Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Ακάρ, σε συνέντευξη του στην τουρκική εφημερίδα Hürriyet έκανε λόγο για αποστρατικοποίηση 16 νησιών του Αιγαίου και χαρακτηρίσε παράνομα τα 10 μίλια του ελληνικού εναερίου χώρου.
Ο Χουλουσί Ακάρ είπε ακόμα πως ο «τρόπος προσέγγισης της Ελλάδας είναι να δυσκολέψει την επίλυση των προβλημάτων σε κοινό επίπεδο».
Σε συνέντευξη που παραχώρησε προς την εφημερίδα «Hurriyet» δήλωσε:
«Ο τρόπος προσέγγισης της Ελλάδας καθιστά δύσκολη την εξεύρεση λύσης σε κοινό έδαφος. Η Ελλάδα έχει στρατιωτικοποιήσει 16 από τα 23 νησιά από το 1936 κατά παράβαση των συνθηκών. Παράλληλα με έναν τρόπο που δεν έχει προηγούμενο στον κόσμο ισχυρίζεται πως ο εναέριος της χώρος είναι 10 μίλια ενώ τα χωρικά της ύδατα φτάνουν τα 6 μίλια»
Ο Ακάρ προχώρησε και σε… υποδείξεις, λέγοντας πως η χώρα μας πρέπει να παραμείνει πιστή στις σχέσεις καλής γειτονίας και στις συνθήκες που έχει υπογράψει.
«Σε Κύπρο, στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο δεν θα επιτρέψουμε κανένα τετελεσμένο αλλά ούτε να καταπατηθούν τα δικαιώματα μας. Δεν υπάρχει περίπτωση επιβίωσης κανενός σχεδίου αν δεν είμαστε μέσα κι εμείς» είπε ο Τούρκος υπουργός, επαναλαμβάνοντας μια δήλωση που έχει ακουστεί αρκετές φορές από Τούρκους αξιωματούχους.
Και κατέληξε:
«Στην Κύπρο είμαστε εγγυήτρια δύναμη και θα υποστηρίξουμε τα δικαιώματά μας όπως και των Τουρκοκύπριων αδελφών μας. Κανένας να μη δοκιμάσει την ισχύ και τη δύναμή μας».
Και τρίτο πλωτό γεωτρύπανο αγόρασε η Άγκυρα
Στην αγορά τρίτου πλωτού γεωτρύπανου προχώρησε η τουρκική εταιρεία πετρελαίων (TPAO) -κάτι που αποδεικνύει ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζει ακάθεκτος το ερευνητικό του πρόγραμμα.
Όπως γράφει ο ιστότοπος ναυτιλιακών ειδήσεων Tradewinds, πρόκειται για το πλωτό γεωτρύπανο «Sertao» με έτος ναυπήγησης το 2012.
Αγοράστηκε από δημοπρασία για μόλις 37,5 εκατομμύρια δολάρια στις 31 Ιανουαρίου, ενώ η τιμή του στην αγορά το 2014 αποτιμάτο στα περίπου 600 εκατ. δολάρια και τον τελευταίο χρόνο στα μόλις 120.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή», το γεωτρύπανο αυτό, το οποίο θα μετονομαστεί από την TPAO θα μετασκευασθεί στα χρώματα του τουρκικού ερευνητικού στόλου.
Το νέο γεωτρύπανο είναι μεγαλύτερο από τα «Φατίχ» και «Γιαβούζ», τα οποία ήδη πραγματοποιούν γεωτρήσεις στην κυπριακή υφαλοκρηπίδα.
Πάντα σύμφωνα με την «Καθημερινή», που επικαλείται αρμόδιες πηγές, τα δύο πλωτά γεωτρύπανα της Τουρκίας είναι ήδη αρκετά για την Ανατολική Μεσόγειο και έτσι το… νεότερο μέλος του στόλου ενδέχεται να κατευθυνθεί προς τη Μαύρη Θάλασσα.
Το «Sertao» βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο Πορτ Τάλμποτ στην Ουαλία και η μετακίνησή του από τα Βρετανικά Νησιά προς την Τουρκία θα πάρει ένα εύλογα μεγάλο χρονικό διάστημα.
Πηγή: Cnn.gr