Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2024

Αίτνα: Η Ελληνίδα ηθοποιός που ζει αγκαλιά με το ηφαίστειο (Φωτό – βίντεο)

H πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Πολιτιστικής Διπλωματίας με έδρα την Κατάνια Στέλλα Καλησπεράτου μιλάει για την καθημερινή συμβίωση με την Αίτνα και το δέσιμο της Σικελίας με την Ελλάδα

H Στέλλα Καλησπεράτου
Φωτό: Ethnos.gr

Η ονομασία Αίτνα μπορεί να προέρχεται από την ελληνική λέξη αίθω, που σημαίνει «καίγομαι», ή τη φοινικική λέξη «attano». Οι Άραβες ονόμαζαν το βουνό Gibel Utlamat, το «βουνό της φωτιάς». Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, ο Αίολος είχε φυλακίσει τους ανέμους στις σπηλιές κάτω από την Αίτνα. Σύμφωνα με τον Αισχύλο ο Γίγαντας Εγκέλαδος καταπλακώθηκε μετά από μία έκρηξη του ηφαιστείου της Αίτνα. Και κάπου μεταξύ μύθου και πραγματικότητας τα χρόνια περνάνε και ο άνθρωπος έμαθε να συμβιώνει μαζί με το πιο ενεργό και υψηλότερο ηφαίστειο των 3.350 μέτρων.

Στις 16 Φεβρουαρίου καταγράφηκε άλλη μία μεγάλη έκρηξη του ηφαιστείου και από τότε κάθε περίπου 30 ώρες υπάρχει έξαρση με εκρήξεις και λάβα που ρέει άφθονη στον αυχένα του κρατήρα. Κάθε μέρα οι κάτοικοι στην Κατάνια αλλά και στα γύρω χωριά είναι με μία σκούπα στο χέρι καθαρίζοντας στάχτη και ελαφρόπετρες που πέφτουν από τον ουρανό.

image3.jpg
Η Αίτνα από το λιμάνι της Κατάνια σε μία από τις σπάνιες στιγμές που ο καιρός είναι ανοικτός / φωτό ethnos.gr

Η Στέλλα Καλησπεράτου είναι ένα από τα μέλη της δραστήριας ελληνικής κοινότητας της Σικελίας που μένει μόνιμα στην Κατάνια και πρεσβεύει τα ελληνικά γράμματα και τον ελληνικό πολιτισμό. Πτυχιούχος της ιταλικής φιλολογίας, ηθοποιός και πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Πολιτιστικής Διπλωματίας. Είναι επίσης συνεργάτης της έδρας πιστοποίησης της ελληνικής γλώσσας του πανεπιστημίου της Κατάνια με καθηγήτρια την Κατερίνα Παπαθέου και διοργανώνει σειρά δράσεων, ενημερώσεων και εκδηλώσεων για τον σύγχρονο και τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό καθώς και μαθήματα ελληνικής γλώσσας και ορθοφωνίας.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εξερράγη κρατήρας στο ηφαίστειο της Αίτνας στην Ιταλία (Ζωντανή μετάδοση)

 

Η Αίτνα ξύπνησε και οι εικόνες με τη αναδυόμενη λάβα είναι εντυπωσιακή [βίντεο]


image5.jpg

Μαθαίνουν πιο πολλά από τα ελληνόπουλα

«Βρίσκομαι έξι χρόνια στην Κατάνια και από το 2017 έχω αφιερωθεί στο έργο του Ελληνικού Ινστιτούτου Πολιτιστικής Διπλωματίας. Στοχεύουμε στους νέους σπουδαστές κυρίως στους μαθητές των κλασσικών Λυκείων της Ιταλίας που κάνουν αρχαία ελληνικά και εκδηλώνουν μεγάλο ενδιαφέρον για την Ελλάδα και τον ελληνικό πολιτισμό. Μάλιστα κάνουν περισσότερα αρχαία ελληνικά από ότι τα ελληνόπουλα στην Ελλάδα. Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για την Ελλάδα σε όλη τη νότια Ιταλία και ειδικά στη Σικελία και είμαι πολύ ικανοποιημένη από την πρόοδο που έχουμε στο Ινστιτούτο».

Η Σικελία, η μαφία και η αρχαία Ελλάδα

«Στην Ελλάδα όταν ακούμε Σικελία το συνδυάζουμε με τη μαφία που αυτό είναι λάθος και οι Ιταλοί όταν ακούνε για Ελλάδα το συνδυάζουν με την αρχαία Ελλάδα που επίσης δεν είναι σωστό. Αυτό που θέλουμε είναι να μάθουν οι Ιταλοι για το σήμερα της Ελλάδας και οι Έλληνες για το σήμερα της Ιταλίας», λέει στο ethnos.gr η Στέλλα Καλησπεράτου και αποκάλυψε πως βρίσκεται σε εξέλιξη προσπάθεια ώστε πολλοί Δήμοι της Σικελίας να τιμήσουν το μήνυμα των 200 χρόνων από την απελευθέρωση της Ελλάδας.

Πίναμε ποτό και έβρεχε πέτρες
Την ίδια ώρα όμως η Αίτνα βρυχάται και η έξαρση του ηφαιστείου είναι μία καθημερινότητα για όλους στην Κατάνια: «Την ημέρα της έκρηξης βρέθηκα σε μία πλατεία της πόλης. Ημουν με φίλους και συνεργάτες και συζητούσαμε. Ξαφνικά άρχισε να βρέχει πέτρες. Ηταν σουρεαλιστικό το σκηνικό. Ηταν μικρές μαύρες πέτρες σαν ελαφρόπετρα. Τα πάντα σκεπάστηκαν από λεπτό στρώμα τέφρας. Από εκείνη τη μέρα μέχρι και σήμερα είμαστε όλοι με μία σκούπα στο χέρι. Εντάξει, για εμάς που μένουμε στην πόλη είναι μία εμπειρία, αλλά για τους αγρότες και τους ανθρώπους που επηρεάζονται επαγγελματικά και μάλιστα εν μέσω πανδημίας δεν είναι και ότι καλύτερο.

Πηγή -φωτό: ethnos.gr



ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

spot_img

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ