Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Ακόμη δύο Έλληνες επιστρέφουν από την Ούχαν

Δύο ακόμα Έλληνες αναμένεται να επιστρέψουν από την Ούχαν μέσα στις επόμενες ώρες. Τόσο ο άνδρας όσο και η γυναίκα έχουν υποβληθεί στις εξετάσεις που επιβάλουν τα πρωτόκολλα και έχουν βρεθεί αρνητικοί στον ιό, ωστόσο θα μεταφερθούν προληπτικά σε νοσοκομείo.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόκειται για έναν άνδρα και μία γυναίκα, οι δύο Έλληνες αναμένεται να φτάσουν στη χώρα μας με αεροπλάνο από τη Ρώμη στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι δύο Έλληνες έχουν υποβληθεί στις εξετάσεις που επιβάλουν τα πρωτόκολλα και έχουν βρεθεί αρνητικοί στον ιό, ωστόσο θα μεταφερθούν σε κάποιο από τα νοσοκομεία αναφοράς, προκειμένου να τεθούν προληπτικά σε καραντίνα.

Οι δύο Έλληνες μεταφέρθηκαν από την Κίνα με αεροσκάφος της RAF που απομάκρυνε Βρετανούς και Ευρωπαίους πολίτες από την Ουχάν. Το Βρετανικό αεροσκάφος μετέφερε 200 πολίτες και προσγειώθηκε σε βρετανικό έδαφος σήμερα. Οι 105 επιβάτες ήταν Βρετανοί πολίτες και οι υπόλοιποι 95 Ευρωπαίοι πολίτες. 35 Γάλλοι υπήκοοι μεταφέρθηκαν στην νότιο Γαλλία και τέθηκαν αμέσως σε καραντίνα.

Υπενθυμίζεται ότι το προηγούμενο διάστημα είχε επιστρέψει από την Κίνα ένας ακόμη Ελληνας από την επαρχία Χουμπέι. «Θα μας κρατήσουν σε καραντίνα για 14 μέρες», είχε δηλώσει ο Ελληνας που επέστρεψε με ειδική πτήση από την κινεζική πόλη.

«Θα με κρατήσουν εδώ για 14 μέρες πριν μπορέσω να ταξιδέψω, αλλά όταν μπορέσω να φύγω το σχέδιο μου είναι να έρθω στην Αθήνα. Δεν έχω κανένα σύμπτωμα αλλά θα μας κρατήσουν ούτως ή άλλως σε καραντίνα. Καλύτερα αυτό από το να μέναμε στην Ουχάν. Η γυναίκα μου είναι εδώ μαζί μου είναι οκτώ μηνών έγκυος, δεν μπορούσαμε να κάτσουμε παραπάνω. Αν δεν είχαμε τους Έλληνες διπλωμάτες να μας βοηθήσουν θα ήμουν ακόμα εκεί με τη γυναίκα μου η οποία είναι οκτώ μηνών και ήταν πολύ επικίνδυνη η κατάσταση, έπρεπε να φύγουμε γρήγορα», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά.

Η αντιμετώπιση του κοροναϊού
Μία 38χρονη γυναίκα η οποία είχε συνταξιδέψει με τον μέχρι στιγμής ασθενή που νόησε και πέθανε από τον κορωνοϊό, εκτός Κίνας και Χονγκ – Κονγκ, δεν φέρει πλέον τα συμπτώματα του ιού, ανακοίνωσαν οι γιατροί.

Σύμφωνα με τον Guardian, το τελευταίο τεστ στο οποίο υπεβλήθη η 38χρονη γυναίκα στις 6 Φεβρουαρίου βγήκε αρνητικό, και ήταν το δεύτερο κατά σειρά τέτοιο, όπως απαιτείται, προκειμένου να επιτραπεί στον ασθενή να πάρει εξιτήριο.

«Αυτό αποδεικνύει, ότι ο νέος κορωνοϊός δεν είναι καθολικά θανάσιμος και ότι η θεραπεία είναι πιο πιθανή από τον θάνατο», δήλωσε ο Δρ Εντσελ Σαλβάνα , διευθυντής του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας του Πανεπιστημίου των Φιλιππίνων.

«Παρακαλούμε να μην πανικοβάλλεσθε και να μη διασπείρετε ψευδείς ειδήσεις», πρόσθεσε σε μια δημόσια έκκληση.

Η κυβέρνηση των Φιλιππίνων προσπαθεί να διαχειριστεί τους φόβους της κοινής γνώμης για την επιστροφή 30 πολιτών της, συμπεριλαμβανομένου ενός παιδιού, από την επαρχία Χουμπέι της Κίνας.

Και οι 30 έφθασαν με πτήση τσάρτερ το πρωί της Κυριακής και μεταφέρθηκαν σε μία απομονωμένη εγκατάσταση κοντά στη Μανίλα όπου θα παραμείνουν σε 14ήμερη καραντίνα.

Οι Φιλιππίνες έχουν μέχρι στιγμής αναφέρει τρία κρούσματα κορωνοϊού, συμπεριλαμβανομένου ενός θανατηφόρου.

Πέραν της 38χρονης, στις Φιλιππίνες, υπήρξαν δύο ακόμη περιπτώσεις:

Η πρώτη αφορούσε μία κοπέλα που συνταξίδευε συνταξίδευε με τον 44χρονο από την Γουχάν (κατά πληροφορίες τον σύντροφό της) που κατέληξε από τον ιό την 1η Φεβρουαρίου. Είναι το μόνο θανατηφόρο κρούσμα με αιτία τον κορωνοϊό εκτός των συνόρων Κίνας και Χονγκ Κονγκ.

Στη δεύτερη εξ αυτών μία 60χρονη επίσης προερχόμενη από την Ουχάν, έφυγε από τη χώρα ως ιαθείσα, αλλά τα αποτελέσματα του δεύτερου τεστ υπήρξαν θετικά.

Περισσότερα από τους νεκρούς SARS τα θύματα του κορωνοϊού
Εν τω μεταξύ, η επιδημία του νέου κορωνοϊού έχει ήδη ξεπεράσει τον αριθμό των νεκρών που καταγράφηκαν παγκοσμίως από τον SARS την περίοδο 2002-2003.

Η επιδημία του Σοβαρού Οξέως Αναπνευστικού Συνδρόμου (SARS) είχε προκαλέσει το θάνατο παγκοσμίως σε 774 ανθρώπους.

Σε όλη την ηπειρωτική Κίνα, καταγράφησαν χθες 2.656 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του 2019-nCoV, αυξάνοντας σε 37.198 το σύνολο των κρουσμάτων στη χώρα.

Η επιστημονική κοινότητα είχε εκφράσει τον φόβο να ξεπεράσουν οι νεκροί τον απολογισμό του SARS καθώς, εκτός των άλλων,:

α) πιστεύεται ότι πολλά άτομα που έχουν μολυνθεί δεν έχουν αναζητήσει ιατρική φροντίδα και επομένως δεν έχουν επίσημα καταγραφεί ως κρούσματα. Επιδημιολογικά μοντέλα που έχουν βασιστεί στις αρχικές επιδημιολογικές και κλινικές πληροφορίες για τον νέο κοροναϊό υπολογίζουν ότι ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων μπορεί να είναι από 3 ως 6 φορές μεγαλύτερος από τον επίσημα καταγεγραμμένο στις αρχές Φεβρουαρίου,

β) αρκετοί επιδημιολόγοι θεωρούν ότι η καραντίνα που έχει επιβληθεί σε περίπου 50 εκατομμύρια κατοίκους της Κίνας δεν θα είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική. Τουναντίον εκφράζονται φόβοι ότι θα αυξήσει ιδιαίτερα τον αριθμό των κρουσμάτων στον αποκλεισμένο πληθυσμό και

γ) κρούσματα με ήπια ή και χωρίς καθόλου συμπτώματα που μπορούν να συντηρήσουν τη διαρκή κυκλοφορία του ιού μεταξύ των ανθρώπων. Κάτι αντίστοιχο δεν υπήρχε στην επιδημία του ιού SARS καθώς όλα τα κρούσματα είχαν σοβαρή κλινικά εικόνα και μπορούσαν να ταυτοποιηθούν και να απομονωθούν.

Προσφάτως, ανακοινώθηκαν νέα επιστημονικά δεδομένα που συμβάλλουν στην καλύτερη κατανόηση της λοίμωξης από τον κοροναϊό και στη διαχείριση της επιδημίας. Κινέζοι επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι πιθανόν ο ιός να πέρασε στους ανθρώπους από την κατανάλωση του κρέατος του φολιδωτού μυρμηγκοφάγου (manis javanica) που είναι περιζήτητο σε αυτές τις περιοχές της Ασίας.

Πηγή:Thetoc.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ