχι σε εκπαιδευτικούς”
- Δεν είναι μόνο οι εκπαιδευτικοί, αλλά και οι φοιτητές, οι στρατιωτικοί, οι λιμενικοί…
- Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του Alpha 989
Είναι ξεκάθαρο πλέον πως το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι νεοδιόριστοι και οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί των “υπερβολικά” τουριστικών ελληνικών νησιών, της Μυκόνου και της Σαντορίνης, είναι η νέα μόδα που ακούει στο όνομα “airbnb”!
Για όσους δεν γνωρίζουν, πρόκειται για μία πλατφόρμα ενοικίασης καταλυμάτων που σαρώνει το διαδίκτυο εδώ και τρία χρόνια περίπου και που φέτος το καλοκαίρι έχει βαρέσει κόκκινο και στην Ελλάδα.
Ο δήμαρχος της Σαντορίνης, Νίκος Ζώρζος, μίλησε στον Πέτρο Κουσουλό και στο ραδιόφωνο του Alpha και έδωσε στο θέμα την πραγματική του διάσταση: Η νέα αυτή πλατφόρμα δίνει την ευκαιρία στους ιδιοκτήτες να εμφανίζουν το κατάλυμα στο διαδίκτυο και να το νοικιάζουν με τη μέρα, με το διήμερο, το τριήμερο, την εβδομάδα, όπως τους βολεύει. Αν παίρνουν καλές κριτικές, ο κόσμος πολλαπλασιάζεται και πιστέψτε μας, με την άνθιση του ελληνικού τουρισμού την τελευταία διετία και τα κομφόρ που προσφέρουν τα ελληνικά καταλύματα (μόνο και μόνο τη…θέα) οι κριτικές είναι σχεδόν πάντα καλές.
Αυτό σημαίνει πως ο ιδιοκτήτης, αντί να προσφέρει το διαμέρισμά του προς 250 ευρώ το μήνα σε έναν εκπαιδευτικό (Σεπτέμβρη μέχρι Ιούνη) προτιμά να το κρατήσει κλειστό για τις επτά ή δέκα ή 20 μέρες που θα έχει ζήτηση από παρέες από το εξωτερικό που προφανώς πληρώνουν 20 και 30 ευρώ τη μέρα ή και παραπάνω. Κι όλα αυτά μέχρι τα τέλη Οκτώβρη και από τις αρχές Απρίλη. Είναι η δεύτερη σεζόν που ένα σπίτι που παλαιότερα κόστιζε 250 ευρώ το μήνα, τώρα κάνει 500 ή 600 ευρώ. Απαγορευτικά ποσά για υπαλλήλους των 800 ευρώ!
Διαβάστε ολόκληρη την ανακοίνωση της Ενωτικής Πρωτοβουλίας Φοιτητών Πολυτεχνείου Κρήτης όταν προ ημερών είχαν αναφερθεί στο ζήτημα. Δεν είναι μόνο οι εκπαιδευτικοί, αλλά και οι Έλληνες φοιτητές που αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε και τους στρατιωτικούς.
“Με την ανακοίνωση των εισακτέων στο Πολυτεχνείο Κρήτης ξεκινάει και η διαδικασία εγκατάστασης των φοιτητών στην πόλη των Χανίων. Όπως είναι γνωστό, ήδη από την περσινή χρονιά η εύρεση κατοικίας αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της πόλης με φοιτητές να ψάχνουν ακόμα και μήνες μετά την έναρξη της χρονιάς σπίτι. Η κατάσταση με τα σπίτια έχει φτάσει στο απροχώρητο, ειδικά αυτές τις μέρες, που φτάνουν στα Χανιά περίπου 1070 συμφοιτητές μας, εκ των οποίων 700 στο Πολυτεχνείο Κρήτης, έχοντας ξεκινήσει ήδη το ψάξιμο για διαμονή.
Παρ’ όλα αυτά όμως, ελάχιστοι από αυτούς θα καταφέρουν να βρουν μία κατοικία αφού αυτή τη στιγμή τα Χανιά είναι υπερπλήρη από τουρίστες που έχουν κλείσει την πλειοψηφία των σπιτιών μέχρι τέλη Οκτώβρη. Οι ιδιοκτήτες νοικιάζουν τα σπίτια σε διαδικτυακές πλατφόρμες και αυτά που μένουν για τους φοιτητές και για τους εργαζόμενους είναι ελάχιστα και αδυνατούν να καλύψουν τις ανάγκες μας.
Παράλληλα, τα σπίτια που δε νοικιάζονται στα Χανιά έχουν απρόσιτες τιμές και ελάχιστες διαθεσιμότητες. Ακόμη και για τα σπίτια που με δυσκολία μένει αξιοπρεπώς ένας άνθρωπος οι τιμές είναι δυσανάλογες της ποιότητας. Σε συνδυασμό με το ανύπαρκτο για τη νέα χρονιά επίδομα ενοικίου για τους οικονομικά ασθενέστερους φοιτητές αλλά και χωρίς να έχουν ολοκληρωθεί οι νέες εστίες στο Πολυτεχνείο Κρήτης, το ίδρυμα για το οποίο πολλοί καυχιούνται ότι αποτελεί το στολίδι της πόλης, θα ξεκινήσει τη χρονιά… χωρίς νέους φοιτητές!
Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση ετοιμάζεται για το νέο νόμο για την παιδεία που θέλει τις σχολές να λειτουργούν για την έρευνα και την επιχειρηματικότητα, δίνοντας τα όποια λεφτά προς αυτή την κατεύθυνση, ενώ για τις ανάγκες των φοιτητών τα ποσά είναι οριακά μηδεμινά. Μαζί με το τοπικό κράτος και τις εκάστοτε διοικήσεις προωθούν την τουριστικοποίηση και προσβλέπουν στα οικονομικά οφέλη που αυτή επιφέρει αντί να δημιουργούν εγκαταστάσεις αξιοπρεπούς διαβίωσης για τη νεολαία που με κόπους έρχεται από άλλες πόλεις να σπουδασει στο Πολυτεχνείο Κρήτης, θέτωντας έτσι εμπόδια στο νέο επιστημονικό δυναμικό.
Αν θέλουν ιδρύματα χωρίς φοιτητές, τότε να τα κλείσουν. Αλλιώς να βρουν τώρα λύση για το πρόβλημα! Πρέπει να πάρουν άμεσα θέση η Πρυτανεία, ο Δήμος και η Αντιπεριφέρεια για αυτή την κατάσταση και να βρεθεί άμεσα λύση μέχρι να μπορέσουν οι φοιτητές να βρουν σπίτι. Να μεριμνήσουν για την ανεύρεση χώρου διαμονής με την ενοικίαση ξενοδοχείου για τους φοιτητές που δεν μπορούν να βρουν σπίτι μέχρι ως ότου αυτό καταστεί εφικτό προκειμένου κανένας φοιτητής να μη φύγει από τα Χανιά και να εγκαταλείψει τις σπουδές του. Παρ’ όλα αυτά, δεν είναι μόνιμη λύση να μένουν οι φοιτητές σε ξενοδοχεία μέχρι να φύγουν οι τουρίστες, οπότε πρέπει να ολοκληρωθούν άμεσα οι νέες εστίες για να καλύψουν τις ανάγκες των φοιτητών τόσο του Πολυτεχνείου όσο και του ΤΕΙ
ΚΑΝΕΝΑΣ ΠΡΩΤΟΕΤΗΣ ΦΟΙΤΗΤΗΣ ΝΑ ΜΗ ΦΥΓΕΙ ΑΠΟ ΤΑ ΧΑΝΙΑ!
ΝΑΒΡΕΘΟΥΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΣ ΛΥΣΕΙΣ ΔΙΑΜΟΝΗΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΤΩΡΑ!
Ενωτική Πρωτοβουλία Φοιτητών Πολυτεχνείου Κρήτης”