Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2024

Αιθιοπία: Η αστυνομία συνέλαβε εικονολήπτη του Ρόιτερς

Εικονολήπτης του Ρόιτερς , ο Κουμέρα Γκεμέτσου, συνελήφθη στην πρωτεύουσα της Αιθιοπίας Αντίς Αμπέμπα την Πέμπτη, 24 Δεκεμβρίου και θα παραμείνει υπό κράτηση για τουλάχιστον δύο εβδομάδες, ανέφερε η οικογένειά του. Δεν έχουν απαγγελθεί κατηγορίες σε βάρος του.

Κανένας λόγος δεν έχει δοθεί στην οικογένεια για τη σύλληψη του εικονολήπτη και η αστυνομία δεν απάντησε σε αιτήματα του Ρόιτερς για σχόλια. Ο Κουμέρα, 38 ετών, εργάζεται εδώ και μια δεκαετία ως ανεξάρτητος εικονολήπτης για το Ρόιτερς.

Σε μια σύντομη ακροαματική διαδικασία την Παρασκευή, στην οποία δεν παρίστατο κανένας δικηγόρος, δικαστής διέταξε την παράταση της κράτησης του Κουμέρα για άλλες 14 ημέρες προκειμένου να δώσει χρόνο στην αστυνομία για έρευνα, ανέφερε η οικογένεια.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς καταδίκασε έντονα την κράτηση του Κουμέρα. Έχει προηγηθεί ο ξυλοδαρμός ενός φωτογράφου του Ρόιτερς, του Τίκσα Νεγκέρι, από δύο ομοσπονδιακούς αστυνομικούς της Αιθιοπίας στις 16 Δεκεμβρίου.

«Ο Κουμέρα ανήκει στην ομάδα του Ρόιτερς που μεταδίδει από την Αιθιοπία με δίκαιο, ανεξάρτητο και αμερόληπτο τρόπο. Η εργασία του Κουμέρα δείχνει τον επαγγελματισμό και την αμεροληψία του, και δεν γνωρίζουμε να υπάρχει οποιαδήποτε βάση για τη σύλληψή του», ανέφερε στην ανακοίνωση ο διευθυντής σύνταξης του πρακτορείου Στέφεν Τζ. Άντλερ.

«Οι δημοσιογράφοι πρέπει να επιτρέπεται να μεταδίδουν τις ειδήσεις προς το κοινό συμφέρον χωρίς φόβο παρενόχλησης ή πρόκλησης βλάβης, όπου κι αν βρίσκονται. Δεν θα σταματήσουμε έως ότου ο Κουμέρα αφεθεί ελεύθερος», είπε ο Άντλερ.

Περίπου δέκα ένοπλοι ομοσπονδιακοί αστυνομικοί έφθασαν στο σπίτι του Κουμέρα αργά το απόγευμα της Πέμπτης και τον πήραν μαζί τους φορώντας του χειροπέδες μπροστά στη σύζυγο και τα τρία παιδιά τους, δήλωσε η σύζυγός του Χάουι Ντεσάλεγκν. Πρόσθεσε πως η μεγαλύτερη κόρη τους, ηλικίας 10 ετών, είχε γαντζωθεί πάνω του φωνάζοντας καθώς οι αστυνομικοί τον απομάκρυναν.

Η αστυνομία κατέσχεσε επίσης το κινητό τηλέφωνο του Κουμέρα, έναν υπολογιστή, στικάκια USB και έγγραφα, σύμφωνα με την οικογένεια. Η σύλληψη του Κουμέρα ακολουθεί κυβερνητική πίεση σε δημοσιογράφους ορισμένων διεθνών ΜΜΕ που καλύπτουν τη σύγκρουση στην βόρεια περιφέρεια της Αιθιοπίας Τιγκράι, όπου κυβερνητικές δυνάμεις μάχονται εναντίον του πρώην κυβερνώντος κόμματος, του Μετώπου Λαϊκής Απελευθέρωσης του Τιγκράι (TPLF).

Ο Κουμέρα κάλυψε τη σύγκρουση στην Τιγκράι αλλά το Ρόιτερς δεν ήταν σε θέση να προσδιορίσει αν η σύλληψή του συνδέεται με τη δουλειά του. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι δεν απάντησαν σε ερωτήσεις του Ρόιτερς αν ο λόγος που συνελήφθη έχει σχέση με την κάλυψη της σύγκρουσης.

Η εποπτεύουσα αρχή των ΜΜΕ (ραδιοτηλεοπτικό συμβούλιο) στην Αιθιοπία, Ethiopian Broadcasting Authority, κατηγόρησε το Ρόιτερς και άλλα διεθνή ΜΜΕ με ανακοίνωση που ανήρτησε στη σελίδα της στο Facebook στις 23 Νοεμβρίου για «ψευδή» και «ανισομερή» κάλυψη των μαχών στην Τιγκράι.

«Στηρίζουμε την κάλυψή μας της σύγκρουσης στην περιφέρεια Τιγκράι και θα συνεχίσουμε να μεταδίδουμε ειδήσεις για την Αιθιοπία με ακεραιότητα, ανεξαρτησία και ελεύθεροι από προκατάληψη, όπως το κάνουμε σε όλο τον κόσμο», ανέφερε το Ρόιτερς σε ξεχωριστή ανακοίνωση.

Η εδρεύουσα στη Νέα Υόρκη Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων (CPJ) ανέφερε πως η κράτηση του Κουμέρα είναι «το πιο πρόσφατο παράδειγμα του πώς η ελευθερία του Τύπου υπονομεύεται ραγδαία υπό τον πρωθυπουργό Άμπιι Άχμεντ έπειτα από μια σύντομη ελπίδα για μεταρρύθμιση».

Όταν η CPJ δημοσιοποίησε την ετήσια έκθεσή της για τους φυλακισμένους δημοσιογράφους την 1η Δεκεμβρίου, τουλάχιστον επτά δημοσιογράφοι βρίσκονταν υπό κράτηση στην Αιθιοπία λόγω της δουλειάς τους, ανέφερε σήμερα σε μια ανακοίνωση η CPJ.
Πέντε από τις συλλήψεις αυτές πραγματοποιήθηκαν μετά το ξέσπασμα της σύγκρουσης στην Τιγκράι στις 4 Νοεμβρίου, σύμφωνα με τη CPJ.

Χιλιάδες άνθρωποι φέρεται να έχουν σκοτωθεί και περίπου 950.000 έχουν εκτοπισθεί στη διάρκεια της σύγκρουσης που κράτησε έναν μήνα. Η κυβέρνηση υποστηρίζει πως έχει θέσει τώρα υπό τον έλεγχό της την περιοχή, αλλά ελέγχει αυστηρά την πρόσβαση και ορισμένες περιοχές εξακολουθούν να μην έχουν κάλυψη κινητών τηλεφώνων.

Η κυβέρνηση της Αιθιοπίας, στην οποία κυριαρχούσε το TPLF για σχεδόν τρεις δεκαετίες, έστελνε συχνά στη φυλακή επικριτές, περιλαμβανομένων πολιτικών και δημοσιογράφων.

Όταν ο Άμπιι ανήλθε στην εξουσία το 2018 έπειτα από αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, επέσπευσε τις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις και επέβλεψε την αποφυλάκιση δεκάδων χιλιάδων πολιτικών κρατούμενων.

Ωστόσο τοπικές και διεθνείς οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εξέφρασαν ανησυχία για τις συλλήψεις χιλιάδων άλλων ανθρώπων έπειτα από ξεσπάσματα φονικής βίας σε όλη τη χώρα. Η κυβέρνηση έχει πει πως οι συλληφθέντες είναι ύποπτοι για υποδαύλιση της αιματοχυσίας.

«Ένας από τους πρωταρχικούς ρόλους και ευθύνες της κυβέρνησης είναι να διασφαλίσει την ασφάλεια και τη σταθερότητα καθώς και την κυριαρχία του νόμου», δήλωσε η Μπιλένε Σεγιούμ, εκπρόσωπος του πρωθυπουργού, στο Ρόιτερς τον Αύγουστο, όταν τουλάχιστον 9.000 άνθρωποι συνελήφθησαν έπειτα από φονικές συγκρούσεις στην πρωτεύουσα και τη γύρω περιοχή Ορομίγια.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP

Πηγή φωτογραφίας: REUTERS/FAMILY ALBUM

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

spot_img

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ